Aşağıda ki bilgileri okuduktan sonra ülkede ki sıkıntının nereden kaynaklandığını anlarsınız.
Epilepsi ilaçları;
– davranış değişikliklerinden kişilik bozukluklarına,
– depresyondan maniye (taşkınlık coşkunluk),
– halüsinasyonlardan (gerçekte olmayan ancak kişinin algıladığını sandığı durum) şizofrenik bozukluklara (kişinin gerçekle bağının kopması),
– anksiyeteden (endişe) düşmanca davranışlara,
– öforiden (aşırı haz) intihar eğilimine kadar çok geniş bir yelpazede ciddi psikiyatrik yan etki profiline sahiptir.
Bu yan etkiler, epilepsi ataklarının mutlak baskılanması gerekliliğinde, ilaçların dozlarının arttırılması ve/veya birden çok ilacın bir arada kullanılması anlamına geldiğinden, çok daha sık ve ağır olarak kendini gösterir.”
Sara hastalarının kullanmak zorunda olduğu ilaç ve ilaçların yan etkileri nedir?
Psikolojik etkileri
Sara hastalarının konvülsiyon (nöbet) geçirmelerini engellemek için en sık verilen ilaçlar ve bu ilaçların (sadece)psikiyatrik yan etkileri şunlardır:
Valproik asit: Depresyon, sinirlilik, düşünce bozukluğu, ruh halinde dalgalanma, psikotik reaksiyon, davranışlarda değişiklik, intihar düşünceleri.
Lamotrigin: Anksiyete, depresyon, görsel halüsinasyonlar,uyku bozukluğu, intihar düşünceleri.
Gabapentin: Depresyon, düşmanca davranış, düşüncede bozulma, ruh hali dalgalanmaları, hiperaktif davranış, intihar düşünceleri.
Karbamezapin: Mani, ajitasyon (tutarsız heyecan),psikotik bozukluk, intihar düşünceleri.
Fenitoin: Anormal davranış, ajitasyon, deliriyum (ani bilinç bulanıklığı), sinirlilik, halüsinasyonlar (görsel, işitsel ve duysal), ani psikotik bozukluk, intihar düşünceleri.
Pregabalin: Anormal düşünce, öfori, intihar düşünceleri.
Levetirasetam: Agresif (saldırgan) davranış, ajitasyon, anksiyete, apati (çevreye anormal derecede kayıtsızlık),depersonalizasyon (kişinin bedeninden ve düşüncelerinden kopması), depresyon, duygusal değişkenlik, düşmanca davranış,
sinirlilik, kişilik bozukluğu, intihar düşünceleri, intihar girişimi…