HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer

Ufuk ERSOY

Ufuk ERSOY

SANAT ŞEHRİ ORDU

27 Kasım 2020 Cuma Saat: 09:42

Bu kent daha 1. Dünya harbi sıralarında sanatın kucağındadır. Tiyatro mütareke yıllarında Düz mahalledeki kilise yapısında Ordulularla tanışır. Rumca temsillerin yapıldığı tiyatro faaliyetlerine imrenen Ordulu gençlerden gazeteci Ali Rıza Gürsoy, Hamdi Uzman, Mustafa Öngör ve Fevzi Güvemli gibi özgür ruhu bedenlerinde hisseden gençler aynı binada ilk oyunları olan “İntihab-ı Milli” (Ulusal Uyanış) adlı eseri sahneye koyarlar. 

 

Sonra arkası çorap söküğü gibi gelir. Tiyatroda atılan ilk adımın ardından bu süreç içinde kentimizde tiyatro faaliyetleri daha çok milli mücadele yıllarını anlatan milli piyesler şeklinde sahnelenir.

 

1924 yıllarında Namık Kemal’in “Vatan Yahut Silistre” Ahmet Nuri’nin “Sekizinci” Reşat Nuri Güntekin’in “İstiklal” ve “Beş Devir” Piyesleri İsmet Paşa İlkokulunda ve sonraki yıllarda Halkevi tarafından İhsanbey Sinemasında oynar. 

 

Halkevi binasının tamamlanması ile mekânsal sorun da ortadan kalkmıştır. Ordu tiyatro hayatına önemli tiyatrocular kazandıran “Halkevi” nin tragedya ve dram ustası Namık Semih Mayda, komedya ustası Kamil Gülen unutulmazlar arasına girer. 

 

Yine bu yıllarda sahnelenen oyunlar arasında yer alan Aka Gündüz’ün “Mavi Yıldırım” piyesinde öğretmen Edibe Akyol Ordu da ilk kadın oyuncu olarak sahneye çıkar. 

 

1940 yıllarda Gençler Yurdu, Spor Yıldızı gibi kulüplerde tiyatro gösterileri sahnelenmeye başlar.    Bu dönemde Ali Rıza Gürsoy tarafından yazılan ve Hamdi Uzman tarafından sahnelenen “Çığ” adlı oyun Orduda yazılan ve sahnelenen ilk eser olarak tiyatro tarihimize yerini alır.

 

1951 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından açılan İstanbul Küçük Sahne oyuncuları arasında yer alan Ali Üstüntaş her yıl Ordu ya geldiğinde Kirazlimanı gençleri ile bir oyun sahneye koymuş ve oynamıştır. Bu oyunlar 1954 yıllarında kurulan “Kirazlimanı Spor Kulübü” gençleri ile 1960’lı yıllara kadar sahnelenir.  

 

 19.10.1962 - 18.06.1964 yılları arasında Ordu Valiliğini yapan Sefa Poyraz İstanbul Şehir Tiyatroları Baş Rejisörü Muhsin Ertuğrul’a bir mektup yazar. Kısa bir süre sonra gelen cevap yazısı ile gazeteci Uğur Gürsoy, Muhsin Ertuğrul’u  Ordu ya davet eder ve bu konuda söz alır.

 

18 Mart 1964 tarihinde Orduya gelen Muhsin Ertuğrul hiç vakit kaybetmeden geniş çaplı araştırma ve incelemelerde bulunur. Ve akabinde müjde verilir. Ordu Belediye Tiyatrosu  kuruldu. 18 Mart 1964.

 

Bu kentte sanat yaşıyor, yaşatılıyor.

Bu kentte sahip çıkacağımız, övüneceğimiz bir tiyatromuz var.

Neden öne çıkarmıyoruz?

Mısır’daki sağır sultan dahi neden duymasın?

 

Neden Ordu şehri sanatla anılmasın?

 

 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları