ŞANSLI HANIMLAR, MUTLU ERKEKLER, BAHTİYÂR ÇOCUKLAR...

NURİ KAHRAMAN2023-06-15 10:18:48

 

Okullar tâtile giriyor. Yaz mevsimi süreci başladı. Aklımıza hemen gezi-tozu, köy-yayla, sâhil-deniz geliyor. Kısaca tabiat geliyor. Doğal güzellikler geliyor.

 

BİR YANDA TABİAT, BİR YANDA KENDİ DOĞAMIZ...

 

Diğer yandan tüm bu güzellikler bize kendi doğa ve fıtratımızı da hatırlatıyor. Bunca güzellikleri yaratanı düşündürüyor. Bir yandan gezerken hayranlık ve hayretimizi de artırıyor. Kulluğumuzu güçlendiriyor.

 

RABBİN HİTÂBI; HAYÂT KITABI...

 

Diğer yandan, hayatı yaşarken, onu en güzeliyle değerlendirmemiz adına gönderdiği Rabbimizin en büyük lütfu, hayât kitabımız, ebediyet rehberimiz Kur'ân-ı Kerîm'i öğrenmek için daha çok fırsat bulduğumuz, câmi eksenli programlar ekseninde bunu gelenekselleştirdiğimiz dönemler oluyor yaz mevsimi.

 

*** KUR'AN İLGİSİ, NAMAZ BİLGİSİ... ***

 

İşte şimdi tam da buradayız. Çocuklarımızın geleceği ve sonsuz hayâtı, bu dünyâda da rahat etmemiz adına yapmamız ve aslâ ihmal etmememiz gereken bir görev bu. Görevden öte mecbûriyet.

Her şeyden önce mutlu bir âile yuvası için bu Kur'an, dolayısıyla namaz ilgisi gerekli. Bakınız Efendimiz SAV ne buyuruyor:

 

*** "EVLERİNİZİ KABRİSTANA ÇEVİRMEYİNİZ!..." ***

 

Evlerinizi kabristana çevirmeyiniz. Şüphesiz şeytan, içinde Bakara sûresi okunan evden kaçar." (MÜSLİM)

 

“Namazın bir kısmını evlerinizde kılınız da oraları kabirlere çevirmeyiniz.”  (BUHÂRÎ)

 

*** KUR'AN'SIZ, NAMAZSIZ EV OLUR MU?! ***

 

Demek ki; bir evin gerçek, mutlu ve âhiret gâyesine yönelik bir ev olabilmesi için orada Kur'an okunması ve de Namaz kılınması gerekli. Artık buna göre bugünkü evlerimizin durumunu siz değerlendiriniz.

 

*** BİZZAT EFENDİMİZ S.A.V ANLATIYOR: ***

 

Sözü uzatmadan, dikkâtle okunması elzem; Asr-ı Saâdet'ten, bizzat Efendimiz (SAV)in hayâtından mutlu bir âile manzarası örneği ile sözlerimizi müşahhaslaştırıyoruz:

 

*** MELEKLERİN ZİYÂRET ETTİĞİ BAHTİYAR ANNE ***

 

Bir gün Peygamber (aleyhissalatü vesselam) Efendimiz kızı Hz. Fatıma’nın(r.a) evine gelir. Evde görür ki Hz. Fatıma oturmuş, elinde Hz. Ali’nin(r.a) elbisesi, söküğünü dikiyor. Ayağıyla Hz. Hasan’ın beşiğini sallıyor ve Kur’ân-ı Kerim okuyor. Bu haldeyken Pyegamberimiz içeri girince Hz. Fatıma:

  “Buyur babacığım.” diye ayağa kalkar.

    Peygamberimiz:

   “Kalkma kızım, otur otur.” diye ısrar eder ama Hz. Fatıma yine de ayağa kalkar.

   Peygamberimiz (sav):

   “Keşke otursaydın.” diye ısrar edince Hz. Fâtıma merak eder:

   “Babacığım sen gelirsin de ben ayağa kalkmaz olur muyum? Niye otursaydım ki?”

 

*** "HANIMLAR ÇOK BAHTİYÂR ve KAZANÇLIDIRLAR..." ***

 

   Peygamberimiz:

   “Kızım, hanımlar çok bahtiyar ve kazançlıdırlar. Ben kapıdan içeri girdiğim zaman, buranın meleklerle dolu olduğunu gördüm.”

  Hz Fatıma:

   “Babacığım, bu kadar melek niçin gelmiş buraya?

 

*** "KIZIM; HER BİRİSİ BAŞKA SEBEPTEN..." ***

 

   Rasulullah(sav):

  “Her birisi, bir başka sebepten gelmiş. Elinle kocanın elbisesinin yırtığını dikiyorsun, hizmet ediyorsun, işte meleklerin bir kısmı kocana hizmet edişinden dolayı gelmişler. Bir hanımın gönül rızasıyla kocasına hizmet etmesi, meleklerin tebrik edeceği bir ibadettir. Diğer bir kısmı da elinle kocanın elbisesini dikerken ayağınla da oğlunun beşiğini sallıyordun, bir hanımın çocuğuna bakması, isteyerek, severek, şefkatle, sevgiyle hizmet etmesi, meleklerin gelip seyredebileceği bir hizmettir.

 

*** MELEKLER KUR'AN İÇİN DE GELMİŞLERDİ... ***

 

Meleklerin bir kısmı da oğlun Hasan’ın beşiğini salladığın için gelmişler. Sen ağzınla da boş durmuyor, Kur’ân-ı Kerim okuyordun, işte büyük bir kısmı da senin okuduğun Kur’ân-ı Kerim’i dinlemek için gelmişlerdi.

 

*** KIZIM, HANIMLAR ÇOK ŞANSLIDIRLAR..." ***

 

Kızım, hanımlar çok şanslıdırlar, eğer niyetlerini düzeltirlerse eğer duygularını düzeltirlerse eğer bu saydığım hizmetleri bilinçle, ibadet kastıyla yaparlarsa onların yaptığı bütün işler, ibadet yerine geçer.”

(Ahmed b. Hanbel, Müsned, İ, 191)

 

*** HAYAT REHBERİ HER YERDE... ***

 

Bilen için de bilmeyen için de yaz dönemi KUR'AN İLGİSİ, gerek öğrenme, gerek öğretme, gerekse okuma, anlam ve tefsîrine yoğunlaşma bakımından kaçırılmaması gereken fırsatlar sunan bir zaman dilimidir.  Gezsek bile, gittiğimiz yerlerde Kur’ân'ın bize eşlik etmesi, uygun zamanlarda okumamız ya da çocuğumuza öğretmemiz bakımından elverişli olabilir. Yeterki istensin.

 

*** EĞER BURDAYSAK; ZÂTEN MESELE YOK... ***

 

Bu arada, eğer bir yere gitmemişsek veyâ gitmiş te orada bir müddet kalıcıysak câmilerdeki yaz kurslarını fırsat bilmeliyiz.

Bu çok önemli. Câmi demek Kur'an demek, namaz demek. Namaz insanı ve de çocuklarımızı kötülüklerden alıkoyan ilâhî mûcize demek. Kendimiz ve çocuklarımız adına bu gerçeği aslâ gözardı etmeyelim ve de gereğini mutlakâ yapalım inşâllâh.

 

***** "SİZİN EN HAYIRLINIZ..." *****

 

Bunu; yapmamız için sebep olarak şu Hadis yetmez mi?

Osmân İbni Affân radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 21)

 

*** "NAMAZ KÖTÜLÜKTEN ALIKOYAR..." ***

 

"Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir."

(Ankebût: 45)

 

*** DÜNYÂDA DA, ÂHİRETTE DE!... ***

 

Âhiret hüsrânı bir yana -hâşâ- daha dünyâda kötülüklere dalmamak, sapkınlıklara düşmemek, bağımlılıklar, kötü alışkanlıklar girdâbında debelenmemek ve de en hafifinden şu durumları yaşamamak için de bu öğrenme, Kur'an ve Namazla donanıp dirilme süreci gerekli:

 

*** SİZ DE Mİ YENİ MÜSLÜMAN OLDUNUZ?!... ***

 

Yeni Müslüman olmuş bir Japon gelini, İslâmiyeti biraz araştırınca KUR'AN öğrenmenin şart olduğunu anlar ve bir Kur'an kursuna gider.

Bakar ki kursta 40 ile 60 yaş arasında BİR SÜRÜ TEYZE VAR....İlk sorusu şu olur:

Siz de mi yeni Müslüman oldunuz...??? 

 

*** HAYIRLI TÂTİLLER, MÜEBBED MUTLULUKLAR... ***

 

Bu duygu ve düşüncelerle talebelerimize hayırlı tâtiller dilerken, bunu âileler olarak birliğe, Kur'an ve namazla dirliğe bir vesîle olarak değerlendirmekte ihmâlkâr davranmamamızı sizlere hatırlatmak isteriz.

 

*** DİYÂNET, BELEDİYELER ya da GÖNÜLLÜ TEŞEKKÜLLER... ***

 

Bu meyânda Diyânetten ayrı olarak, seçici olmak şartıyla Belediye, vakıf, dernek gibi çeşitli birim ve kurumların da size ve çocuklarınıza daha câzip gelebilecek organizasyonlarına ilgi duyabilirsiniz. Mesele; gâye hâsıl olsun...

 

*** MESELE AÇIK, GÂYE BELLİ... ***

 

Derdimiz, meselemiz, niyet ve gâyemiz belli. Son tahlilde, Rabbimizin hepimize âilece dünyâ mutlulukları lûtfetmesi niyâzıyla berâber âhirette de bizleri Efendimiz SAV in komşuluğunda buluşturacak bir hayâtı yaşamaya hidâyet buyurması duâsıyla cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm...

 

Anasayfa