ŞUBAT'TA GÖRÜŞÜRÜZ!!!
(Derleme)
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Bülent Pala, elektrikteki ‘150 kilovatsaat sınırının 210’a çekilmesiyle ‘en fazla iki lamba daha fazla yakmaya’ imkan tanındığını söyledi.
Oda başkanı, yeni faturalarda aralık ve ocak aylarının okumaları olduğunu ifade ederek ‘faturaların kabarıklığının şubat ayı okumalarında görüleceğini belirtti.
Şu anda kamuya ait santraller var. Orada elektriği düşük ücretli satıyor. Kilovat saatini 36 kuruştan dağıtım şirketlerine veriyor. Evlerimize ise 80 kuruşa geliyor. Vatandaşa iki katına satılıyor. Devletin elindeki kurulu santrallerin gücü yeterli.
O fiyattan verseler vatandaş rahat eder”
***
Birçok Avrupa ülkesi yaşanan enerji krizinde vatandaşlarını korumak için tedbirler alırken, Türkiye ise son 2 yılda Avrupa'da elektriğe en fazla zam yapan ülke oldu.
Elektrik ve doğal gaz fiyatları 1 Ocak 2022’den itibaren yüzde 50 ila yüzde 124 arasında arttı. Yılbaşından itibaren yapılan fahiş zamlara karşın elektrik faturalarının yüzde 15,25'ini oluşturan KDV hakkında da henüz bir adım atılmadı.
Küresel ölçekte bir enerji krizinin yaşandığı dönemde, elektrik faturalarına ilişkin tek destek ise faturalarda TRT payının kaldırılması oldu. Bu da 100 liralık bir faturada sadece 1,65 liranın eksilmesi anlamına geliyor.
Avrupa'da destek Türkiye'de vergi: Enerji krizine karşı hangi ülke hangi tedbiri alıyor?
Küresel ölçekte yaşanan enerji krizi nedeniyle Türkiye gibi birçok Avrupa ülkesi de yüksek elektrik ve doğal gaz faturalarıyla karşı karşıya. Ancak Avrupa hükümetleri peşi sıra destek paketleri açıklarken, Türkiye'de yüksek vergi politikası devam ediyor.