Geçen Haftadan Devam...
Bazı zamanlar hadiseleri anlatmaya kelimeler kifayet etmez. Çünkü anlatımda bulunduğun insan anlamamakta ısrar eder. İşte fındıkta Bu noktadadır.Çözüm mevkisinde olan çıkar “Fındıkta sıkıntı yoktur.Oluşan fiyatlar iyidir. Fındık üreticisi mağdur değildir.” der işte söz orada biter.
Bu kadar öneme haiz bir ürünün asli sahibi olan Fındığın üreticisine mutluluk vermesi için
Ne gibi çözüm yolları uygulanmalıdır? Bu haftaki yazımızda bunu irdeleyerek ortaya koyacağız.
2844 sayılı yasadan başka fındığı ilgilendiren kanun yoktur.Bu kanun da içerik ve mahiyet olarak çözüm için yeterli değildir.
FINDIKTA ÇOZÜM YOLLARI :
1-Fındıkla ilgili tek yasa olan 2844 sayılı yasa günün şart ve ihtiyaçlarına göre kapsatıcı olarak yeniden düzenlenmeli. Fındık bu düzenlemede MİLLİ ÜRÜN OLARAK KABUL EDİLMELİ.
2-Merkez Bankası , RÜTÜK , Örneklerinde olduğu gibi bağımsız FINDIK FİYAT İSTİKRAR VE MALİ YAPIYI GÜÇLENDİRME VE DESTEKLEME FONU KURULMALI.Bu fon 2844 sayılı kanun kapsamına alınmalı.
3-Fındık siyasilerin siyaset malzemesi olmaktan fon desteklemesi ile kurtarılmalı.Fındık her dönem siyasi iktidarın inisiyatifi ile canından bezdirilmekten kurtarılmalı.
4-Lisanslı depoculuğun işletilmesi Yukarıda ismini yazdığım fonunun uhdesine yasa ile verilerek Lisanslı depoculuk üzerindeki fındık ticareti yapanların oyunları bozulmalı.
5-Fındıkta haksız rekabet yapanların,fındık fiyatlarını asılsız olarak manüple edenlerin en ağır şekilde ve zaman kaybına fırsat vermeden cezalandırılmaları sağlanmalı.
6-Özel anlamda FINDIK İHTİSAS BORSASI Kurulmalı.
7-Fındık sektörü fındık üreticisi lehine yeniden yapılandırılmalı.
8-Kurulacak fon aracılığı ile Piyasayı ve fiyatları regüle etmek üzere acil müdahale alımları yapılmalı.Siyaset bu işleri sürüncemede bıraktığından açıklamadan öteye geçen bir sonuç görülmemektedir.
9-Fındıkta Dekar başına Kg karşılığı elde edilecek fındık miktarının artırılarak maliyetin düşürülmesi sağlanmalı.
10-Fındık sezonu başında yapılan rekolte tahmin çalışmalarının tek elden ve sağlıklı bir şekilde
Yapılarak fiyat istismarına fırsat verilmemelidir.
11-Sezon sonunda gerçekleşen rekoltenin tespiti bakımından üreticilerin ürettikleri fındık miktarını düzenleyecekleri beyanname ile beyan etmeleri sağlanmalı.Bu yolla arz fazlası fındık miktarı
Nın tespiti hedeflenmelidir.
12-Fındık Bahçelerinin dikiminden başlamak üzere,bahçelerin yetiştirilmesi,fındık Zaralıları ile mücadele,harmanlama ve depolama gibi konular ile fındığın işlenmesi,fındığın sanayisi,fındık ürünleri ve pazarlanması,fındık mamüllerinin iç ve dış piyasada pazarlanması gibi konulara AR-GE ÇALIŞMA
LARINA AĞIRLIK VE DESTEK VERİLMESİ.
13-Fındık üreticisinin tek çatı kuruluşu olan ZİRAAT ODALARI’NIN Fındık sektörüne dhd etkin bir şekilde katılımın sağlamak için yasal düzenleme yapılmalı.Ziraat Odaları Sektörde hizmet nokta
Sında da yerini almalıdır.
14-Fındık üreticisinin fındık pazarlamasında serbest piyasaya karşı seçeneği olan FİSKOBİRLİĞİN Aktif olarak piyasaya dahil edilmesi sağlanmalı ve desteklenmelidir.
15-Fındık kesin olarak SERBEST PİYASAYA TERK RDİLMEMELİDİR.
16-Fındıkla ilgisi olmayan(TMO VE TKK’leri) gibi kuruluşların iki de bir fındık sektörünün içine
Sürüklenmelerine son verilmelidir.
17-Çoğu zaman Gıda Tarım Ve Hayvancılık eski adı ile Tarım Bakanlığı olarak değişik zamanlarda yapılmış olan ve yapılacak olan fındık çalıştaylarının sonuç ve raporlarında fındıkla ilgili olarak yer alan görüş ve tekliflerin dikkate alınarak gereklerinin yerine getirilmesi.
18-Her yıl ihracatçı tarafından yapıla gelinen FINDIKTA ALİVRE SATIŞ önlenmeli.
Temenni ederiz ki fındık üreticisi ve ilgili tarafları açısından faydalı olmuşuzdur.