Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, 04 Ocak 2025 Cumartesi günü Ordu’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Ordu’nun öncelikli ihtiyaçlarını sıralayarak Cumhurbaşkanının da sorun ve taleplerimiz konusunda doğru bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hemşerilerinin Regaip Kandilini kutlayan Milletvekili Şanlıtürk; “Cenab-ı Hakk’ın rahmet ve bereket kapılarının ardına kadar açıldığı, duaların kabul olduğu mübarek Regaib Kandili’ne ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Bu mübarek gecenin, gönüllerimize huzur, hayatımıza bereket ve tüm Türk İslam âlemine birlik ve beraberlik getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum” dedi.
ULAŞIM VE YAYLALAR
Ordu’da turizmin, ticaretin, sanayinin ve her sahada ekonomik gelişmenin olabilmesi için yatırımların hızlandırılması gerektiğini belirten Milletvekili Şanlıtürk, yaptığı açıklamada; “Ordu ilimiz Karadeniz Bölgesinde mavisiyle yeşiliyle, yaylaları, şelaleleri, menderesleri gibi doğal güzellikleriyle ünlü bir şehrimizdir.
Kabadüz Çambaşı Yaylamız yazın yeşillikleri ile doğal güzellikleri ile kışın Türkiye’de denize en yakın kayak merkezini içinde barındıran güzel bir yaylamızdır.
Mesudiye yeşilce, Gölköy Uluvahta Yaylamız, Ulugöl’ümüz, Aybastı Perşembe Yaylamızdaki doğa harikası menderesler, Kumru’muzun, Korgan’ımızın Yaylaları ve Akkuş Kertil Yaylamız, dillere destandır.
Yine Çiseli şelalemiz, Oktamış Şelalemiz, Çağlayan, Çaybaşı İlçemizdeki ve hemen hemen her ilçemizdeki şelalelerimiz gezilmeye görülmeye değer yerlerimizdir.
İlimizde turizmin, ticaretin, sanayinin ve her sahada ekonomik gelişmenin olabilmesi için öncelikle ulaşımın sağlanması gerekmektedir.
Ulaşım alanında ilimize; Ünye Çevre yolu, Ordu Çevreyolunun 1.etabı, Ordu Giresun Havalimanı gibi birçok değerli hizmet yapılmıştır. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İlimizde devam eden; Ordu Çevre Yolu'nun 2'nci etabı, Şehir Hastanesi bağlantı yolları, Ordu-Kabadüz-Çambaşı yolu, Ordu-Gölköy yolu, Ünye-Akkuş-Niksar yolu, Ünye-İkizce-Yoğunoluk yolu, Ünye-Çaybaşı-İlküvez yolu, Fatsa-Kumru-Niksar yolu, İslamdağ-Korgan yolu, Korgan-Niksar Yolu, Fatsa-Aybastı yolu, Kabataş-Aybastı-Gölköy yolu, Ulubey-Sarpdere yolu, Ünye-Kumru yolu, Kumru-Korgan yolu, gibi uzun yıllardır devam eden projelere ödenek aktarılarak bu yolların bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.
Karayollarımızın Ordu’da devam eden 24 tane projesi bulunmaktadır. 2025 yılı yatırım programında ayrılacak ödeneklerle bu projelerin bitmeye yakın olanlarının tamamlanacağına inanıyorum.
Fatsa Çevreyolu sadece Ordu’nun değil bölgenin problemi haline geldi. Bir an önce projesinin çizilip başlatılması gerekmektedir” diye konuştu.
SAMSUN-SARP DEMİRYOLU, ORDU GİRESUN HAVALİMANI, ŞEHİR HASTANESİ
Ulaştırma Bakanının Samsun Sarp demiryolunun projesinin hazırlanmaya başladığını söylediğini de hatırlatan Milletvekili Şanlıtürk, şöyle devam etti; “Bu demiryolu yapıldığı takdirde bütün Karadeniz bölgesinin ekonomisi canlanacaktır. Zengezurkoridoruyla Türkistan’dan gelen otoyol ve demiryolunun Karadeniz’e bağlanması da ayrıca önem arz etmektedir.
Ordu Giresun Havalimanını yıllık 1 milyonun üzerinde yolcu kullanmaktadır. Antalya, İzmir gibi iç hat seferlerinin, yine Kıbrıs ve gurbetçilerimizin yoğun yaşadığı Almanya Avusturya gibi dış hatlara da seferler koyularak havalimanımızı daha aktif kullanabiliriz. Her şeyi hazır olan CIP salonumuzun da açılması önemli bir ihtiyacı giderecektir.
Yine Ulaştırma Bakanlığımızla ilgili Ünye Gölevi, Fatsa Ilıca kavşağı, Altınordu Cumhuriyet Mahallesi, Gülyalı Turbasuyu Mahallelerine planlanan dalgakıranlar yapılarak denizin karaya zarar vermesinin önüne geçilmelidir.
Ayrıca İlimizde sağlık alanında yaşanan sıkıntılar, Ordu iline bu zamana kadar yapılan en büyük yatırım olan şehir hastanesinin 2025 yılının sonunda açılması ile birlikte inşallah giderilecektir. Ben yine emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
ENERJİ NAKİL HATLARI – DOĞALGAZ – ASFALT - AFAD
Enerji nakil hatları ve Doğalgaz çalışmalarına da dikkat çeken Milletvekili Şanlıtürk; “İlimizde uzun süredir enerji nakil hatları yenilenmediği için sık sık elektrik kesintileri yaşanmaktadır.
19 ilçemizin tamamında özellikle kırsal mahallelerimizde en ufak bir kar yağışı ya da rüzgârda elektrikler kesilmekte, bazen bu kesintiler 3-4 günü aşmaktadır.
Trafoların yetersizliği nedeniyle voltaj düşüklüğü olmakta, buzdolabı televizyon gibi elektrikli ev aletleri yanmaktadır. İlimizde elektrik iletim hatlarının yenilenmesi ve 200’e yakın trafo ihtiyacının karşılanmasını talep ediyoruz.
İlimizde doğal gaz olmayan Mesudiye, Kabataş, Çamaş, Çatalpınar ilçelerimize doğalgaz planlaması yapılmalıdır. Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizin dışında kalan ilçelerimize doğal gaz, taşıma yönetimiyle götürülmektedir.
Arka ilçelerimizde özellikle kış aylarında ulaşım ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Kumru ve Korgan ilçelerimizde günlük 6 sefer gaz götürülmektedir. Bu arka ilçelerimize boru hattıyla gaz ulaştırılmasının daha ekonomik olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Yaz aylarında Belediyelerimiz birçok kırsal mahallemizde asfalt için alt yapı hazırlığı yaptı. Bitüm alınamadığı için asfalt dökülemediğinden yapılan hazırlıklar da heba oldu.
Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere ilçe belediyelerimizin bitüm ihtiyaçlarının karşılanmalıdır. Ayrıca bölgemizde oluşan seller nedeniyle belediyelerimizin AFAD üzerinden gönderilen kesinleşmiş ödeneklerinin gönderilmesini de bekliyoruz” diye de konuştu.
Ordu’nun ihtiyaçlarını başlıklar halinde sıralayan Milletvekili Şanlıtürk, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
ORGANİZE SANAYİ – 2/B ARAZİLERİ
Altınordu 2. Organize, Fatsa ve Ünye Organize Sanayi sitelerimize altyapı ve istimlak için verdikleri desteklerden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanına teşekkür eden Şanlıtürk; “Daha önce de birkaç kez dile getirdiğimiz gibi Ordu ilimizin yüzölçümünün %74ünden fazlasına maden ruhsatı verilmiştir. Ünye ve Kabadüz ilçelerimizde şirketlerin yeni müracaatları vardır.
Bu maden ruhsatlarının gözden geçirilerek özellikle yayla, mera ve doğal güzelliklerimize zarar verecek yerlerde bu ruhsatların zarar vermesi önlenmelidir.
Orman vasfını yitirmiş arazilerin tekrar gözden geçirilerek 2/B’lik alana atılması, 2/B üzerinden vatandaşa satılması gerekmektedir. İlimizde bu şekilde üzerinde fındık bahçesi olan, orman vasfını yitirmiş birçok arazi bulunmaktadır.
Vatandaşlarımız; bu arazilerden “alan bazlı destek ödemesi” alamamaktadır. Tapuları olmadığı için evlerine elektrik bağlanamamaktadır. Karayolları gibi kamulaştırma alanında kaldığı zaman herhangi bir kamulaştırma ücreti alamamaktadırlar. Hatta içinde oturdukları evler de yıkılmakla karşı karşıyadır.
Orman kanunumuzun ek 16. Maddesinde orman alanı içerisinde kalmış evlerin vatandaşa satışının yapılabilmesi için evlerin arasında mesafenin 15 metre olması gerekiyor. Bu ek 16. Madde, İç Anadolu mantığı ile yazılmıştır. Karadeniz bölgesinde köy yerleşkeleri bir küme evler şeklinde değildir. Zaman zaman evler arasındaki mesafe 1 kilometreye kadar çıkmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; 1960’lı yıllardan bu zamana Ordu Sivas karayolunu kullanan herkes Ulubey Refahiye mahallemizin içerisinde kalan, rakımı 1200 metrenin üzerinde olan Dokuz Dolamaç mevkiini bilir, hatırlar, muhakkak orada bir anıları olmuştur.
Rahmetli Turşucu Asım’ı, Hacı Mevlüt, Mehmet amcamız İlyas amcamızı bilirler. Adından da anlaşılacağı üzere sık, keskin virajlar ve eğimin fazla olduğu bir yerdir. Bu nedenle burada özellikle kış aylarında sık sık araçlar yolda kalır.
O bölgedeki turşu ve menemen satarak geçimini sağlayan insanlarımız yolda kalan vatandaşlarımıza evlerini hanelerini açarlar, yardımcı olurlar. Yaklaşık 150 yıldır bu bölgede yaşarlar. Ellerinde koçan dediğimiz Osmanlı tapuları mevcuttur. Arazilerinin üzerinde fındık bahçeleri vardır, evleri vardır.
Dolayısıyla bu yerler orman vasfını yitirmiştir. Tapusu olmadığı ve ek 16. Madde uygulanamadığı için 15 civarında ev yıkımla karşı karşıyadır. Bakanlık yetkililerimizle görüşmelerimiz neticesinde yıkım durdurulmuştur. Karadeniz Bölgesinde bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Ek 16. Maddede bir genelgeyle ve mecliste yapılacak orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili yeni bir düzenlemeyle ülke genelinde binlerce vatandaşımızı ilgilendiren bu sorunların giderilmesi gerekmektedir.
Mülkiyeti hazineye ait, çeşitli bakanlıklara tahsis edilen fakat uzun süredir kullanılmayan, atıl durumdaki arazilerin milli emlak eliyle geri alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
İlimizde çok sayıda 2/B’lik alan bulunmaktadır. Bu 2/B’lik alanların bir an önce değerlendirilip kullanıcısına satışının yapılması için milli emlak müdürlüğümüzün personel ihtiyacı bir an önce karşılanmalıdır.
KANALİZASYON ATIKLARI – DENİZ DEŞARJ
Yapı kayıt belgesi iptal olan ve 31 Aralık 2017'den sonra yapılan yapılarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yeni bir çalışma yapılmalıdır.
Denize kıyısı olan yerleşim yerlerinde kanalizasyon atıkları deşarj ve ileri deşarj adı altında denize bırakılmaktadır. Bırakılan bu atıklar denizi öldürmektedir. Çevreyi ve balık popülasyonunu olumsuz etkilemektedir. Denizden alınan numuneler tehlikenin giderek arttığını göstermektedir.
Belki bir 10 yıl sonra Karadeniz’de de müsilaj tehlikesini konuşuyor hale geleceğiz. Bu manada balıkçılığıyla ünlü Perşembe ilçemize de bir ileri yani biyolojik arıtma acilen yapılmalıdır.
İSTİHDAM VE EĞİTİM PROGRAMLARI
İstihdamın kolaylaştırılması ve üretime destek olunması açısından teşvik politikaları gözden geçirilmelidir. Özellikle işverenlerin ihtiyacı olan mesleklerde Kurs ve İşbaşı Eğitim Programlarının piyasa şartlarına göre yeniden düzenlenmesi işverenler tarafından beklenmektedir.
Geçmişte İŞKUR tarafından desteklenen ilave istihdam teşvikleri tekrar uygulanmalıdır. Engelli istihdam zorunluluğu, yerinde ve sosyal bakımdan da gerekli bir uygulamadır.
Ancak tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde özellikle de inşaat sektöründe belli sayının üzerinde engelli istihdamı çeşitli zorluklar barındırmaktadır.
Özel sektörde eski hükümlü istihdamının engelli açığı yerine kabul edilmesi bir başka mağdur kesimin de sosyal anlamda desteklenmesini sağlayacaktır.
Gelişmişlik endeksi düşük olan 51 ilimize daha önce verilen, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde 6 puanlık indirim sağlayan bölgesel teşvikin tekrar uygulamaya konulması özel sektör açısından isabetli olacaktır.
5510 sayılı kanununla verilen ve tüm bölgeler için geçerli olan 5 puanlık sgk prim indirimi devam ettirilmelidir. Kadınlarımıza işe girişten önceki doğumlarının da borçlanabilme imkânı getirilmelidir. BAĞ-KUR’larımızın prim ödeme gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi gerekmektedir.
BARAJ VE GÖLET ÇALIŞMALARI
Ordu ilimiz Karadeniz bölgesinde olması sebebiyle çok yağış alan iller arasında olmasına rağmen; bölgenin engebeli yapısı, yerleşim yerlerinin dağınık olması, yaz aylarında nüfusun 3 katına çıkması, baraj ve göletlerin tamamlanmamış olması nedeniyle su sıkıntısı yaşamaktadır.
Büyükşehir belediyesinin programında her ilçeye gölet yapılması olmasına rağmen şu ana kadar bu göletler yapılamamıştır.
Bu kapsamda planlanan; Mesudiye için Yavşan Göleti, Kabadüz için Çambaşı Göleti, Gölköy Gürgentepe için Kırtaş Göleti, Çaybaşı Merkez, Ünye Tekkiraz ve İnkur Mahalleleri için Çağlayan Göleti, Altınordu kırsal mahalleleri ve Perşembe için Kurşunçal Göleti, Çamaş Göleti, Akkuş Göleti, Kabataş Göleti, Aybastı için Baydarlı Göleti’nin bir an önce tamamlanması gerekmektedir.
Büyükşehir Belediyesinin toplayacağı su parası ile ya da nüfusa göre merkezi bütçeden aldığı kaynakla bunların yapılabilmesi mümkün değildir. Merkezi bütçeden pay ayrılırken sadece nüfus kriterine göre değerlendirme yapılmamalıdır.
Coğrafi şartlar da göz önünde bulundurularak baraj, gölet ve depolama tesislerine yetecek kadar pay verilmeli ya da Bakanlık DSİ eliyle bu tesisleri yapmalıdır. İlimizde birçok dere ve ırmağın ıslah edilmesi, tresubat tutucu sel kapanlarının yapılması, bir çok yere yapılması planlanan köprüler için 2025 yılı bütçesinden ödenek ayrılmasını talep ediyoruz.
Bölgede 2023 yılı içerisinde Avrupa birliği hibe kaynakları da kullanılarak Bolaman havzası projesi hayata geçirilerek yöre insanlarına destek olunmuştur. Aynı şekilde Ordu merkez ve arka ilçeleri kapsayan Melet havzası projesi ve Ünye ilçemizde yer alan Cevizdere havzası projelerine hayatiyet kazandırılmalıdır.
Bu projeler sayesinde; tarım, hayvancılık, turizm ve ulaşım gibi birçok sektörün gelişmesiyle bölgenin kalkınmasına fayda sağlanacaktır.
ARICILIK VE BAL ÜRETİMİ
İlimiz Türkiye’de bal üretiminde de birinci sırada yer almaktadır. 3500 işletmede yaklaşık 11 bin kişi, 600 bini aşkın kovanla birlikte yıllık 20 bin tona yakın bal üretimi gerçekleştirmektedir.
Süzme bal gıda kodeksinde yerini almıştır. Petekli bal dediğimiz çerçeve balın da gıda kodeksine alınmasını talep ediyoruz.
Prolin değeri 180 ve üzeri olan ballar Avrupa Birliği ülkeleri dahil bütün ülkelere ihraç edilebilmektedir. Tarım Bakanlığımız ülke içerisinde 300 prolinin altındaki balların satışını yasaklamıştır.
Bal sezonunun kurak ve zayıf geçtiği yıllarda balda prolin değeri 300ün altına düşmektedir. Prolin ve diastaz değerlerinin gözden geçirilerek esnetilmesi üreticiyi rahatlatacaktır. Arıcılarımıza verilen kovan başı destek 60 TL’den 180-190 TL’lere kadar çıkarılmıştır.
Ayrıca hileli ballar konusunda yapılan operasyonlar için teşekkür ediyoruz. Bu operasyonların devam etmesi gerekiyor. Hem arıcımızın ürettiği ürün gerçek değerine ulaşmış olacak hem de vatandaşımız güvenli gıdaya ulaşmış olacak. Bu manada Tarım Bakanlığımız başta olmak üzere; emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
BALIKÇILIK VE BALIKÇI BARINAKLARI
Yine ilimizde 500’e yakın teknede 8000’e yakın insanımız hem yurt içinde hem yurt dışında balıkçılık faaliyetleri yürütmektedir. İlimizdeki balıkçı barınakları bu teknelere yetmemektedir. İçlerinde çekek yerleri de olan barınaklara ihtiyaç vardır.
Mevcut balıkçı barınaklarımızın mendireklerinin yeterli olmaması ve bölgede yaşanan seller neticesinde 4-5 yılda bir barınakların içi 4 ila 8 metre arasında dolmaktadır.
Ulaştırma Bakanlığımızdan bölgedeki tarama gemisini bölgeye göndererek; Gülyalı, Altınordu Kumbaşı, Perşembe Kacalı, Kışlaönü, Medreseönü ve Ünye balıkçı barınaklarını temizlemesini talep ediyoruz.
FINDIK VE FINDIK FİYATI
İlimizde 227 bin hektar alanda yılda 200 ila 250 bin ton arasında üretimle Türkiye fındık üretiminin üçte birini karşılamaktadır. Şu an piyasada fındık fiyatı 120 TL civarında seyretmektedir.
Fiyatın üzerinde tekelci firma ve içerideki işbirlikçilerinin uyguladığı bir baskı vardır. TMO 31 Aralık 2024’e kadar 130 TL’den fındık alacağını açıklamıştı.
130 TL fiyat Temmuz Ağustos ayı için normal karşılansa da yaşanan enflasyon nedeniyle fiyat düşük kalmıştır. 31 Aralıktan sonra da fiyatların serbest piyasada düşmesi durumunda TMO’nun fındık alması tekrar gündeme gelecektir.
Ordu ili de Karadeniz Bölgesinin diğer illeri gibi göç veren bir ildir. Üreticinin fındıktan kar edememesi neticesinde geçimini sadece fındıktan sağlayan üretici oranı neredeyse %15lere düşmüştür.
Üreticinin %80-85i asıl işinin yanında babadan kalan bahçelerinde fındık üretmektedir. Üretici desteklenmediği takdirde bu oran gittikçe azalacaktır. Maliyetler, özellikle işçilik maliyetleri sürekli arttığından üretici kar edememektedir.
Bu yıl açıklanan tarımsal ürünlerdeki destekleme, fındık için 366TL olarak belirlenmiş, 2026 yılının mart ayında üreticilerimizin hesaplarına yatacaktır. Bence asıl tepki o zaman ortaya çıkacaktır. Çünkü fındıkta alan bazlı destekleme gübre ilaç dahil 2009 yılında açıklandığında 150 TL yani yaklaşık 100 dolarken, 2026 için açıklanan rakam bugünkü rakamla dahi 10 dolar bile etmemektedir.
Fındığın anavatanı olan Doğu Karadeniz Bölgesindeki üretici desteklenmelidir. Arazi şartları işçilik maliyetleri gibi maliyetlerin yüksek olması nedeniyle Ordu, Giresun ve Trabzon’a yani yamaç arazilere bir FARK FİYATI verilmelidir. Cumhur ittifakı olarak fındık üreticimizin her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.
ÖZTÜRK: UYGUN BİR PERSONEL REJİMİ OLUŞTURULMALI! |
YILMAZ: EMEK UCUZ, EKMEK PAHALI! |
ACI KAYBIMIZ |
ORDU, CUMHURBAŞKANINI BEKLİYOR! |
KOKARCAYLA MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR |
İTFAİYEDEN 7 BİNE YAKIN OLAYA MÜDAHALE |
ZENGİN: KİRA YARDIMI ZORUNLU HALE GELMİŞTİR |
SANCAKTAROĞLU, GİYİM VE DONANIM YARDIMLARINI SORDU! |
2024 OTOYOLLARDA GEÇTİ |
ŞEYHOĞLU: VERGİ MEMURA ZULÜM OLMASIN! |