HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer

YAŞAR DALGIÇ

YAŞAR DALGIÇ

FINDIK - FINDIĞIN VE FINDIKÇININ SIKINTILARI VE DAHİ ÇÖZÜM YOLLARI

16 Kasım 2016 Çarşamba Saat: 09:58

 

                                                        (1)

         Fındık, ılıman iklim kuşağında yetişen Üretimi bakımından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını, Pazarlanması bakımından ise Ticaret Bakanlığını ilgilendiren bir üründür.

         Ülkemizde 8-9 milyon aile geçimini fındıktan sağlamaktadır. Bu kadar geniş bir kitlenin birinci derecede umut ve geçim kaynağı olan fındık, yaşadığımız son yıllarda umut olmaktan çıkarak umutsuzluk vesilesi haline getirilmiştir.

         Ilıman iklim kuşağına sahip ülkeler, ABD, ispanya, İtalya, Yunanistan, Gürcistan ve Azerbaycan’da yetişmektedir.Türkiye dışında fındık yetiştiren ülkelerin üretim potansiyelleri o ülkelerin ekonomik yapılarını etkileyecek boyutta değildir.En fazla üretim yapan ülkenin üretim kapasitesi Ordu ilinin üretim kapasitesi kadar bile değildir.Örneğin İtalya’nın yıllık fındık üretimi 102 bin ton civarında iken Ordu ilinin yıllık fındık üretim kapasitesi 1990 Yılında 144 bin ton kabuklu, 2008 yılında 210 bin ton kabuklu 2013 yılında ise 193 bin ton kabuklu fındık üretimi olarak gerçekleşmiştir.

         Türkiye’de 650-700 hektar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda tabiat şartlarına bağlı olarak düşük rekolte gerçekleşse de Türkiye fındık rekoltesi 650-700 bin ton kabuklu fındık üretimi olduğu kabul edilmektedir.

         Türkiye dünya fındık üretiminin %75’ini üretmektedir. “Milli Ürün” söylemi ile  fındığı vasıflandıran Türkiye yöneticileri fındığı bu söylemdeki yerine oturtamamıştır. Bunun için hiçbir yasal düzenleme de yoktur. Bunun tam aksine Türk fındığı kaderine terk edilmiştir.

         Türk fındığı yerli ve yabancı spekülatörlerin, yerli ve yabancı vurguncuların, yerli ve yabancı manüplasyoncuların eline ve inisiyatifine terk edilmiştir. Bu nedenle fındığın ve fındıkçının önü kapatılarak karanlık çıkmazlara terk edilmiştir.

         Bu yıldan başlamak üzere fındık rekoltesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tespit edecek ve açıklayacak. Buradan hareketle bakanlık 2016 fındık ürünü rekoltesini 468 bin ton olarak açıkladı. Buna karşın birileri yurt dışında Türkiye fındık rekoltesini bakanlığa rağmen 550-600binton olarak açıklattılar. Bakanlık daha sonraları açıkladığı 2016 yılı fındık rekoltesini revize ederek 420binton olarak yeniden açıkladı. Fındık üreticisi açısından sonuç değişti mi? hayır. DEVAM EDECEK

 

 

                                                                                                             

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları