Kıymetli kardeşlerim! Bugün sizlere çok önemli bir konu hakkında karşınızda bulunmaktayım.
İslam’da ibadetin yeri ve önemi nedir kaş çeşit ibadet vardır sorularının cevabına hep beraber göz atalım.
Dinimizin bize öğrettiği şekliyle ibadet üç türlüdür.
-1-)Bedeni ibadet: allah’a kulluk amacıyla günde beş defa kılmış olduğumuz farz namazlardanbeş vakit namaz cuma namazı bayram namazı vitir vacip namazı, ramazan ve kurban bayramı namazları. Ve nafile olarak kılınan namazlardan oluşmaktadır.
-2-) Mali ibadet:Dinen zengin olanların mallarında yılda bir defa zekat ve Öşürler yapılan ibadet çeşitleridir.
-3-) Hem bedeni hem mali ibadet ise: zengin olanların Hacca gitmeleri, kendileri gidem yollarsa yerine başkalarını vekil olarak yollamaları gerekmektedir.
Şimdi bir kişi islam dinine göre neden ibadet etmeli,Islanda ibadetin yeri ve önemi nedir gelin hep beraber gözatalım.
İbadetin tek gayesi,Allah'ın (c.c.) hoşnutluğunu kazanmak, O'na olan saygı ve sevgimizi ifade etmek için yapılmasıdır..Ayrıca ibadet, Allah'ın (c.c.) bize verdiği nimetlere şükretmek amacıyla yapılır. İnsan, ibadet sayesinde Allah'a (c.c.) yaklaşır. İbadet, insanınhuzura eriştirir manevi olarak yüceltir.
İbadet sayesinde insan Allah ile iletişim kurar. Ona yönelir, şükür bilinci gelişir, en önemlisi de kulluk görevini yerine getirir. Bu görevin yerine getirilememesi demek Allah’a isyankarlıktır,İslam dini bunu asla kabul etmez.İbadetsizlik imansızlığı da beraberinde getirir. İman ibadetle kazanılır.İbadet imanı koruyan bir kalkan gibidir. Ayrıca Allah yarattığı varlıkları sadece ibadet etsinler diye yaratmıştır. Ayette de bu şu şekilde belirtilmiştir. “Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” (Zariyat Suresi 56. Ayet)
İnsan ibadetlerinde mola vermek gibi bir lükse sahip değildir.Hastayken bile göz ucuyla dahi olsa namaz kılmak gerekir. İbadet insan hayatı sona erinceye kadar devam eder."Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et!” (Hicr Suresi 99. Ayet)
İbadet, insana Yaratıcı ile sürekli iletişim sağlar. Bu bilinçle yaşayan insan Allah’ı (c.c.)unutmaz. Allah’ın (c.c.) sevgisi kalbine yerleşir. İbadet insanı iyiliklere sevk eder, kötülüklerden uzaklaştırır. İbadet, insana dünya ve ahirette huzur, mutluluk ve güven verir.
İbadet; ilmin semeresi, ömür sermayesinin kazancı, kulun hasılatı, evliyanın en değerli varlığı, güçlülerin yolu, azizlerin payı, himmet sahiplerinin maksadı, erenlerin şiarı, er kişilerin mesleği ve basiret sahiplerinin sarıldığı yoldur. O, mutluluk vasıtası ve cennete götüren yoldur. İbadetler sayesinde iman elde edilir ona bir ömür verilir dikkat edilmediği takdirde iflas etmiş bir tüccar gibi bütün ibadetleri bir saniyede boşa çıkar Allah muhafaza.
Allah Tealâ Kur-an’da şöylebuyurur: “Ben sizin Rabbinizim, o halde bana ibadet edin!” (Enbiya, 92). Yine şöyle buyurur: “Bu sizin için bir mükâfattır, sizin gayretiniz karşılığını bulmuştur.” (İnsan, 22)
Bütün sâliklerin arzusu olan bu yolun prensip ve maksatlarına bakıp üzerinde derince düşündüğümüzde; onun korku ve zorluklarla dolu, sarp geçitleri, büyük meşakkatleri, uzun mesafeli menzilleri, sarsıcı afetleri, sayısız engel ve maniaları, gizli tehlike ve sınırları, bolca düşmanları ve haydutları, taraftar ve mensupları çok az bulunan bir yol olduğunu görürsün. Zaten, olması gereken de budur.
Zira bu yol cennet yoludur ve böyle olması Rasulullah’ın (sallallahu aleyhi vesellem) şu sözünü de tasdik etmiş oluyor;Cennet yolu insanın hoşlanmadığı şeylerle, cehennem yolu ise insanın hoşlandığı şeylerle doldurulmuştur.
İbadetlerin en önemli amacı; İnsanı yoktan var eden, en şerefli varlık olarak kılan, her türlü nimeti veren ve nimetlerini artıran yüce Allah’ın rızasını kazanmaktır. İnsan ibadet ettikçe şükür bilinci artar şükür bilinci arttıkça da Allah insan üzerindeki nimetlerini arttırır. Aynı zamanda kulun iç dünyası da huzur bulur kişinin rahat yaşamasına sebep olur.
Fatiha Suresi nde gücün sahibi, ahiret gününün sahibi olan Allah’a ibadet ederken kul köle yalvarmaktadır:(Allahım)“Sadece sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz” (Fatiha 1/5) diye günde beş defa namazlarında tekrarlayan insanın hayatına bu bilinç yalnızca ibadet ederek ve ibadetlerde düzen sağlayarak yerleşir. Düzenli yapılan ibadetler sayesinde insanda ihlas, sabır, af, şükür ve tevazu bilinci gelişir. Kul hakkı yememe, gıybet etmeme adil olma ahlaklı olmagibi bilinçler gelişir.
İnsanlar çeşit çeşittir.Alimi var,cahili var,evliyası var, peygamberi var.Ama iş kulluğa gelince fark yoktur.Herkes eşit olarak kulluk emirleriyle mükelleftir.
İbadet;İnsanın hayatına yön verir,huzur verir, mutluluk verir hayati disiplin olur.
Kıymetli dostlarım! İşte içinde bulunduğumuz değeri kıymeti ölçülemez oruç ay oruç ayı olmasından dolayı şu hatırlatma yapmak isterim! Sevgili peygamber (s.a.v) efendimiz recep ayı benim, Şaban ayı Allahın ayı, Ramazan ayı kullarımın ayıdır. Kim Ramazan’a ulaşır sevabını umarak mükafatını Allah’tan bekleyerek ramazan orucun tutar ve ibadetleri yerine getirirse geçmiş günahları af olunur. buyrulmaktadır. Bu ay 11 ayın lokomotif iyidir, mayasıdır,Finalidir.
Bu ay arınmayı cennet kapılarını açıldı, cehennem kapılarının kapandı,şeytani zincire vuruldu bir aydır.
Velhasıl bu ay ibadettin feyzinden doruğa çıkma ayıldır.
Zekat ve fitrelerin verilerek kardeş ruhunun perçinlendiği bir ibadette yarış ayıdır
Ne mutlu ki! Allah'a kul olabilmek ve O'nun peygamberine ümmet olabilmek ve onun bize tanımış oldu bu mübarek Ramazan ayından istifade ederek ibadet yaparakZejat ve fitreler vererek hem kul sevincinde bayram yapmayı hemde hep beraber bayram sevincini yaşamayı Rabbim bizlere nasip eylesin
Ramazan’ı şerifiniz mübarek olsun Müstecap olan dualarda bizlerin unutmamanız dileğiyle..Hepinize sevgi, saygı ve muhabbetlerimi bildirir,Hayırlı iftarlarınız olsun efendim..