HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

ABDÜLKADİR DEMİR

ABDÜLKADİR DEMİR

ÜÇ AYLARIN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

11 Ocak 2024 Perşembe Saat: 10:44

Yüce Allah’ın değişmez kanunlarından (sünnetullah) birisi de yarattığı varlıklar içinden bazılarını diğerlerine bir takım hikmetlere binaen- üstün kılmasıdır. Allah bazı mekânları, bazı zamanları, bazı şahısları diğerlerine üstün kılmıştır. Bu üstün kılma ve seçme konusunda –hâşâ- hiç kimsenin Allah’ı sorgulama hakkı yoktur:

 

وَرَبُّكَ يَخْلُقُ مَا يَشَٓاءُ وَيَخْتَارُؕ مَا كَانَ لَهُمُ الْخِيَرَةُؕ سُبْحَانَ اللّٰهِ وَتَعَالٰى عَمَّا يُشْرِكُونَ

 

“Senin Rabbin dilediğini yaratır ve seçer. Onların ise seçim hakkı yoktur.” (Kasas, 68)

 

لَا يُسْـَٔلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْـَٔلُونَ

“Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekileceklerdir.” (Enbiyâ, 23)

Yüce Allah beldelerden Mekke’yi, ibadethaneler arasında Kâbe’yi, cennetler içinde Firdevs’i, melekler içinde Cebrail’i, Peygamberler içinde Hz. Muhammed Mustafa’yı (s.a.v.), indirdiği kitaplar içinde Kur’an’ı, ümmet içinde ashab-ı kiramı, günler içinde Cuma’yı, aylar içinde Ramazan’ı kendi cinslerine üstün kılmıştır.

Bir müslümanın üç ayları en güzel değerlendirme yol ve yöntemi, din konusunda "sahih ilim" ve "sâlih amel"dir. Sahih ilim için bu mübârek zaman dilimlerinde Kur'an' ve sünnet ile içli dışlı olmalı, bilgimizi ve amelimizi arttırmak için gayret göstermeliyiz.

Bu sebeple Kur'an'ın, mümkünse bir tefsirden, eğer bu mümkün değilse açıklamalı bir mealden baştan sona okumaya gayret göstermeli, Allah Resûlü'nün hayatını anlatan bir eseri baştan sona okumalı, öğrendiklerimizi hayatımıza da yansıtmalıyız.

 

وَتَوَكَّلْ عَلَى الْحَيِّ الَّذ۪ي لَا يَمُوتُ وَسَبِّـحْ بِحَمْدِه۪ۜ

“Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!...” (Furkân sûresi,

 

Sinesinde onbir ayın sultanını taşıyan kutlu mevsim bir sevap mevsimi, bir rahmet meltemi, bir merhamet rüzgarı, Mevlamızın  biz kullarına lütfudur.

 

“Receb ekme ayıdır, şaban sulama ayıdır, ramazan ise hasat ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa onun karşılığını bulur.”

(Zünnûn-i Mısrî ra)

Burada şu hassas noktaya değinmekte yarar var:

Bu aylar aynı zamanda ruhu ve bedeni, ramazana hazırlama ayıdır.

Şunu da unutmamak lâzım:

İslamiyet, Allah rızası için hayatın her alanında ibadeti çok önemser.

Bunlar;

Dille yapılan; kıraat (okuma), tesbih ve dualar,

Bedenle yapılan; namaz, oruç, yardımlaşma vs maslahatlar,

Malî olanlar; zekat, sadaka, hediye vs.

Hem beden hem de malla olan; hac, umre gibi...

Bunlar daha  ziyade Allah hakkı olan ibadetlerdir.

Yalan konuşmamak,

Gıybet etmemek,

Kul ve kamu hakkına girmemek,

Gönül kırmamak,

İşini liyakatle yapmak,

Helâl rızık temini için titizlik göstermek,

Kimsenin namusuna göz dikmemek,

Gözü haramdan korumak,

Kalbi hasedden arındırmak vs.

Kısaca; GÜZEL AHLÂK...

 

Görüyoruz ki, yayınlanan boy boy üç ayların fazileti, bu ayda tutulan oruçlar, çekilen tesbihatlar ve okunan Kur'an için, ne kadar çok sevapların (bazıları çok mübalağalı) olduğu bildirilen paylaşımlar yapılıyor.

 

Zira ahlakı kötü olan, insanların elinden ve dilinden korktuğu kimseleri, bu ameller kurtaramaz. Kul hakkını gasp edenleri ancak kul affedebilir.

 

Sen çevrene ateş saç, iftira karalama kumpas her türlü entrikalar peşinde koş  ondan sonra "recep ayında şu kadar oruç tut, bin senelik günahın affolsun." Bu, olsa olsa hüsn-ü niyettir. Önce onların  gönlünü almalı, affetmeleri sağlanmalı sonra umulur ki Allah'ın rızası veya affı gelir.

Bir gün Hz. Aişe annemiz bir hanımla evinde otururken Peygamber Efendimiz gelir. Bunun üzerine o kadın ayrılır. Rasûlullah efendimiz onun kim olduğunu sorar. Hz Aişe (r. anhâ) da, onun filan kabileden falan olduğunu söyler ve geceleri çok ibadet eden, gündüzleri de çok oruç tutan biri olduğundan bahseder. O zaman Rasûlullah efendimiz (sav): "Bırak, bırak, güzel ahlâk sahibi olmadıktan sonra çok namaz kılması ve çok oruç tutması onu kurtarmaz." der.

Dolayısıyla; huyu güzel, kalbi güzel kişilerin hariç zamanlarda da yaptığı her türlü ibadet güzeldir.

Bu ayların hürmetine yaptığı eklemeler ise "aliyy'ül-âlâ" olur. Ama elinden ve dilinden diğer insanların emîn olmadığı kimseler, ağırlığı başka tarafa versin.

Umulur ki Allah, iyi niyet ve gayretlerinin meyvesini görmeyi nasip eder. Kimbilir belki bir kandil gecesi sebebiyle, belki iyilik ettiği bir gönlün duası hürmetine veya günahlarına bakıp döktüğü gözyaşları sebebiyle yahut da ramazanın bereketiyle af ve mağfiret kapıları ardına kadar açılır. O da hayra ulaşan kullardan olur.

Peygamberimiz Recep ayı girdiğinde şöyle dua ederdi;

‎اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَب، وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ

“Allahım! Receb ve Şaban aylarını bize mübarek kıl, Ramazan ayına bizi (sağlık ve sıhhat içinde) ulaştır.

Müsned-Ahmed, 1/256)

Hz. Ali (ra) Efendimiz Receb-i Şerîf girdiğinde şöyle dua ederdi:

Allahım! Beni her türlü kötülükten koru. Beni unutkan etme ve gaflet üzerinde bırakma. Sonumu da hasret ve pişmanlıkla bitirme. Benden razı ve hoşnut ol. Senin mağfiretin zalimler içindir, ben de nefsime zulmettim.

Allahım! Beni bağışla, beni bağışlamakla sana bir zarar gelmez. Bana nimetlerini ihsan et, bana vermekle senin ihsanın azalmaz. Senin rahmetin geniş ve boldur. Hikmetlerinse hoş ve güzeldir.

Allahım! Bana sıhhat ve afiyet ver. Güven ve huzur ihsan eyle. Şükür ve takvaya ulaştır.

Allahım! Senden sabır ve doğruluk istiyorum. Bana işimde kolaylık ver. İşlerimi güçlükle gördürme. Aileme, çocuklarıma ve kardeşlerime iyilik ve ihsanda bulun. Onları mümin ve Müslümanlardan kıl ve bu şekilde dünyadan ayrılmalarını nasip eyle!

Sevgili peygamberimiz (sav) hadisi Şerif’lerinde “ Cennette Recep adında bir nehir vardır rengi sütten beyaz, tadı baldan tatlıdır.”

Bütün gönül dostlarının bu nehirden içmelerini Yüce Allah’tan niyaz eder şu dua ile Rabbimize münacatta bulunalım;

Allah'ım!

Bizleri Regaip'le Sana rağbet eden,

Miraç ile yücelen,

Berat ile kurtuluşa eren,

Kadrini idrak ederek

Ramazan'ın sonunda cenneti hak edecek ameller yapan kullarından eyle!

Rahmet bereket ve mağfiret mevsimi olan üç aylar ve Regaip Kandil'i ülkemize İslâm coğrafyasına ve tüm mü'minlere hayırlar getirmesini maneviyatımızın güçlenmesine vesile olmasını Cenâb-Haktan niyaz ederim..

Kalplere şifa, ruha sevinç, gönüllere aydınlık olsun.

Rabbimiz; aklımıza ilim ve hikmet, fikrimize feraset ve basiret , bedenimize sıhhat ve afiyet, ruhumuza da tekâmül ve metanet ihsan eyle..

Ramazan ayının müjdecisi Recep ayı ile Regaip kandili vesile olması dileğiyle mübarek üç aylarınız ve Regaip kandilimiz mübarek olsun..

Bu vesileyle;

Mübarek ayların fazlı ve bereketinden ziyadesiyle istifade etmemizi, ramazana yüz akıyla erişmemizi Rabbimden niyaz ediyorum.

Üç ayların hayrı ve bereketi üzerinize olsun…


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları