HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Samsun Havalimanı Transfer

Şafak DELİÇAKAR

Şafak DELİÇAKAR

BEN, ÇİM’İ BAĞIMSIZ İSTİYORUM ARKADAŞ…

15 Kasım 2019 Cuma Saat: 08:01

Ülke genelinde faaliyete yeni yeni geçen Çocuk İzleme Merkezleri (ÇİM) nihayet Ordu’da da yıl sonu veya 2020’nin ilk aylarında faaliyete geçecek. Yaptığım araştırma ve gözlemlerde Ordu’da yapılmakta olan bina ile diğer illerde ki binalar arasında kıyaslama söz konusu olduğunda bizdekine pek içim sinmedi desem yalan da olmaz.

Çocuk izleme merkezi, cinsel istismar suçları başta olmak üzere mağdur çocukların adli yargılama süreçlerinde tekrar mağdur olmasının önüne geçmeyi amaçlayan, 04.10.2012 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile ülke genelinde yaygınlaştırılması düşünülen ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler bünyesinde kurulan bir oluşumdur.

Yaklaşık 2-3 yıl önce de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile bu yapıların tüm illerde hizmete sokulması mecburi kılınmıştı. Sanırım 2021 yılının sonuna kadar da Türkiye genelinde bütün iller ÇİM’lere kavuşmuş olacak.

Edindiğim bilgilere göre Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşları bünyesinde bu hizmet biriminin kamufle edilerek hizmet vermesi talimatını vermiş. Ama bu talimatı verirken de binanın fiziki oluşumu hakkında da belirleyici herhangi bir koşul ortaya sunmamış.

Mağduriyet durumunda muhataplar Savcı, Baro, SHÇEK, avukat, adli tıp uzmanı, doktor, psikolog, kolluk kuvvetleri ve hemşire hepsi bir koridorda birkaç oda içerisinde tek merkezden çözüme veya sonuca gitmeye çalışacaklar.

Oysa ki, bu ve bunun gibi kurumların tek bir koridorda değil daha teferruatlı, donanımlı, Avrupa standartlarına örnek olabilecek binalarda bağımsız bir şekilde hizmet vermesi daha doğru bir adım olmaz mı? Diye düşünüyorum.

Çünkü bu binada yalnız sorgulama ve tedavi işlemleri yapılmayacak. Sorgulama ve tedaviden sonra çocuğun korumaya alınması, rehabilite edilmesi, topluma yeniden kazandırılması bu tahsis edilen binanın giriş katında ki 3-5 odanın hangisinde yapılacak? Süreç nerede ve nasıl devam edecek.

Böylesine hassas bir durumda sorunu girişgahta, ayakaltında 3-5 odalık bir koridordan ziyade ve yaklaşık 10 dalda muhatabı olan bir ÇİM’in bağımsız bir binada daha sağlıklı bir şekilde hizmet vermesi daha doğru olmaz mı?

Buradan Ordu Valisi Seddar Yavuz ve İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu’na bir önerim ve tavsiyem var. Gelin Verem Savaş Dispanserini ÇİM yapalım. Dispanseri de yapılmakta olan yeni binaya kaydıralım.

Zaten Verem Savaş Dispanserinde in cin top oynuyor. Yeni binanın giriş katı da onlara fazlasıyla yeterde artar bile. Yapmışken Karadeniz’e de ülkeye de örnek en iyisini yapalım Dispanseri ÇİM olarak tahsis edelim. Ben ÇİM’İ bağımsız istiyorum arkadaş. Gidin sağlık bakanına söyleyin. Ne derseniz deyin burayı ÇİM yapın.

 

 

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları