Ordu ekonomisi son aylarda adeta dibe vurmuş durumda. Nedeni ise çok açık.
Ordu ekonomisi son aylarda adeta dibe vurmuş durumda. Nedeni ise çok açık. Düşen fındık fiyatları. Bu dibe vuruş sadece üreticiyi değil, manavından, kasabına, marketinden oto sanayi, esnafına varıncaya kadar küçük esnafın kaybetmesi anlamına geliyor.
Yaşanan belirsizlikten her kesim olumsuz etkilendi. Sezon başında 14 lira olan fındık fiyatının daha sonra 9 liraya kadar düşmesi, fındığa dayalı ekonomimizi bir anda alt üst etti.
Şu anda pazara fındık inmediğinden dolayı piyasa kilitlenmiş durumda. Bütün meslek grupları piyasada para miktarı az olduğu için bir sıkıntı içerisinde. Hepsi bir çıkış yolu arıyor. Elinde mahsulü olan üretici fiyatların aşırı düşmesi nedeniyle fındığını satmamakta direnirken, diğer yandan 2-3 firmai piyasada panik havası yaratarak, fiyatları aşağıya çekip, üreticinin elinde kalan mahsulünü nasıl alırım hesabını yapıyor.
Sizin anlayacağınız, 8 milyon fındık üreticisinin emeği 2 veya 3 firmanın insafına terk edildi. Bu 2-3 firma her seferinde “Biz ne yapalım serbest piyasa, arz talep meselesi” diyerek işin içinde çıkıyorlar. Ve bu şahıslara da hiç kimse dur diyemiyor.
Ordu ve Karadeniz bölgesinin ekonomisi sadece ve sadece fındığa endeksli. Hal böyle olunca da son aylarda düşen fındık fiyatları Ordu’da ekonomiyi durma noktasına getirdi. Türkiye’ye yaklaşık yılda 3 Milyar Dolar döviz girdisi sağlayan fındık üreticisinin sesini duyan dahi yok. Siyasiler ve sivil toplum örgütleri üreticilerin mağduriyetine ses dahi çıkarmıyorlar.
Geçtiğimiz yıl 14 lira olan fındık fiyatları, her ne olduysa bugün 8.80 liraya kadar düştü. Peki bunun suçlusu sadece 2-3 firmamı. Hayır değil.
SUÇLU HÜKÜMET!
Üreticisine sahip çıkmadığı için.
SUÇLU ZİRAAT ODALARI!
Çözüm üretmedikleri için.
Çayda ve şekerde nasıl ki devlet politikası uygulanıyor, aynı politika fındıkta da uygulanmalıdır. Fındıkta mutlak taban fiyat uygulaması olmalı ve devlet garantöründe olmalıdır.
Fındık sadece üreticiyi değil, Karadeniz bölgesinin 7’den 70’e tüm ekonomik girdi ve çıktılarını etkiliyor. Geçtiğimiz sezon don hasarından dolayı fındık olmayınca, fiyatlar 20 tl’ye çıktı. Nutuk atan bazı şahıslar, bugün üreticiye “sakın fındığınızı satmayın, fiyatlar yükselecek” demekle yetiniyor. Ama “Üretici ne halde, borçlarını ödeyebiliyor mu? Üreticiyi kurtarmak için neler yapabiliriz? Diye hiç düşünmüyorlar.
Bu işin sonucuna gelecek olursak. Hükümet TMO aracılığı ile fındık alımı yapmalıdır. Fındık fiyatlarını dengede tutmalıdır. Belli bir fiyat aralığının altına geldiğinde alım yaparak düşüşü önlemeli ve tekelci zalim yapıyı durdurmalıdır. Yoksa 8 milyon üretici 2-3 firmanın insafına kalacaktır. Fındık fiyatları 2-3 firmanın insafına bırakılırsa, Ordu ekonomisi iflas edecek, göç başlayacak, haberiniz ola…