İTİKAF NEDİR NASIL YAPILIR !

HÜSEYİN DENİZ2024-04-02 09:59:33

Değerli dostlarım: Ramazan ayı rahmet mağfiret ve cehennemden kurtuluş ayı’nın son on gününe dahil olduk. Ramazana veda ederken, Hz peygamber tarafından yapılması tavsiye edilen ve cok sevapli bir ibadet olan sünneti seniyyeden bahsedeceğim.

Bu ibadet ramazan ayına has İtikaf meselesidir.

İtikaf nedir! Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir.

Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir.

Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur

Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır

Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur

Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler

Kadınlar, camilerde itikafa giremez. kocalar müsade etmesi halinde girebilirler.

Fakat evlerinde namaz kılmak ve Kuran okumak için kullandıkları bir odada 1 ile 10 gün arasında itikafa girmeleri dinen caizdir. Bu ibadet sadece Ramazan ayında yapılır. Ramazan ayının son on gününde itikafa girmek ise sünnettir. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir

İtikafa girmek için Müslüman ve akıl baliğ olmak gerekir. Aynı zamanda itikafa giren kişinin belli başı şartları yerine getirmesi elzemdir. Bu ibadet esnasında mümkün olduğunca dünya hakkında konuşulmamalı ve ahiret hayatına yönelmelidir. Bu nedenle zikirde olmalı, Allahu Teala, esma-i hüsnadaki en güzel isimlerle anılmalıdır.

İtikafa girecek olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler.

İtikaftaki kişi beş vakit dışında sık sık namaz kılmalı ve Kuran okumalıdır. Tefekkür de itikafın şartları arasında yer alır. Kuran'ı Kerim, yavaş yavaş ve tefekkür ederek okunmalı, ayetlerdeki gizli manalar hakkında uzun uzun düşünülmelidir. Bakara ayet 187.’de cami ya da mescitlerde itikafa giren kişilerin dikkat etmesi gereken şeyler bildirilir. İtikafta olan kişilerin eşleriyle cinsel ilişkiye girmesi yasaktır. Bunun dışında Yemek, içmek ve uyumak gibi ihtiyaçların tamamı cami içerisinde karşılanmalıdır.

İtikaf, aynı zamanda inzivaya çekilmek anlamına geldiği camiye gelen diğer kişilerle mümkün olduğunca az konuşulmalı ve dünya işleriyle ilgilenilmemelidir.

Belli başlı durumlarda itikaf ibadetinin yapıldığı cami ya da mescit terk edilebilir. Örneğin kişi canına ya da malına zarar geleceği endişesini kapıldıysa, camiden dışarı çıkabilir. Tuvalete gitmek ve ihtiyaç duyulduğu takdirde gusül abdesti almak için de camiden çıkılmasında bir sakınca yoktur.Salgın ve güvenlik nedeniyle bazı camilerde Cuma namazı kılınmayabilir. Eğer kişinin itikafa girdiği camide Cuma namazı kılınmıyorsa, bu farzı yerine getirmek için başka camiye gidebilir. Bunun dışında, itikaf süresince keyfi olarak camiden dışarı çıkmak itikafın bozulmasına neden olur.

Hayırlı Ramazanlar,hayırlı iftarlar, dualarınızı bizleri de ortak edin selamlar efendim.

 

Anasayfa