Evet yaşam hakkı kutsaldır dedik. Yaradanın, kainat içerisinde yaşam hakkı verdiği her varlığın yaşamının sona ermesi de yine Yaradanın emri ve takdiri ile son bulur. Hiçbir canlı bir başka canlının yaşam hakkını elinden alamaz. Böyle bir hakkı da kendinde göremez. Dinimiz de, inancımızda zaten böyle bir hakka asla müsaade etmez.
İnsanlar seçicidirler. Dolayısıyla bu yönleriyle insanların her şeyi kendi beklentilerimiz yönünde sevmelerini veya sevmemelerini bekleyemeyiz. Sevgi unsurunu bir kenara bırakacak olursak ancak saygı ve hoşgörü unsurlarını da kendimize bir görev olarak üstlenmeliyiz. Ki, ortak yaşam alanlarımızda herkes birbirine karşı bu çerçeve içerisinde anlayış gösterebilir ise huzuru tesis edebilmekte kaçınılmaz olur.
Bakın baharın gelmesiyle birlikte Ordu’nun Altınordu ilçesi başta olmak üzere, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde başıboş sokak hayvanlarının sayılarının çığ gibi artmasından da vatandaşlar hayli tedirgin. İçinde hayvan sevgisi olan olmayan herkes endişeli, akşam ve gece saatlerinde sokaklar, caddeler pek tekin olmuyor çünkü.
Hayvanlar aç, korunaksız ve savunmasız. Dolayısıyla onlara karşı yapılan en ufak bir tepki veya davranış hallerinde ise işte bu hayvanlar hemen saldırgan olabiliyorlar. Onların saldırıya geçmeleri halinde de kızılca kıyamet kopuyor. Şimdi birinin ağzı var dili var. Diğerinin ağzı var dili yok. Peki bu durumda uyum nasıl sağlanacak. Karşınızda her an saldırmaya müsait bir hayvan durunca ne yapabilirsiniz?
Çözüm nedir peki? Çözüm süratle hayvan barınaklarının bütün ilçelerde hayata geçirilmesidir. Mevcut barınakların derhal kapasitesi artırılmalıdır. Özellikle Altınordu, Fatsa ve Ünye’ye kırsal kesimlerden getirilerek salıverilen hayvanların yaşam haklarının daha çabuk ellerinden alındığını da gözlemlemekteyiz. Bu hayvanları sorumsuzca, umursuzca getirip sahil ilçelerine salıvermek ve yaşam haklarına son verme sebebine girmek hiçbir vicdana sığmaz.
Hayvan severde olsanız, saldırı esnasında çok da yapabileceğiniz bir şey kalmıyor. İki taraftan biri birbirine mutlaka bir zarar veriyor. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bütün ilçe belediyelerinin bu ayda yapacakları ilk icraat bana göre hayvan barınağı olmayan ilçeler bir an önce barınak yapmalı mevcutların da derhal kapasiteleri artırılmalıdır.
Hayvan sayısında ki artışları da göz önüne alırsak, yapmayı düşüneceğiniz barınaklarında ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Bence belediyeler ivedilikle hayvan seferberliğine vakit kaybetmeden başlamalıdırlar.