HABER ARAMA
-
Erol KARAERESAS FAŞİST AVRUPA
-
ABDÜLKADİR DEMİRBİR YILDIZ DAHA KAYDI
-
HÜSEYİN DENİZMEZHEP NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?
-
Ufuk ERSOYÇ İ V İ
-
Semra GENÇOSMANOĞLUİYİSİ İLE KÖTÜSÜ İLE YAŞAYALIM...!
-
NURİ KAHRAMANBİZİM NESLİN AĞIR SIKLETİ SÜLEYMAN AĞABEY DE HAKKA YÜRÜDÜ...
-
Şafak DELİÇAKARDAHA FAZLA CAN KAYBI OLMASIN!
-
Derya DERVİŞOĞLURAMAZAN GELENEĞİ MAHYALAR
-
SEDAT AKKÖSEİNSAN İNSANIN KURDU DUR ...!
-
ŞÜKÜR ÖZDEMİRDÜNYA KADINLAR GÜNÜ
-
Berkant DOĞANİĞNEYLE KUYU KAZMAK.
-
Mehmet KESKİNGEYLAN’DAN MÜJDE BEKLİYORUZ!
-
UĞUR KARASONSUZA KADAR CUMHURİYET...
-
Savaş ÇELEBİÇEVRE VE DİN
-
Mustafa TÜRKYILMAZVALİ EROL’A APAÇIK
-
NAZIM GÜLERMAĞFİRET ÇERAĞI, TEVBE DURAĞI, İSTİĞFAR BURAĞI...
-
ATİLLA SAMATPERŞEMBEDEN MESAJ
-
Ersin ERDOĞANEL-VEDA...
-
MEHMET YILMAZYİNE YENİDEN TEK ORDUSPOR
-
Recep AydınVALİ PARAYI MİLLETİN KALBİNDEN BULDU
-
AV. KEVSER AYCAN YILDIZÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI
-
AV. ELİF GÜNEY KATIRCIOĞLUUlusal Egemenlik ve Çocuk Hakları
-
AV. BİRSEN UÇARKADINLAR VARDIR
-
Av. Özlem KÜTÜKSUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK PEKİ YA SUÇA SÜRÜKLEYEN ?
-
AV. ZELİHA AYPEK BAYRAKKADINLAR GÜNÜNÜN TARİHİNE BAKACAK OLURSAK!
-
AV. YAREN TÜRKERBİLİM VE SANATTA KADININ ROLÜ
-
Av. Ebru Avcı BecerenSosyal Medya Ve Çocuklar
-
AV. SERAP TAŞTEMELHEPİMİZ BİRİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRLÜSÜNE SUSMAYIN!
-
AV. AYTEKİN ERDEMEN GÜRÜLTÜLÜ SES VİCDANIN SESİ
-
AV. ASUMAN AYDINEREN BÜYÜK HAK YAŞAMAKMIŞ
-
Av. Sabri Can GÜRSOYÇOCUK VE CİNSEL EĞİTİM
-
AV. ALPER İSKENDEROĞLUAnadolu ve Mezopotamya ‘da Kız Çocuğu Olmak
-
AV. TUĞÇENUR ALDENİZTÜRKİYE’DE KADIN VE SİYASET
-
BİRGÜL AKBULUTSEVGİ İLE KURTULACAKTIR İNSANLIK….!!
-
ÖZLEM KÜTÜKEKONOMİK HAYATTA ÇOCUK KALABİLMEK
-
AV. ÖYKÜ ÇALIŞDÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
-
KAYA AYDINÖĞRETMENSİZ EĞİTİM
-
ADEM UZUNÖMEROĞLUKURUL
-
ÇİĞDEM TÜRK ÖZÇELİKVEDALAR, ACILAR VE RUHLAR
-
Mehmet TopkaraoğluGÖZLÜK CAMLARINIZI DEZENFEKTE EDİN
-
ARSLAN ÖZERMEMLEKET HASRETİ
-
Mehmet Ziya OdabaşPEKİ NASIL KÖYLÜ OLUNUR?..
-
Op. Dr. İsmail KuralSODA ŞİŞESİ AÇARKEN KÖR OLMAYIN
-
ONUR ŞAHİNÖNCE SAĞLIK...
-
REMZİ AKSOYDOĞRU ADAM…
-
Metin AKSOYCENAZE EVİNDE DÜĞÜN OLMAZ...
-
Uzm. Dr. Hakan DumanBİR PARADOKSUN ANALİZİ
-
Yunus ÖNEMTEKNOLOJİ HIZLA İLERLİYOR, İNSANLIK AYNI HIZDA GERİLİYOR
-
Servet YERLİKurul Kayası Eski Yerleşim Alanı - Kurul Kalesi nin Dünü Ve Bu Günü
-
Adem AksoyBAŞARININ ALTYAPISI ‘ADALET’
-
YAŞAR DALGIÇREFERANDUMA NEDEN “EVET” NEDEN HAYIR?
-
Soner MAĞDENVAR YA DA YOK OLUŞ
-
Alaaddin ARSLANORDUSPORA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
SON DAKİKA HABERLER
- 13:56 KASIK FITIĞI ÇOCUKLARDA YAYGIN GÖRÜLÜYOR!
- 13:55 5 YAŞINDAKİ ÇOCUK, GÜN İÇİNDE YAŞADIKLARINI ANLATABİLMELİ
- 16:06 UKOME TOPLANTISI YAPILDI
- 14:50 “ ALTINORDU KIRSALDA DA GELİŞİYOR”
- 14:14 GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA GÖZ AÇTIRILMIYOR
- 14:11 ORDU, LİSANSLI DEPOYA KAVUŞUYOR
- 13:36 OGM’DEN AZERBAYCAN’A 100 BİN FİDAN
- 13:11 “ ORDU İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM”
- 13:03 KABADÜZ’E YATIRIM MÜJDESİ
- 12:38 ÖĞRETMEN ATAMA SAYISI GÜNCELLENSİN!
- 12:38 ZENGİN: KİRA YARDIMI ZORUNLU HALE GELDİ!
- 12:38 ŞANLITÜRK: DEVLET HER DAİM ÜRETİCİNİN YANINDA OLMALI
- 12:32 "HAYALİMDEKİ MESLEK" PROJESİ TAM GAZ
- 11:46 OBB’DEN BAHAR TEMİZLİĞİ
- 11:33 DEMİŞ İŞTE!
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
Ufuk ERSOY

TAVUK…
15 Ocak 2021 Cuma Saat: 11:32
Aslında masanın tam ortasında nazlı bir gelin edasıyla oturmuş olan tavuğun kızarmış butlarının kimlerin olduğu belliydi evimizde. Küçücük tavuktu bu, iki bacağı vardı doğuştan. Birisini yine babam alacaktı meze tabağına. Diğerini annem. Babam masanın bir kenarında oluşturduğu küçük çilingir sofrasının hemen başköşesinde sarımsaklı yoğurtun, domates, beyaz peynir ve kabukları soyulmuş salatalığın hemen yanı başında mutlaka kızarmış, derisi soyulmuş o tavuk budu olurdu.
Küçük bir evin sıcacık çatısı altında babam, annem ve benle birlikte üç kız, üç erkek kardeş toplam sekiz kişi yaşamını sürdürüyorduk. Çok sık pişmiyordu ama bir bütün tavuk sofraya konulduğunda o gün herkes payına düşene razı oluyordu sessiz sedasız. Fırında pişirilen tavuğun butları kimlerin kursağından aşağı inecekse belliydi. Topu topu iki adet budu olan tavuk, her sofraya geldiğinde kural hiç değişmedi uzun zaman…
Zor bir işin içerisinde yılların hırpaladığı yorgun babam, halin nedir diye soran olmadığı bir yalnızlık ta kendini rahatlatma yöntemini çabuk keşfetmiş ve genç yaştan itibaren alıştığı içkisini her akşam olmasa bile gün aşırı içmek suretiyle hayatın zorluklarına göğüs geriyor, dahası inatçı bir pehlivan edasında mücadele ederek sırtının yere gelmemesi için çaba gösteriyordu. O benim babamdı… Hep derin düşünceler içerisinde bulurdum onu… O zamanlar pek bir anlam veremesem de, gözlerini bir noktaya dikmiş, elinden hiç düşmeyen sigarasıyla, onun neyi bu kadar çok dert edip, uzun uzun düşündüğünü, ben de aile babası olunca anladım…
İçkisine meze yaptığı budun birisini afiyetle yerken, rahmetli annem kendince farklı bir yöntem uygular, yemezdi... Bilirdik onun böyle davranacağını… Hep içimizden birisine vereceğini umut ederken, o adil davranır, hiç kimseye vermez, kendi hakkı olan bütün birisini, ocağın üzerinde pişen pilavın içine yine eşit paylarda parçalayarak bizlerin yemesini sağlardı. Çocukluğumuzda bir tavuğun budunu yemek hiç nasip olmadı nedense. Bu kural yıllar boyu hiç değişmedi. Kuralı kimsenin değiştirmeye cesareti olmadı zaten.
Ve sonra yıllar geçti aradan. Zaman çok şeyi alıp götürdü beraberinde. Annemi, babamı, genç yaşta ablamı. Kurduğumuz sofraları, hep beraber doyduğumuz, bir şölen havasında oldukça gürültülü ortamlarda yediğimiz yemeklerimiz ve kendiliğinden oluşan ve değiştirmeye cesaret edemediğimiz sofra kurallarımız… Hepsi bir çırpıda yok oldu…
1990’lı yıllarda Ankara’da işe başladım… Zaman çok çabuk geçti. İlk maaşımı alıp çıktım Ankara sokaklarına… Uzun uzun yürüdüm. Bir elim cebimde maaşımı ilk sevgilimin ellerini tutar gibi sıkı sıkı tutuyordum… Avucumun içinde sıcacık bir el gibi… Terliyordu avucumun içi. Lakin o benim ilk sevgilimdi…
Adımlarım beni daha önce gördüğüm o lokantanın önüne kadar götürdü… Camın dışından baktım içeri… Buhardan nemlenmiş olan camın ardında yavaş yavaş dönerek kızaran tavukları gördüm. Hızla içeri girip boş olan bir masaya oturdum. Garsonu çağırıp, elimle kızaran tavuğun birisini gösterip, bir bütün tavuk istediğimi söyledim ona… Garson şaşkın, bütünü mü diye sordu ikinci kez… “Evet, bir bütün tavuk” dedim, günlerce aç, ağzına bir lokma atmamış dilenci edasında…
Ardından ilk kez bu kadar sabırsızca beklediğimi hatırlıyorum. Zaman geçmedi bir türlü. Ara sıra mutfak tarafına bakıp, siparişimin gelip gelmediğini kontrol ediyordum istemsizce. Nihayet elinde bir tabakla o garsonun bana doğru yaklaştığını gördüm. Birden bayram harçlığı almış bir çocuk sevinci kapladı içimi. Evet, yanılmamıştım. Garson benim bulunduğum masaya kadar gelip, beyaz bir tabağın üzerinde bir bütün tavuk koydu önüme. Karar vermiştim, önce tavuğun gövdesini, ardından kalan iki budu yiyecektim… İstedim ki en son onların tadı kalsın damağımda. Büyük bir iştahla tavuğun gövdesini didiklemeye, ellerimle kopardığım her parçasını ekmeksiz ağzıma atmaya, neredeyse hiç çiğnemeden yemeye başladım. Tavuğun etlerini kemiklerinden ayırıyor, neredeyse hiçbir küçük parça bırakmadan mideme indiriyordum…
Başka bir küçük tabakta, küçük bir kemik dağı oluşmuştu. Zaman geçtikçe nerdeyse her anından zevk alarak yediğim tavuğun gövdesinden bir eser kalmamıştı. Parmaklarım yağ içinde yüzüyordu. Şimdi tabakta iki adet but kalmıştı. Ve ben birazdan onları da büyük bir zevkle yiyecek ve hayatımda ilk defa bırak bir budu, iki budun keyfine varacaktım… Nasıldı budun tadı, gövdesinden farklı bir tadı olmalıydı kim bilir…
Ve nihayet beklediğim an geldi. Tabakta duran butların birini almak için elimi uzattım işte… Yıllardır yemediğim o butlar birazdan midemde olacaktı. Varmadı ellerim… Uzanamadım bir türlü… Denedim, ama olmadı… Her elime almak için uzandığımda, biri engelledi sanki beni… Onlar benim değildi… Elimi tuttu…
Masada babamı, annemi, kardeşlerimi aradım… Kendi kazandığım para da olsa tabakta kalan o iki budun birisi yine babamın, diğeri annemin olması gerek diye düşündüm. Yiyemedim. Geçmedi boğazımdan. Bir kez daha denedim. Olmadı, yapamadım.
Garsonu çağırdım… Kalan iki budu bir kâğıda sarıp bana vermesini istedim… Hesabı ödeyip koltuğumun altında bir çift tavuk buduyla sokaklarda yürümeye başladım… Uzun süre caddelerde dolaştığımı hatırlıyorum.
Soğuktur Ankara’nın havası. Alışamayanların soğuktan dudakları yanar, yara olur, kabuk bağlar. Oysa ben ateş gibi kavruluyordum. Yürüdüm bir süre. Adımlayıp durdum sokakları. Sonra… O iki budu bir çöplüğün yanı başında onlarca kediye paylaştırırken buldum kendimi. Renk renk, irili ufaklı kediler etrafımı çevirmiş, ganimetten pay kapmak için üzerime geliyordu. Hepsine eşit paylaştırmaya çalıştım rahmetli annem gibi. Hiçbirini kayırmadan, gözetmeden…
Aradan uzun zaman geçti. Ben her ay maaşımı cebime koydum, lakin hiçbir zaman bir bütün tavuk yiyemedim. Hala tavuk budu zor geçer boğazımdan. Her yediğimde ailem gelir aklıma. Sanki onların hakkını yiyormuşum gibi huzursuz olurum. Şimdi soframda olan bir bütün tavuğa her baktığımda, dilimin ucunda eski bir şarkı ve o günler gelir aklıma… “ Ömrümüzün son demi, son baharıdır artık, maziye bir bak, neler, neler bıraktık…”
Lakin kalabalık toplandığımız o sofralarda çok önemli şeyler öğrendim. Adaleti… Hak yememeyi… Ve ailenin kıymetini…
Çatı çökünce altında kalan yüreklerin, un ufak olan hikâyelerin kimse farkında olmuyor maalesef… Maalesef…
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ordu Yeni Haber Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans