28 Ağustos 2026 Cuma
SON DAKİKA

ÜNYE’DE “EVSEL ATIK BEDELİ” ANLATILDI

Ünye Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü, kent genelinde yürütülen çevre yönetimi hizmetleri ve yasal düzenlemeler kapsamındaki uygulamalar hakkında ilçedeki sivil toplum kuruluşları ve esnaf odalarına yönelik bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirdi.
Yayınlama: 28.08.2026 12:33 Güncellendi: 28.08.2026 13:55 6 okuma
ÜNYE’DE “EVSEL ATIK BEDELİ” ANLATILDI

Ünye Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü, kent genelinde yürütülen çevre yönetimi hizmetleri ve yasal düzenlemeler kapsamındaki uygulamalar hakkında ilçedeki sivil toplum kuruluşları ve esnaf odalarına yönelik bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirdi.

Ziyaretler kapsamında; Madeni Eşya ve Sanatkârları OdasıTicaret ve Sanayi OdasıTerziler ve Kuaförler Odası ile Gıda Maddeleri Satıcıları Odası yöneticileriyle bir araya gelindi ve “Evsel Atık Bedeli” uygulamasının yasal dayanakları ile çevreye sağladığı katkılar detaylıca aktarıldı.

“BİR VERGİ VEYA CEZA DEĞİL, HİZMET KARŞILIĞI BEDELDİR”

Bilgilendirme ziyaretlerinde evsel katı atık bedelinin niteliği açıklanarak, bu ödemenin bir vergi veya ceza olmadığı, belediyelerin konut ve iş yerlerine sunduğu atık toplama, taşıma, geri kazanım, işleme ve bertaraf etme hizmetlerinin maliyetini karşılamak amacıyla tahsil edilen ve ilgili kanunun öngördüğü şekilde alınması zorunlu olan bir hizmet bedeli olduğu vurgulandı.

Evsel atık bedeli uygulamasının temel amaçları şu şekilde sıralandı:

Atık yönetimi hizmetlerinin sürdürülebilir şekilde finanse edilmesini sağlamak,

Atıkların çevreye zarar vermeyecek düzenli yöntemlerle yönetilmesini desteklemek,

Atık oluşumunun kaynağında azaltılmasını teşvik etmek,

Geri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanılmasını desteklemek.

“KİRLETEN ÖDER” İLKESİ

Uygulamanın temelini oluşturan “Kirleten Öder” ilkesi, Türkiye’nin de üyesi olduğu OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), 1972 resmi olarak kabul ederek çevre kirliliği maliyetlerinin kirleten tarafından karşılanması gerektiğini uluslararası düzeyde tescilledi.

İlke, Türkiye’de 09 Ağustos 1983 tarihli 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3. maddesinde yer alarak yasal güvenceye kavuştu.

Kanunun 11. maddesi ise belediyelerin atık yönetimi hizmetleri ve ücret tarifelerinin belirlenmesine esas teşkil etmektedir.

TÜRKİYE GENELİNDE YILLARDIR UYGULANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen “Ücret Tarifesi” doğrultusunda “Evsel Katı Atık Bedeli” Türkiye genelinde yıllardır uygulanıyor.

Söz konusu tarifeler Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Ağustos 2026 tarih ve 2026/195 sayılı Meclis Kararı ile resmiyet kazanmış ve uygulama il genelinde zorunlu hale gelmişti.

Uygulamanın temel amacının sadece gelir elde etmek olmadığı; atık oluşturanların maliyetlere adil katılımını sağlayarak çevre korumasını ve atık azaltımını teşvik etmek olduğunu belirtildi.

Ziyaret edilen oda başkanları da bilgilendirme dolayısıyla belediye yetkililerine teşekkür etti.