HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Erol KARAER

Erol KARAER

MEMLEKETTEN MEMLEKETE FARK VAR!

26 Haziran 2024 Çarşamba Saat: 09:51

Muğla'da devlet gereğini yapmak zorunda kaldı bodrum direniyor, Ordu peşkeş çekiyor!

Her pazar günü Bodrum’un farklı bir sahilinde kıyı işgallerini protesto eden “Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi”, bu haftaki eylemini Torba sahilinde yaptı.

 

“Ellerinde Kıyı Kanunu uygulansın”, “Denizler nehirler sermaye değiller”, “Kıyılar halkındır”, “Özgür kıyılar” yazılı dövizler taşıyan eylemcilere sahildeki işletmelerde denize giren kimi vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Eylemciler, kıyılardaki işgaller nedeniyle yürüyüş esnasında zaman zaman ilerlemekte zorlandı.

***

Hâlbuki sahiller; Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı kıyı yasası uyarınca, herkesin eşit ve serbest kullanımına açık olan ve kamu yararına kullanılması zorunlu olan bir alandır.

 

 Bu konuyu iyi anlamak için aşağıdaki terimlerin manasını bilmekte fayda var.

 

 Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun karaya değdiği noktaların birleşmesinden oluşan çizgiyi,

 

 Kıyı Kenar çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturulduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırını,

 

 Kıyı: Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alanı,

 

 Sahil şeridi: Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alanı,

 

İfade eder.

 

  Sahil şeridi iki bölümden oluşur. Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde 50 metre genişliğindeki alan olan “sahil şeridinin birinci bölümü”, sadece açık alanlar, yeşil alan, gezinti alanları, çocuk bahçesi, denize girmek, güneşlenmek ve yaya yolu olarak kullanılabilecek alanlardır.

 

 Sahil şeridinin birinci bölümünden itibaren, kara yönünde en az 50 metre genişliğindeki alan olan “sahil şeridinin ikinci bölümü”, toplumun yararlanmasına açık, günübirlik turizm yapı ve tesisleri, taşıt yolları, açık otoparklar ve arıtma tesislerinin yapılabileceği alanlardır.

 

  Kıyılar ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir:

 

 Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Kıyı kenar çizgisinin tespit edilmediği bölgelerde talep vukuunda, talep tarihini takip eden üç ay içinde kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur.

 

 Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir.

 

 Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir.

 

 Taşıt yolları, sahil şeridinin kara yönünde yapı yaklaşma sınırı gerisinde kalan alanda düzenlenebilir.

 

 Kıyı Kanunu madde 5/2’ye göre‘ ‘Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,’’ demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var. Bunun için ücret ödeme zorunlulukları yoktur. Yani kıyılardan herkes serbestçe, dilediği gibi yararlanma hakkına sahiptir.

 

 Şezlong bedeli, şemsiye bedeli veya loca bedeli vs. bunların hepsi yapılan hukuksuzluğu geçerli kılmak için uydurulan bahanelerdir.

 

 Sahil şeridinin birinci bölümüne, Belediyeler veya İşletmeler Şezlong, şemsiye veya loca koyamaz, koyduramaz. Anayasaya ve Kıyı yasasına aykırı düşer.

 

  

 

Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlar.

 

 

 Anayasa devletin temelidir. Yani devlet anayasaya göre biçimlenir, kurulur ve işler. Bunun yanında, vatandaşların temel hak ve özgürlükleri de Anayasa’da düzenlenmiş ve güvence altına alınmıştır.

(Alıntı)

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları