Ordu’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede kurumların sorumlulukları belirlendi. Şimdi sıkı durun. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2018 yılında Bakan Fatma Betül Sayan Kaya imzasıyla 81 ilde hayata geçirilmek üzere bütün il valiliklerine bir genelge gönderdi. Bu genelgede Kadın İzleme Merkezi kısa adı (KİM) ve Çocuk İzleme Merkezleri kısa adı (ÇİM)’in devlet hastaneleri bünyesinde kurularak hayata geçirilmesi istendi.
Genelgenin ardından bugüne kadar yaklaşık 60 ilde hayata geçirilen bu proje maalesef ne hikmetse bir türlü Ordu’da her ikisi de hayata geçirilemedi. Şimdi ‘KİM’imiz ‘KİM’semiz yok iken Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planları (2018-2021) hazırlanmış, iyi güzel de biz bunu Ordu’da nasıl uygulamaya koyacağız beyler? Veya nasıl uygulayacağız?
Açıklamada, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler kadar bu düzenlemelerin etkin şekilde uygulanması, şiddet mağdurunun yanı sıra şiddet uygulayana yönelik koruma, tedavi, rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması ile konu hakkında toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırılması da büyük önem taşıdığına dikkat çekilerek; “Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla yürütülen çalışmalar geniş bir yelpazede, kararlılıkla ve kapsamlı işbirliğiyle sürdürülmektedir” denildi.
İşte biz bu adı geçen hizmetleri, faaliyetleri, işbirlikleri hangi çatı altında yapacağız? Bir odamız eksilir diyen devlet hastanelerinde mi? Adliye veya Emniyet koridorlarının kuytu bir köşesinde mi? Veya ilgili bakanlığın ilgili hizmet binasının bir tarafında mı? Yoksa sıfırdan bir bina yapıp hem KİM’i hem de ÇİM’i yeni bir yapı çatı altında mı uygulamaya koyacağız? Bir bileniniz var mı Allah aşkına?
‘Ulusal Eylem Planı kapsamında her il kendi eylem planını oluşturmuş ve Ordu ili paydaş kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planları (2018-2021) hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur’ dense de ben çıplak gözle aradan geçen 7 yılda henüz net bir şey görmedim desem yalan da olmaz.
Bakınız açıklamada; “Yerel Eylem Planı kapsamında 2018 yılı faaliyet raporu hazırlanmış olup, 2019 yılında yapılacak faaliyetlerin planlaması tamamlanmıştır. Bu kapsamda, bir genelge yayımlanarak ilgili kurum ve kuruluşların sorumlulukları belirlenmiştir” denildi önce ki gün. Burada ki belirsizlik de hangi kurum ne gibi sorumluluk aldı? Hangi kuruma hangi yetki ve salahiyet verildi? Şiddete maruz kalan bir çocuk veya bir kadın kapı kapımı dolaşacak veya bir merkezde derdine çaremi bulacak?
Dedim ya KİM’imiz KİM’semiz yok, ÇİM’imiz yok Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planlarını aynı tas, aynı hamam ile 2021’e kadar Ordu’da uygulamaya koyacağız öyle mi? Kim tutar bizi KİM?