- ABDÜLKADİR DEMİRNÜFUS ARTIŞI DÜŞÜŞ HIZINDA, DÜNYADA BİRİNCİYİZ.
- HÜSEYİN DENİZSADAKA-İ CARİYE DEYİNCE NE ANLAMALIYIZ?
- Servet YERLİGÜZEL ORDU KÜLTÜR VE SANAT VAKFI VE BİR FESTİVALİN ARDINDAN
- NURİ KAHRAMANBİR HAFTA MEĞERSE NE ÇOK UZUNMUŞ!...
- Ufuk ERSOYTAŞ/KUŞ
- Berkant DOĞANBİR ZENGİN YOKSULLUĞUN HIKAYESİ…
- Erol KARAERORGANİZATÖRLER NE OLACAK?
- Derya DERVİŞOĞLUYAŞ ALMAK
- Şafak DELİÇAKARÇİLEMİZ BİTMİYOR Kİ!
- SEDAT AKKÖSEESKİDEN DALKAVUK DU ŞİMDİ YALAKA OLDU...!
- UĞUR KARAFINDIK FİYATI AÇIKLANSIN
- ŞÜKÜR ÖZDEMİRDÜNYA KADINLAR GÜNÜ
- Mehmet KESKİNGEYLAN’DAN MÜJDE BEKLİYORUZ!
- Savaş ÇELEBİÇEVRE VE DİN
- Mustafa TÜRKYILMAZVALİ EROL’A APAÇIK
- Semra GENÇOSMANOĞLUŞEHRE ARTIK BİR NEFES ALDIRIN!
- NAZIM GÜLERMAĞFİRET ÇERAĞI, TEVBE DURAĞI, İSTİĞFAR BURAĞI...
- ATİLLA SAMATPERŞEMBEDEN MESAJ
- Ersin ERDOĞANEL-VEDA...
- MEHMET YILMAZYİNE YENİDEN TEK ORDUSPOR
- Recep AydınVALİ PARAYI MİLLETİN KALBİNDEN BULDU
- AV. KEVSER AYCAN YILDIZÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI
- AV. ELİF GÜNEY KATIRCIOĞLUUlusal Egemenlik ve Çocuk Hakları
- AV. BİRSEN UÇARKADINLAR VARDIR
- Av. Özlem KÜTÜKSUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK PEKİ YA SUÇA SÜRÜKLEYEN ?
- AV. ZELİHA AYPEK BAYRAKKADINLAR GÜNÜNÜN TARİHİNE BAKACAK OLURSAK!
- AV. YAREN TÜRKERBİLİM VE SANATTA KADININ ROLÜ
- Av. Ebru Avcı BecerenSosyal Medya Ve Çocuklar
- AV. SERAP TAŞTEMELHEPİMİZ BİRİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRLÜSÜNE SUSMAYIN!
- AV. AYTEKİN ERDEMEN GÜRÜLTÜLÜ SES VİCDANIN SESİ
- AV. ASUMAN AYDINEREN BÜYÜK HAK YAŞAMAKMIŞ
- Av. Sabri Can GÜRSOYÇOCUK VE CİNSEL EĞİTİM
- AV. ALPER İSKENDEROĞLUAnadolu ve Mezopotamya ‘da Kız Çocuğu Olmak
- AV. TUĞÇENUR ALDENİZTÜRKİYE’DE KADIN VE SİYASET
- BİRGÜL AKBULUTSEVGİ İLE KURTULACAKTIR İNSANLIK….!!
- ÖZLEM KÜTÜKEKONOMİK HAYATTA ÇOCUK KALABİLMEK
- AV. ÖYKÜ ÇALIŞDÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
- KAYA AYDINÖĞRETMENSİZ EĞİTİM
- ADEM UZUNÖMEROĞLUKURUL
- ÇİĞDEM TÜRK ÖZÇELİKVEDALAR, ACILAR VE RUHLAR
- Mehmet TopkaraoğluGÖZLÜK CAMLARINIZI DEZENFEKTE EDİN
- ARSLAN ÖZERMEMLEKET HASRETİ
- Mehmet Ziya OdabaşPEKİ NASIL KÖYLÜ OLUNUR?..
- Op. Dr. İsmail KuralSODA ŞİŞESİ AÇARKEN KÖR OLMAYIN
- ONUR ŞAHİNÖNCE SAĞLIK...
- REMZİ AKSOYDOĞRU ADAM…
- Metin AKSOYCENAZE EVİNDE DÜĞÜN OLMAZ...
- Uzm. Dr. Hakan DumanBİR PARADOKSUN ANALİZİ
- Yunus ÖNEMTEKNOLOJİ HIZLA İLERLİYOR, İNSANLIK AYNI HIZDA GERİLİYOR
- Adem AksoyBAŞARININ ALTYAPISI ‘ADALET’
- YAŞAR DALGIÇREFERANDUMA NEDEN “EVET” NEDEN HAYIR?
- Soner MAĞDENVAR YA DA YOK OLUŞ
- Alaaddin ARSLANORDUSPORA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 13:25 ORDU’DA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYONU
- 13:25 DİKKAT: KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
- 13:13 OKULLARIN YOLU ASFALTLA BULUŞTU
- 13:14 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 13:04 MAVİ KUMBARALAR HER YERDE
- 12:57 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 12:54 1 MİLYON MÜKELLEF E-DEFTER SİSTEMİNE DÂHİL OLUYOR
- 12:43 HİNDİSTAN, TÜRK FINDIĞINI SEVDİ
- 12:44 BAŞKAN GÜLER’İ DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF
- 12:35 ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK
- 12:11 KARŞIYA CAMİİ VE ÖRNEK CUMA SABAHI BULUŞMASI
- 11:36 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 11:34 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 10:53 SPORA HAS
- 10:54 ORDU’DA GENÇLER JUDO İL BİRİNCİLİĞİ DÜZENLENDİ
Ersin ERDOĞAN
Algı…
13 Ağustos 2020 Perşembe Saat: 10:14
“Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşıdakinin anladığı kadardır” demiş Mevlana. Ben bu öğretiyi Mevlana’nın ve sevenlerin affına sığınarak yeniden kurguladım ve her sohbet ve eğitim başlangıcında hep şöyle ifade ettim:
“Ne kadar bildiğin, karşıdakinin öğrendiği kadar, Ne söylediğin ise karşıdakinin anladığı kadardır”.
Günümüzde ise bu öğretinin son versiyonu şöyle; “Bildiklerin, anlattıkların ve yaptıkların karşıdakinin algıladığı gibidir. Algıladığı kadar değil yani. Algılandığı gibidir.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir.[1] Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur.[2]
Görmek ve duymakta aslında birer algıdır. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme ise kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin sadece pasif bir şekilde alınması değildir. Öğrenme, dikkat, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.[3]
Algı, "yukarıdan aşağıya etkileri" kapsadığı gibi duyusal girdinin "aşağıdan yukarıya" işlenmesini de içerir. "Aşağıdan yukarıya işlemler", basitçe, düşük seviye bilgi kullanılarak daha yüksek seviyede bilginin oluşturulmasıdır. “Yukarıdan aşağıya işlemler” ile kastedilen, kişinin kavram ve beklentilerinin algıyı etkilemesidir.
Beynin algısal sistemleri, insanların çevrelerindeki dünyayı, duyusal bilgileri eksik ya da değişken olsa bile, kararlı görmesini sağlıyor. İnsan beyni farklı bölgeleri farklı duyu bilgilerini işleyecek şekilde kısımlı bir yapıya sahiptir. Bu kısımlardan bazıları duyusal harita şeklini alır. Bu farklı kısımlar birbirleriyle bağlantılıdır ve birbirlerinden etkilenir. Örneğin, tatma duyusu kokudan güçlü bir şekilde etkilenir.[4]
İnsan Kaynakları Yönetcisi Alan Saks ve Politikacı Gary Johns'a göre, algının 3 bileşeni vardır.
a) Algılayan: Farkındalığı uyarana odaklanan ve böylece onu algılamaya başlayan kişi. Algılayanın algılarını etkileyebilecek birçok faktör varken, üç ana faktör (1) motivasyon durumu, (2) duygusal durum ve (3) deneyimdir. Tüm bu faktörler, özellikle ilk ikisi, kişinin bir durumu nasıl algıladığına büyük ölçüde katkıda bulunur. Çoğu zaman, algılayan kişi "algısal savunma" denilen şeyi oluşturabilir ve kullanabilir, burada kişi yalnızca "görmek istediğini görme” eğilimindedir. Yani, uyaran kendi duyularına göre hareket etse bile algılamak istediklerini yalnızca algılar. .
b) Hedef: algının nesnesi; bir şey veya algılanan biri. Algılayıcının duyu organları tarafından toplanan bilgi miktarı, hedef hakkındaki yorum ve anlayışı etkiler.
c) Durum: Algılama sürecini etkileyen çevresel faktörler, zamanlama ve uyarılma derecesi. Bu faktörler, beynin yorumlanmasına konu olan bir algı değil, yalnızca bir uyaran olarak bırakılan tek bir uyaranı sağlayabilir.
Psikolog Jerome Bruner, insanların "kendimize ve başkalarına ilişkin algılarını sosyal kategorilere göre" oluşturmak için "bir hedef ve durumdaki bilgileri bir araya getirdiği" bir algılama modeli geliştirdi. Bu model şu üç durumdan oluşur:
1- Tanıdık olmayan bir hedefle karşılaştığımızda, hedefin içerdiği bilgi ipuçlarına ve onu çevreleyen duruma çok açığız.
2- İlk aşama, hedefin algılarını dayandırmak için bize yeterli bilgi vermez, bu nedenle bu belirsizliği çözmek için aktif olarak ipuçları arayacağız. Yavaş yavaş, hedefin kabaca bir kategorize edilmesini sağlayan bazı tanıdık ipuçları topluyoruz.
3- İpuçları daha az açık ve seçici hale gelir. Hedefin sınıflandırılmasını doğrulayan daha fazla ipucu aramaya çalışıyoruz. Ayrıca, ilk algılarımızı ihlal eden ipuçlarını aktif bir şekilde görmezden gelir ve hatta çarpıtırız. Algımız daha seçici hale gelir ve sonunda hedefin tutarlı bir resmini çizeriz.
Algı Türleri şunlardır: Görsel algı, İşitsel algı, Dokunsal algı, Tatsal algı, Kokusal algı, Sosyal Algı, Konuşma Algısı, Yüz algısı, Sosyal Dokunuş algısı, Çok modlu algı, Zaman algısı, Vekâlet duygusu algısı, Uyarılma algısı.
Bunlardan biri üzerinde dikkatlice durmak gerekiyor.
Konuşma algısı, konuşulan dilin duyulduğu, yorumlandığı ve anlaşıldığı süreçtir. Bu alandaki araştırmalar, insan dinleyicilerin konuşma sesini (veya fonetiği) nasıl tanıdıklarını ve bu bilgileri konuşulan dili anlamak için nasıl kullandığını anlamaya çalışır.
Bir kelimenin sesi, onu çevreleyen kelimelere ve konuşmanın temposunun yanı sıra konuşmacının fiziksel özelliklerine, aksanına, tonuna ve ruh haline göre büyük ölçüde değişebileceğinden, dinleyiciler kelimeleri çok çeşitli koşullar altında algılamayı başarırlar. Ses üretildikten sonra sesin kalıcılığını ifade eden yankılanma, algı üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir. Deneyler, insanların konuşmayı duyduklarında bu etkiyi otomatik olarak telafi ettiğini göstermiştir.
Konuşmayı algılama süreci, işitsel sinyal ve işitme sürecindeki ses seviyesinde başlar. İlk işitsel sinyal, akustik ipuçlarını ve fonetik bilgileri çıkarmak için görsel bilgilerle (öncelikle dudak hareketi) karşılaştırılır.
Konuşma algısının mutlaka tek yönlü olması gerekmez. Morfoloji, sözdizimi ve / veya anlambilimle bağlantılı yüksek seviyeli dil süreçleri, konuşma seslerinin tanınmasına yardımcı olmak için temel konuşma algılama süreçleriyle de etkileşime girebilir. Bir dinleyicinin, sözcükler gibi daha yüksek birimleri tanımadan önce ses birimlerini tanıması gerekli olmayabilir (hatta mümkün olmayabilir).
Algısal beklenti olarak da adlandırılan algısal küme, belirli bir şekilde algılamaya yatkınlıktır. Algılamanın dürtüler ve beklentiler gibi "yukarıdan aşağıya" süreçlerle nasıl şekillendirilebileceğinin bir örneğidir. Algısal kümeler tüm farklı duyularda meydana gelir. Uzun vadeli olabilirler.
Kümeler motivasyonla oluşturulabilir ve bu nedenle insanların belirsiz figürleri yorumlayarak görmek istediklerini görmelerine neden olabilir. Algısal küme, birçok sosyal bağlamda kanıtlanmıştır. Birini "sıcak" olarak düşünmeye hazırlanan insanlar, "sıcak" kelimesinin "soğuk" ile değiştirilmesine kıyasla, içlerindeki çeşitli olumlu özellikleri algılama olasılıkları daha yüksektir. Bireyin algısal setleri kendi kişilik özelliklerini yansıtır.
Filozof Andy Clark, algının hızlı bir şekilde gerçekleşmesine rağmen, basitçe aşağıdan yukarıya bir süreç olmadığını açıklıyor (küçük ayrıntıların daha büyük bütünler oluşturmak için bir araya getirildiği). Bunun yerine, beynimiz öngörücü kodlama adını verdiği şeyi kullanıyor. Dünyanın durumu için çok geniş kısıtlamalar ve beklentilerle başlar ve beklentiler karşılandıkça daha ayrıntılı tahminlerde bulunur (hatalar yeni tahminlere veya öğrenme süreçlerine yol açar). Clark, bu araştırmanın çeşitli çıkarımları olduğunu söylüyor; sadece tamamen "tarafsız, filtrelenmemiş" bir algı olamaz, aynı zamanda bu, algı ve beklenti arasında çok fazla geri bildirim olduğu anlamına gelir (algısal deneyimler genellikle inançlarımızı şekillendirir, ancak bu algılar mevcut inançlara dayanmaktadır). [5]
Kaynakça:
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ordu Yeni Haber Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans