FINDIK-FINDIDIĞIN VE FINDIKÇININ SIKINTILARI VE DAHİ ÇÖZÜM YOLLARI(2)

YAŞAR DALGIÇ2016-11-25 09:24:33

                Geçen Haftanın Devamı

 

                Fındık üreticisinin son yıllarda  uluslar arası “fındık emperyalistleri” ile iç piyasada fındık ticareti  ve dış piyasaya dönük olarak ihracat yapanların inisiyatifine terk edilmiş bulunmaktadır.

                Bu terk edişin adına da “Serbest  piyasa şartları  “denilmektedir.Serbest piyasa,ekonomik ve

Mali gücü eşit olanlar ile cebinde nakit parası olanın nakit olarak alıveriş yapılmanın adıdır.Fındık konusunda alıcı tüccar ve ihracatçı satıcı üretici.Burada ekonomik olarak bir denklik görebilen varmı?

Fındık üreticisinin üretimden gelen gücü olsa bile mali yapının gücü karşısında bu yok olmaktadır.

                Fındık,bu güne kadar üretici, devlet ve tüccar ve ihracatçı üçgeni içerisinde değerlendirile gel

Miştir. Halbuki iç piyasa şartları, iç piyasa fındık mamül üretim sanayi hep göz ardı edilmiştir.Bu mantık ve yaklaşımla fındık, iç fındık olarak ihraç ürünü olarak kabul görmüştür.Buna karşılık iç fındık olarak satılan fındık mamül olarak daha fazla fiyata ithal edilmiştir.Fındık ihracatından elde edilen gelir fazlasıyla fındık emperyalistlerine geri ödenirken Türkiye’mizim fındık üreticilerine fiyat sızlanması düşmüştür.

                Fındık için düzenleyici faktör devlettir. Devlet(yöneticiler) kendi milyonlarını göz ardı ederken

Fındık emperyalistlerinin çıkarlarını el üstünde tutmuşlardır. Seçim zamanı da ihmal ettiği ve yabancıya tercih kendi milyonlarının kapısına oy diye her seferinde gelme yüzsüzlüğünü ve hoyratlığını göstermeden geri de durmamıştır.

                Fındık piyasasında  üretici, devlet ,tüccar ve ihracatçı yerlerini korumalı, varlıklarını devam ettirmeli.Birinin yokluğu herkesin zararındır.Üretici olmasa hammadde (Ticaret maddesi fındık) nereden bulunacak? Tüccar ve ihracatçı olmasaüretici fındığını kime satıp paraya çevirecek? Devlet olmasa düzeni kim sağlayacak.Düzenlemeleri kim yapacak?

                Son yıllarda devleti yöneten(Siyasetçiler)fındık üreticilerinin tutunacakları dalları birer birer yok etmişlerdir.Kısa adı Fiskobirlik olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği bunun en bariz örneğidir.

                Fiskobirlik, 26 Temmuz 1938 tarihinde farklıyerlerde kurulmuş kooperatiflerin bir araya gelmesiyle kurulmuştur.Ana sözleşmesi fındığın yetiştirilmesi, fındığın satışı,fındık üreticisinin desteklenmesi,fiyat olarak piyasanın regüle edilmesi olan Fiskobirlik,bu gün Türkiye’yi yöneten iktidar Tarafından fındık piyasasından çekilerek fındık üreticisi kaderine terk edilmiştir.Bu gün geldiğimiz bu

Sonuç bu uygulama ve yaklaşımların sonucudur.

                Fındıkta devlet taban fiyat açıklamasından da vazgeçerek üreticiyi kaderine terk etmenin başka bir aşamasını fındık üreticisine reva görmüştür.

                Devleti idare eden siyaset gördüğü tepki üzerine fındıkla hiç ilgisi bulunmayan TMO’yu devreye sokarak fındık alımı yaptırmıştır.TMO’nun Fındık alımı için yaptığı alt yapı harcamalarının Fiskobirliğe kaynak olarak aktarılması daha isabetli olacakkenbundan kaçınılarak devlet gereksiz

Masrafa ve harcama yapmaya mecbur bırakılmıştır.Bu sebeplerden biri olmak üzere fındık kaderine terk edilirken fındık üreticisiperişan duruma düşürülmüştür.  DEVAM EDECEK

Anasayfa