Değerli dostlarım; bizlerin amacı kurban kesmek ibadet yapmak ise elbetteki bazı konuları bilmemiz gerekir.
Sevgili peygamber efendimiz kurbanla ilgili önemli bir hadisleri şöyledir;"Kurban Bayramı'nda Allah (CC) katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah(CC) katında kabul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dahil her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir ve bu ibadetin Allah (CC) rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir. (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3) çok
İlk önce şuna bir göz atalım! Kurban kesiminde kişinin Müslüman olması, akıl sahibi olması, temyiz gücüne sahip olması dışında bir şart bulunmamaktadır
...Dolayısıyla her Müslüman cinsiyet fark etmeksizin kurban kesebilir.
Allah rızası için kurban kesiminde aranan şartlar arasında cinsiyet farkı gözetilmemektedir. Ergenliğe girmiş, akli dengesi ve maddi imkânı yerinde olan
....Müslüman her erkek ve kadın kurban Buluğ çağına ermemiş gücü yetenin kurban kes busun de bir sakınca yoktur.
Kesim yapan kimsenin ergenlik çağına gelmiş olması şart değildir. Mümeyyiz (yedi yaşında) olan, çocuğun kestiği helaldir.
.....kurban kesen ve kestirelim illaki abdestli olması da şart değildir. ancak uygun olanı amacı ibadet olduğu için abdestli olmasıdır.
....Hayvanı kesen kimsenin kadın veya erkek olması fark etmediği gibi, temiz, cünüp, veya hayızlı olması arasında da bir fark yoktur; hepsinin kestiği yenir (Zeylaî, Tebyîn, V, 287).
...Ehli kitabın testi yenir mi sorusuna gelince:
Ehli kitabın kestiği yenir ancak Müslüman biri varken onların kesmesi mekruhtur bir de İsa ve Mesih adını anıp keserse burası çok tehlikelidir kurban kurban olmaz mundar olur yemez.
Ayette Rabbimiz şöyle buyurmuştur:"Ehl-i Kitap olduğu bilinen kimse kesim yaparken Allah’tan başkasının adını anmamalıdır. Zira ayette Allah’tan başkası adına kesilmemesi şartı getirilmiştir (Bakara,
2/173).
"Allah(CC) , size sadece ölmüş hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan(CC) başkası adına kesilenleri haram kıldı. Ancak kim mecbur kalırsa haddi aşmadığı ve hakkı çiğnemediği takdirde, bilsin ki doğrusu Allah(CC), çok bağışlayıcıdır, rahmeti kesintisizdir." (Nahl Suresi 115. ayet)
"Biz her ümmete kurban kesmeyi meşru kıldık ki kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine Allah'ın (CC) adını ansınlar. Sonuç itibariyle hepinizin mâbudu tek bir tanrıdır. Şu halde yalnız O'na teslimiyet gösterin. Sen de Allah'ın (CC) buyruklarına içtenlikle teslimiyet gösteren kimseleri müjdele! (Hac Suresi 34. ayet)
"Biz o büyükbaş hayvanları da Allah'ın (CC) size nişanelerinden kıldık; sizin için onlarda nice yararlar vardır. Onlar (kesim için) sıraya dizildiklerinde üzerlerine Allah'ın (CC) adını anın, cansız halde yere serildiklerinde ise onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen ve gizlemeyen yoksulları doyurun. İşte onları şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik. (Hac Suresi 36. ayet)
kurban kesecekler Allah’ın kurban hakkındaki şu ayetteki vurgusuna dikkat etmesi gerekir
Onların ne etleri Allah'a (CC) ulaşır ne de kanları; O'na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır. İşte Allah (CC) onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O'nu tazimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele! (Hac Suresi, 37. ayet)
Şimdi sen rabbin için namaz kıl ve kurban kes! (Kevser Suresi, 2. ayet)
sevgili peygamberimiz de! kimin kurban zamanı kurban kesmeye gücü yeterdi kurban kesmesi namazgahımıza yaklaşmasın hadisinin Kurbanın önemi ve yerini hepimiz iyi bilmemiz gerekir
KESİM AMAÇLARINA GÖRE KURBAN ÇEŞİTLERİ ŞUNLARDIR
Sadece kurban kelimesi ibadet anlamıyla kesilen hayvanı temsil ederken, kesim amaçlarına göre kurbanlar adak kurbanı, şükür kurbanı ve kefaret kurbanı gibi türlere ayrılır.
Hac ve umrede ibadetleri sırasında kesilen kurbanlar genel olarak "sevkedilip götürülen, sunulan şey" anlamında hedy veya kesilen hayvanların büyükbaş ya da küçükbaş oluşuna göre bedene ve dem özel adlar almıştır. Doğan çocuklar için kesilen kurbanlara da dünyaya yeni gelmiş çocukların başlarındaki saçın isminden hareket ederek akika kurbanı denilmiştir.
Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye denir.
..Bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nerelerdir?
İllaki de kurban zamanı ve Kurban hayvanının yenileyecek yerleri değil,Her zaman bu hükümler geçerlidir.
Şimdi yenilmeyen yerler öd, bezeler varsa vücutta hayvanın etinde, erkek hayvanların yumurtaları ve hayvanların cinsel organları bunlar yenmesi tahrimen mekruhtur.
Hayvanın Ödü dedik belki anlamayanlar olur: Karaciğerin üstünde asılı küçük bir sarımsı bir su torbası vardır eti acıtır öd'ten kasıt budur.
Bir de kurbanın kanı içilmez, kanı haram. Kanın haramlığı Kur'an ayetiyle sabittir.
Peki bunlar ne yapılacak?
kurbanın arta kalan kısımları mutlaka ve mutlaka ortada bırakılmamalı dur
Çevreyi kirletmeyecek şekilde gömülecek veya bir şekilde yok edilmelidir. İbadet eziyete dönüştürememelidir basın rahatsızlık vermemelidir
...Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde namaz kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Hanefilere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şafilere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir."
...İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefilere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir. Şafilere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir."
KURBAN KUR'AN'DA YOK DİYENLERE
"Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28),
"Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34),
Rabbim şimdiden niyet kurduğunuz kurbanlarımızı kurban bayramına erişip kesmeyi bu ibadetin sevabına erişmeyi nasip eylesin