Bir şehirde Çay ocaklarının sayısı artıyorsa bilin ki o şehirde işsizlikte artıyor demektir..
Çay ocakları işsizliğin adresi işsizlerin mekanıdır..
Mesela Orduda dev gibi iş yerleri fındığın sanayi baronları kat kat işyerleri her geçen gün kapısına kiralık yada devren satılık tabelaları asarken çay ocakları her köşe baçında sokak arasında mantar gibi bitiyorsa durup düşünmekte yarar var..
Çay ocakları hem açması basit hem açması büyük sermayeler gerektirmiyor..
Şansını deniyor vatandaş.. Tutarsa tutuyor tutmazsa küllüm zarara girmiyor..
Örneğin belediyelerin en kolay ruhsat verdiği işyeri çay ocaklarıdır. Sebebi de gayet basittir. Vatandaşına iş veremeyen vatandaşına istihdam veremeyenler çay ocaklarına ruhsat vererek günah çıkarmanın hesabına girerler..
Mesela işsiz bir insan her yere gidip oturamaz ama çay ocaklarına gidip vakit geçirebilirler. İşsizde olsalar mutlaka bir iki çay parası mutlaka vardır cebinde..
Çay ocaklarının diğer bir özelliği de parti binaları gibidir. Siyasetin en koyu dedikodusu çay ocakları önünde yapılır. Hükümetler orda devrilir hükümetler orda kurulur. Orduda hangi parti kaç vekil çıkaracak parti bile bilmezken çay ocakları müdavimleri bilir.
Ordu için çok önemlidir çay ocakları..
Mini mini taburelere oturdun mu kaynana kavgasını bile unutur insanlar.. Hele ki masada sohbeti hoş insanlar varsa oturulmaya doyulmaz çay ocaklarında..
Fındık konuşulur. Bal konuşulur.
Kimin kızı kime kocaya kaçmış o konuşulur. Kimin oğlu askere gitmiş o mevzu edilir. Muhtar ne yapmış onun kulağı çınlatılır..
Tüm bunlar yapılırken de işsizdir vatandaşlar..
Çay ocakları işsizlerin hem mekanı hem dert ortağıdır.
Onun için güzel olur çay ocakları..
İnsanımız işsizdir parasızdır sıkıntılıdır ama teselliyi çay ocaklarında arar. Ve mutludur insanlarımız..
Çay ocaklarında her gün Ordu yeniden kurulur..