HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

GÜNAH VE GÜNAHIN ÇEŞİTLERİ YEDİ BÜYÜK GÜNAH

22 Nisan 2025 Salı Saat: 09:43

Öncelikle günah nedir,ne anlama gelir bunun açıklamasını yapalım!

Günah;Allah'n Kur’an’da açıkladığı ilâhi kanunlara karşı yapılan bilinçli ihmâlkârlık veya inkâr olarak da tanımlanabilir. Tanrı buyruklarına karşı olan, dince suç sayılan, öteki dünyada/ahirette cezayı gerektiren iş veya davranış demektir. Günâh işleyenlere veya günâhı olanlara günahkâr denir.

İslamiyet'te Allah'a şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, bid'at işlemek, içki içmek, domuz eti yemek, faiz parası yemek, yalan söylemek, yalan yere şahitlik etmek, zina etmek, livâta etmek, kumar oynamak, haram'a helal demek, helal'e haram demek, gıybet etmek, iftira atmak, haksızlık ve hırsızlık Yapmak, torpil yapmak (vb) daha nice saymayacağımız günahın her türlü çeşitleridir.

Bir de Allah Resulü‘nün üzerine Dikkatte durduğu, ve bizleri uyardığı Helak eden şu yedi günahtan sakının!”

Sahabeler, “Ey Allah’ın Resulü, bunlar nelerdir?” diye sordular.

Peygamber (s.a.s), “Allah’a ortak koşmak, büyü yapmak, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi öldürmek, faiz yiyip tefecilik yapmak, yetim malı yemek, düşman ile savaş yapılırken kaçmak, evli ve hiçbir şeyden haberi olmayan namuslu mümin bir kadına zina iftirası atmaktır” buyurdu.

————Rabbim cümlemizi günahın küçüğü, büyüğü demeden bütün günahlardan korusun. Günah kavramı Farsça bir kelime olup dinin yasakladığı ve işleyenin ceza göreceğini bildirdiği söz ve davranışlara denir. Konumuzla ilgili Yüce Allah şöyle buyurmaktadır; “Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız.”

Bir hadiste de geçiyor; “Büyük günahlardan kaçınılması halinde beş vakit namaz, iki Cuma ve iki Ramazan aralarında (işlenecek küçük) günahlara kefarettir.” Başka hadislerde geçiyor; Büyük günahların yetmiş olduğu dile getirmektedir. Sadece yediden ibaret değildir. Dolayısıyla yukarıdaki günahları, büyük günahların başlıcalarından saymak daha uygun olur. Tövbe ve istiğfarla büyük günahlar affedilir. Günahta ısrar edilince küçük günahlar, büyük günahlara dönüşmektedir. Çokça istiğfar edelim… İstiğfarın manası, Allah’tan günahımın affedilmesini dilemektir. Efendimizin günde yetmiş ve yahut yüz kere istiğfar çektiğini, hadis kaynaklarında geçmektedir. Günahlardan masum bir Peygamber günde bu kadar istiğfar getirmişse biz günahkar kullar en az günde bin kere getirmemiz lazım… Ancak yakamızı kurtarırız. Günahlardan dönmek için tövbe kapısı ecel gelene kadar açıktır. Rabbim bizlere günahlardan tövbe etmeyi nasip etsin. Bizleri büyük ve küçük günahlardan korusun. Doğru bir istikamet müyesser eylesin.

Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları