- HÜSEYİN DENİZKİŞİYE GÖRE MAHREM VE NAMAHREM OLAYI
- Ufuk ERSOYAYNI TAS, AYNI HAMAM
- Şafak DELİÇAKARSİYASETTE YENİ MODA “KÜRTLER!”
- ABDÜLKADİR DEMİRİRFAN MEKTEBİNDEN DERSLER
- Servet YERLİGÜZEL ORDU KÜLTÜR VE SANAT VAKFI VE BİR FESTİVALİN ARDINDAN
- NURİ KAHRAMANBİR HAFTA MEĞERSE NE ÇOK UZUNMUŞ!...
- Berkant DOĞANBİR ZENGİN YOKSULLUĞUN HIKAYESİ…
- Erol KARAERORGANİZATÖRLER NE OLACAK?
- Derya DERVİŞOĞLUYAŞ ALMAK
- SEDAT AKKÖSEESKİDEN DALKAVUK DU ŞİMDİ YALAKA OLDU...!
- UĞUR KARAFINDIK FİYATI AÇIKLANSIN
- ŞÜKÜR ÖZDEMİRDÜNYA KADINLAR GÜNÜ
- Mehmet KESKİNGEYLAN’DAN MÜJDE BEKLİYORUZ!
- Savaş ÇELEBİÇEVRE VE DİN
- Mustafa TÜRKYILMAZVALİ EROL’A APAÇIK
- Semra GENÇOSMANOĞLUŞEHRE ARTIK BİR NEFES ALDIRIN!
- NAZIM GÜLERMAĞFİRET ÇERAĞI, TEVBE DURAĞI, İSTİĞFAR BURAĞI...
- ATİLLA SAMATPERŞEMBEDEN MESAJ
- Ersin ERDOĞANEL-VEDA...
- MEHMET YILMAZYİNE YENİDEN TEK ORDUSPOR
- Recep AydınVALİ PARAYI MİLLETİN KALBİNDEN BULDU
- AV. KEVSER AYCAN YILDIZÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI
- AV. ELİF GÜNEY KATIRCIOĞLUUlusal Egemenlik ve Çocuk Hakları
- AV. BİRSEN UÇARKADINLAR VARDIR
- Av. Özlem KÜTÜKSUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK PEKİ YA SUÇA SÜRÜKLEYEN ?
- AV. ZELİHA AYPEK BAYRAKKADINLAR GÜNÜNÜN TARİHİNE BAKACAK OLURSAK!
- AV. YAREN TÜRKERBİLİM VE SANATTA KADININ ROLÜ
- Av. Ebru Avcı BecerenSosyal Medya Ve Çocuklar
- AV. SERAP TAŞTEMELHEPİMİZ BİRİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRLÜSÜNE SUSMAYIN!
- AV. AYTEKİN ERDEMEN GÜRÜLTÜLÜ SES VİCDANIN SESİ
- AV. ASUMAN AYDINEREN BÜYÜK HAK YAŞAMAKMIŞ
- Av. Sabri Can GÜRSOYÇOCUK VE CİNSEL EĞİTİM
- AV. ALPER İSKENDEROĞLUAnadolu ve Mezopotamya ‘da Kız Çocuğu Olmak
- AV. TUĞÇENUR ALDENİZTÜRKİYE’DE KADIN VE SİYASET
- BİRGÜL AKBULUTSEVGİ İLE KURTULACAKTIR İNSANLIK….!!
- ÖZLEM KÜTÜKEKONOMİK HAYATTA ÇOCUK KALABİLMEK
- AV. ÖYKÜ ÇALIŞDÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
- KAYA AYDINÖĞRETMENSİZ EĞİTİM
- ADEM UZUNÖMEROĞLUKURUL
- ÇİĞDEM TÜRK ÖZÇELİKVEDALAR, ACILAR VE RUHLAR
- Mehmet TopkaraoğluGÖZLÜK CAMLARINIZI DEZENFEKTE EDİN
- ARSLAN ÖZERMEMLEKET HASRETİ
- Mehmet Ziya OdabaşPEKİ NASIL KÖYLÜ OLUNUR?..
- Op. Dr. İsmail KuralSODA ŞİŞESİ AÇARKEN KÖR OLMAYIN
- ONUR ŞAHİNÖNCE SAĞLIK...
- REMZİ AKSOYDOĞRU ADAM…
- Metin AKSOYCENAZE EVİNDE DÜĞÜN OLMAZ...
- Uzm. Dr. Hakan DumanBİR PARADOKSUN ANALİZİ
- Yunus ÖNEMTEKNOLOJİ HIZLA İLERLİYOR, İNSANLIK AYNI HIZDA GERİLİYOR
- Adem AksoyBAŞARININ ALTYAPISI ‘ADALET’
- YAŞAR DALGIÇREFERANDUMA NEDEN “EVET” NEDEN HAYIR?
- Soner MAĞDENVAR YA DA YOK OLUŞ
- Alaaddin ARSLANORDUSPORA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 17:56 BAŞKAN GÜLER HALKI DİNLİYOR
- 14:44 EKİPLER HAZIR!
- 14:32 “ÖĞRETMENLERİMİZ BAŞIMIZIN TACI”
- 13:54 FATSA HATİPLİ’DE YOL SEVİNCİ
- 13:55 ORDU, KIŞ ÇİÇEKLERİ İLE SÜSLENİYOR
- 12:50 ALTINFINDIK , VALİ EROL’U AĞIRLADI
- 12:28 NİZAMETTİN MAHALLESİ’NİN GELECEK 5 YILI PLANLANDI
- 12:26 ÖĞRETMENLERDEN VALİ EROL’ A ZİYARET
- 12:22 “ÖĞRETMENLİK EN KUTSAL MESLEKTİR”
- 12:18 “YASA DIŞI TÜTÜNÜN VERGİ KAYBI 100 MİLYAR LİRA”
- 12:13 MOTORLU KARA TAŞITLARI, EKİM AYI İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI
- 11:59 GÜVENLİ DOĞAL GAZ KULLANIMI İÇİN BUNLARA DİKKAT!
- 11:36 ŞEYHOĞLU’NDAN, “ÖĞRETMENLERİN HAL-İ PÜR MEALİ”
- 11:02 KOKARCA İLE MÜCADELE HIZ KAZANDI
- 11:02 “ÖĞRETMEN AKADEMİSİ” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
AV. ÖYKÜ ÇALIŞ
DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Çocuk Günü'dür. 1925 yılında düzenlenen Dünya Konferansı'nda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 54 ülke, Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi'ni imzalamış ve bugünü çocuklara armağan etmiştir. Bu bildiriye göre taraf devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul edecek ve çocukların bedenen ve ruhen sağlıklı bir yaşam geçirmeleri için mümkün olan azami çabayı gösterecektir.
Her birey 18 yaşına kadar çocuk sayılır ve her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir. Ancak günümüzde temel haklara bile sahip olamayan çocukların varlığını bilmek, koca bir hiçliğin içinde kutlamaya çalıştığımız bugüne dair umutlarımızı kaybetmemize neden olmaktadır. 'Çocuk' deyince insanların aklına; açlıktan ölen, çocuk yaşta zorla evlendirilen, istismara uğrayan, eğitim hakkı elinden alınan, mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocuklar geldiği müddetçe çocuk haklarından bahsedemeyiz.
Einstein ''Dünyada bir çocuk dahi mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler hiçtir" demiş zamanında.. Dünyada ve ülkemizde maalesef çok sayıda mutsuz çocuk var. Ama ben bugün özellikle cinsel istismar mağduru çocukların mutsuzluğuna değinmek istiyorum. Ülkemizde cinsel suçların %46’sı çocuklara karşı işlenmektedir. TÜİK’in 2016 verilerine göre Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat artarken 250 bin çocuk istismara uğradı. İnsan Hakları Derneği’nin 2018 raporuna göre, çocuk istismarında dünyada 3. sırada yer alan Türkiye’de; 2002’den bu yana 440 bin çocuk doğum yaptı. Adalet Bakanlığı ise çocuk istismarına yönelik verileri artık paylaşmıyor.
Tüm bunlar yetmezmiş gibi kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 14 maddeden oluşan ilk bölümü, TBMM Genel Kurulu’nda gece yarısı yapılan oylama neticesinde kabul edildi. Buna göre artık cinsel istismar şüphelisinin tutuklanabilmesi için ‘kuvvetli şüphe’ yeterli olmayacak; yaşanıldığı iddia edilen olaya ilişkin ‘somut delil’ aranacak. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, kadın ve çocuklar aleyhine bir başlangıçtı. Çocuk istismarının her geçen gün arttığı ülkemizde, tutuklama için 'somut delil' şartı gibi bir düzenlemenin kabulü ise tutuksuz yargılamanın altını kalın kalın çizmenize sebep olur ve faillerin çoğunun cezasız kalması gibi bir sonuç doğurur.
Tutuklama için aranılan 'somut delil' kriteri cinsel suçlar açısından sorun teşkil ediyor çünkü bu suçlar nitelikleri itibariyle şüpheli ile mağdurun baş başa oldukları izole bir ortamda gizli saklı işlenen, geride delil bırakılmayan, mağdurların korkutularak, tehdit edilerek ve iradeleri sakatlanarak uzun süre şikayet etmemeleri için uğraşılan, özetle aranılmak istenen o somut delilin her zaman kolay bulunamadığı suçlardır. Dolayısıyla tanık, ses ve görüntü kaydı, hatta şiddetin oranına veya geç şikayete bağlı olarak, fiziksel bir bulgunun olmama ihtimali de çok yüksektir. Kadına ya da çocuğa yönelik cinsel suçlarda tutuklamanın zorlaşmasıyla mağdurun korunmasının önü iyice kesilmiş olur, bu güzel ülke kendi çocukları için bir cehennem haline gelir.
Yargıtay'ın son dönemde cinsel saldırı dosyalarındaki tavrı somut kanıt aramak şeklinde. Özellikle cinsel suçlarda yargılamanın tutuksuz yapılması ve istismarcıların serbest bırakılması zaten büyük bir sorun ve bu durum mağdurlar üzerinde yargılama sürecinde çok olumsuz sonuçlara neden oluyor. Ceza yargılamasında delilleri, somut olanlar ve olmayanlar şeklinde ayırmak ve deliller arasında kademelendirme yapmak da ceza yargılamasının ruhuna uygun değil. 'Somut delil'i hakimlerin nasıl algılayacağı da büyük bir belirsizlik. Somut delil deyince elle tutulur, gözle görülür bir bulgu arayacaklarını düşünüyorum. Ancak sadece fiziksel bulgular değil; çocuğun beyanı, çizmiş olduğu resimler de somut delil niteliğine haizdir. Elbette bazı istisnai durumlarda sanık masum olabilir, ceza yargılamasının amacı sanığı cezalandırmak değildir aksine masumiyet karinesini kabul eder dolayısıyla sanık masumsa kuvvetli suç şüphesi bile oluşmayacaktır.
Sonuç olarak bu yanlış düzenlemeden ivedilikle dönülmediği müddetçe çocuk bedenini şehvet öznesi olarak gören çocuk istismarcıları bu düzenlemeyle oluşan cezasızlık algısından beslenirler ve çocuk istismarı vakaları bitmez. Bu gün vesilesi ile bir kez daha sorumluluklarımızı hatırlayalım; hiç bir ayrım gözetmeden tüm çocuklara güvenli bir dünya sunmanın devletin ve vatandaşlarının öncelikli görevi olduğunu hatırlayalım. Çocukların acı çekmediği, büyüklerin kötülüklerine maruz kalmadığı, haklarının korunduğu, sevgiyle şefkatle büyüyüp sağlıklı bireyler olarak yetiştikleri bir dünya kuralım. Çocuklar, hak hukuk kavramlarının bilincinde olarak büyüsünler ki yarın insan haklarını özümserken zorluk çekmesinler. Dünya Çocuk Günü'nü artık içimiz buruk kutlamayalım.