HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer

NURİ KAHRAMAN

NURİ KAHRAMAN

MELET MERKEZ HAYIRLI OLSUN; BUHÂRA MERKEZ UNUTULMASIN!...

20 Şubat 2024 Salı Saat: 09:56

Geçtiğimiz aylarda OBB Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Ordu’ya müjdelediği ve bünyesinde Diyânet Akademisinin de bulunduğu, Melet Irmağı kenarında karanın denizle birleştiği noktada 7'den 70'e herkesin kullanabileceği, şehrin her yerinden görülebilecek 105 m. boyunda 68 m. eninde, toplam 7 dönümlük arazi üzerinde 4 dönümü kapalı mekân olacak nitelikte inşa edilecek, bünyesinde 6 bin 262 kişilik cemaatin aynı anda namaz kılıp ibadet edebileceği bir camii de bulunacak olan Türk İslam Araştırmaları Merkezi için ilk adım atıldı.
*Prof. ALİ ERBAŞ, Dr. M. HİLMİ GÜLER BİRLİKTE*
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Ordu Büyükşehir Belediyesinin ortaklığında yapılacak olan proje kapsamında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler arasında protokol imzalanarak bugün ilk adımlar atıldı. 
*ESKİ MERKEZ, YENİ MERKEZ*
Şahsen, bu projeyi çok gerekli görüp destekliyoruz. Çünkü Ordu, değil bölgenin, ülkenin yıldızı olma, dolayısıyla geleceğin stratejik illerinden birisi olduğuna inanıyoruz. Yalın gelecekte, bu projenin olduğu yer şehrin yeni merkezi hüviyeti arzedecek.
*HAVA LİMANI, ÇEVRE YOLU, ÜNİVERSİTE*
Bir tarafı deniz, bir yanı ırmak, bir yanı üniversite, şehir hastânesi, hattâ hava limanı da eklenebilir. Çevre yolu da uzak sayılmaz. Her türlü su sporlarına, gezi alanlarına, ulaşım imkanlarına müsâit bu alan aynı zamanfa potansiyel akademik olduğu kadar turistik modern bir merkez olmaya namzet.
*YENİLER AYNI, ESKİLER KARAKTERİSTİK*
İşin bu tarafı bir o kadar da târihî boyutu gerekli kılıyor. Dünyânın neresine giderseniz gidin mutlakâ eski tarafları arıyorsunuz. Çünkü yeniler her yerde aynı gibi birbirinin kopyası niteliğinde.
*ESKİSİZ YENİ, SENİN DEĞİLDİR!*
Dolayısıyle şahsen; eski valilik, kaymakamlık, askerlik şûbe ve nüfus binâları, Hükümet (HAMİDİYE) Câmii, aşağıda Hamam, Orta Câmi; hepsi bir arada, müzeyi de katabiliriz bir târihî SİT ALANI teşkil ettiğini düşünürüm.
Yalı Câmi, Selimiye, Kemer Köprü, Tiyatro binâsı falan da hemen yakınında.
*ŞEHRİN BAHÇESİ, KÜLTÜREL VECHESİ*
Bu, çerçevesini çizdiğimiz mahallin tam ortasında stad vardı mâlum; şimdi orası MİLLET BAHÇESİ yapılmak üzere yıkıldı. Çok güzel bir saha açıldı.
Bir de büyük, târihî fırsat söz konusu ki; o da *BUHARALI ŞEYH ŞÂKİR EFENDİ KABRİSTANLIĞI*
Her şehre bir merkez gerek, o merkezde bir sultan gerek. Ankara'da Hacı Bayrâm-ı Veli, Konya'da Mevlânâ, Sivas'ta Şemseddin Sivâsî, Bursa'da Emir Sultan, İstanbul'da Eyüp Sultan gibi.
*HACI BAYRAM HAVASI, ŞEYH ŞÂKİR DUÂSI*
Demek istediğimiz, ESKİ ORDU diye tâbir edebileceğimiz bu SİT ALANI projesiyle merkeze de, çok büyük olmasa da Ankara Hacı Bayram Câmii boyutunda, yanında da şehrin gönül sultanı ŞEYH ŞÂKİR EFENDİ türbesiyle berâber târihî hüviyetini korumak sûreti keyfiyetiyle berâber, güzel sıfatlı şehrimize, onun geleceğine ve gençliğimize en büyük hizmeti yapmış oluruz.
*FIRSATI ISKALAMAYALIM!*
Eğer bu yapılmazsa, tıp dili tâbiriyle olayı atlamış oluruz. Yâni; hastalığı görememiş, dolayısıyla kötü sonu dönüşü olmayan bir felâkete dönüştürmüşüzdür.
*ESKİ YA DA YENİ; KİMSE EĞİLMEDİ*
Ordu'nun bu meyanda noksanları çoktur. Bu konuyu ciddîye alıp eğilen olmadı. Sizinle şehrin yapılanma imar planının önünde olayı değerlendirmek isterdim. Ordu câmisiz bir yer. Yapanlar da UTANMA BELÂSI şeklinde, kulübe boyutunda, LÂF OLSUN kabîlinden, bir evin misâfir salonundan az büyücek diyebileceğimiz kapsamda binâlar yaptılar. Maalesef...
*YAPANLAR BÜYÜK, YAPILANLAR KÜÇÜK!*
En çarpıcı 3 örnek; AKŞEMSEDDİN CÂMİİ, ÇİVİSİZ CÂMİ, BOZTEPE MESCİDİ. Allâh aşkına, yer mi yoktu, maddî imkân mı elvermiyordu. Orada samîmiyet olsaydı, bu dediklerim en az iki kat olur, bu kadar orantısız bir görünüm arzetmez, bulunduğu yeri de doldurur, varlıkları göz ve gönül doldururdu.
*ÂCİL, EN AZ 10 NOKTA!*
Şu an yazmaya kalksam en az 10 çok âcil noktadan söz edebiliriz câmi ihtiyaçlı mahalle ve semt olarak. Siz de diğer şehirlerle karşılaştırdığınızda bunu hemen fark edersiniz.
*MİLLET BAHÇESİ'NE TEMSİL CÂMİİ*
Bir defâ; MİLLET BAHÇESİ'ne külliye niteliğinde esaslı bir câmi şart. Dediğimiz alanın merkezi, şehrin, onun kimliğini ifâde eden odak noktası olarak. Aynı zamanda gâyet güzel projelendirilmiş, nezih, kapsamlı bir protokol câmii olarak.
Yeni merkez Melet'e yağılacak Türk İslam Araştırmaları Merkezi olduğu kadar, eski merkeze yapılmasını şart olarak gördüğümüz, ŞEYH ŞÂKİR merkezli bu proje de,
*ORDU’YA MANEVİ ZENGİNLİK KATACAK*
Gerek şehrimiz, gerekse gençliğimiz açısından her iki merkeze yapılacak bu kimlik projelerinin bir an önce temellerinin atılmasını dört gözle bekliyor, bitmelerini kısa zamanda görmek ümîdiyle başarı ve kolaylıklar temennî ediyor,  cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları