HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer

Erol KARAER

Erol KARAER

ÇEŞMELERİN SORUMLULUĞU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE İMİŞ, NE BEKLİYORSUNUZ? GABANA TARZANI PAŞA RASİM ”

1 Şubat 2021 Pazartesi Saat: 09:42

 İki gün Gabana çeşmesi ile ilgili yaptığımız haberde rahmetli gazeteci ağabeyimiz Tuncer Engin'in bu konuda yazı yazdığı yazıdan bahsetmiştik. Çeşmelerin sorumluluğunun Ordu Büyükşehir Belediyesinde olduğu bildirildi. Niye bekliyorlar bir açıklama yapsalar da öğrensek diyor, Tuncer Engin'in o yazısını tekrar paylaşıyoruz...

İşte o yazı;

"GABANA TARZANI PAŞA RASİM”

“Resimler yalan söylemez” başlıklı yazımda Rıhtım mevkiinde Ordu şehrinden sahil yolunun geçmediği 1950 li yıllarda Taşbaşı mahallesinin deniz kenarında yaz aylarında bizden büyük ağabeylerimizin denize girdiği “ cennetten bir köşe “göbektaşı dedikleri yerin adıdır Gabana... Yazımdan sonra birçok tanıdığım, arkadaşım Gabana’yı merak etmiş. O yıllarda Ordu’luların gezi yolu Taşbaşında mahalle gençlerinin eski Samsun yolunda volta attıkları kız beğendikleri Tabyabaşında turlanırlardı.. Taşbaşılı gençlerin özellikle yüzmek için tercih ettikleri yer ıse deniz kenarındaki “Göbektaşı” Gaban’dır.

Mahallenin bıçkın delikanlıları Ekrem, Aydın, Tuncer Akdeniz kardeşler, Galip Oral, Ali Tercan Rasim Akçevere (Paşa), Ömer Hayyam, Necati Akçay’ların Yüzme Mekanı Gabana sahil yolunun geçmasiyle1956'larda anılarda kalmış. Ayrıca yazımda sahildeki Rum Kilisenin yanında yıkılan Ruhban okulunun taş temel duvarı ile sonradan ilan edilen bu bölgede ki Sit alanına yapılan bir inşaat kütlesinden ve arkasındaki tarihi Gabana çeşmesinden bahsetmiştim.

Gabana çeşmesinin neresi olduğunu da soran dostlarım var. Ağabeylerimizin yaz aylarında denize özellikle buradan girdikleri kayalık Gabana’nın Martı Apartmanından Kilise tarafına doğru yer olduğunu söyleyebilirim. Çook eskilerde Şehir suyunun Ordu’da haftada iki gün aktığı dönemlerde ünlü Gabana çeşmesinden de su temin edilirdi.

Bir zaman sonrada bu apartmanın arkasında yıllarca toprak altında kaldı Gabana çeşmesi. Geçtiğimiz sene Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen’in bir özel çalışmasıyla tekrar gömülü olduğu yerden ortaya çıkarıldı.

Büyüklerimizin hayatta olanlarının bahsederken “ Cennetten bir köşe” dedikleri ve unutamadıkları “Göbek taşı Gabana” ın çok iyi yüzücülerinden birisi de GabanaTarzanı”’Paşa lakaplı Rasim Akçevre dir. Eskilerde Ordu’nun çok iyi uzun yüzücüleri arasında Gabana Tarzanı Rasim Akçevre, Haluk -Faruk Uzman kardeşler ve Ahmet Hattatoğlu’nu söylerler. O yıllarda bizim gençliğimizde Yaz akşamları Rıhtım iskelesi ile Büyük iskele arasında Stil yüzen birisini uzaktan gördüğümüzde O mutlaka Haluk veya Faruk Uzman’dır derdik.

Gabana Tarzanı Rasim Akçevre ise düzgün yüzücü fiziği ile Rıhtım üzerinden koşarak denize artistik dalışlar yaparak dikkat çeker çok güzel ve hızlı yüzerdi. Yaz akşamlarında Rıhtımda yüzen gençlerin gözdesi Gabana Tarzanı Rasim Akçevre idi. Rasim Akçevre Nüktedan konuşur, espriler yapar gençlerle şakalaşırdı. Akçevre’den bahsettiğimizde derin dalmada, denize yüksek atlamada uzun mesafe yüzmede çok iyiydi derdik… Paşa lakaplı Rasim Akçevre yine bir gün Rıhtım’da yüzüyordu, güzel artistik dalışlar yapıyor, rıhtımın başından suyun dibine iniyor, bir avuç kumla su yüzüne çıkıyordu , Rıhtımda yük boşaltan motor ve gemilerden düşen yükleri denizin dibine dalıp halat bağlayıp yukarı çektirirdi, bizlerde hayranlıkla onu seyrediyor alkışlıyorduk.

Onunla ilgili duyduğum ve unutamadığım bir güzel espriyi de aktarmak istiyorum. “… Gabana Tarzanı Paşa Rasim bir gün Rıhtımdan denize atlamış Soya Fabrikasına doğru yüzüyormuş. Uzun bir zaman sonra nefes almak için Kafasını sudan kaldırınca bir de ne görsün. Karşısında Giresun Kalesi…” Gabana’da yetişen Ordu’lu ünlü yüzücülerimizin çoğu artık aramızda yok ve de yetişmiyor.

Hayatta olan Ekrem Akdeniz, Ali Tercan, Ali Sağlam ile ismini hatırlayamadığım Gabana’ yüzücülerine uzun ömürler aramızda olmayanlara Allahtan rahmet diliyorum.

Gabana bölgesi de ünlü yüzücülerimiz de anılarda kalmış. Bu gidişle yakın bir zaman içerisinde SİT alanı Gabana bölgesinde koruma altına alınan yerde ayrıcalıklı özel inşaatlar yükselecek. İleriki zamanda Gabana’yı hatırlayan bile olmayacak, bu yazı ise Gazetenin arşivlerinde ve Milli Kütüphanede kalacak. Gücü olan her yere her şeyi yaptırıyor...Sit alanıymış, yeşil alanmış geçin..." Fotoğraf: NAİM GÜNEY

Yazarımız Erol Karaer bu yazıyı Cuma gününden yazmış, bu yazı öncesi de yine bir başka yazısında Gabana ceşmelerinin durumuna değinmişti. Büyükşehirin konuya gösterdiği hassasiyete teşekkür ederiz)


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları