Öncelikle belirtilmesi gerekir ki, günahların büyük ve küçük olmak üzere tartışılması Kur’ân-ı Kerîm’in ifadelerinden kaynaklanmaktadır. Şûrâ suresinde, “Onlar büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınanlar, öfkelendikleri zaman bağışlayanlardır”32 buyurulmaktadır. Bir başka âyette ise,
“Onlar ufak tefek kusurların dışında, büyük günahlardan ve çirkin işlerden uzak duran kimselerdir”(Necm Ayet 33)şeklinde günahın büyükleri ve ufak tefek kusurlardan bahsedilmiştir. İslâm kelâmcıları işte bu ayetlerden yola çıkarak Kur’ân-ı Kerîm’de günahı değişik açılardan ele alan bir çok kelime bulunmaktadır. En başta günah, Allah’a karşı işlenen çok büyük cinayetler ondan sonra da kişinin ferdî ve ictimaî hayatını derinden yaralayan bir olay olarak sunulmaktadır.
Günahın ferdin kendi fıtratının bozulmasına sebep olduğu gibi,
toplumların yoldan çıkması ve onların helak olmasına da sebep olmaktadır.
Yine günah, ahlâkî ve ictimâî boyutu bakımından kulun haddini bilmemesi, toplumların kötülükte aşırıya gitmeleri ve en sonunda da Allah’ı inkar
edip yeryüzünde bozgunculuğun hüküm sürmesi manalarına gelmektedir.
Her müslümanın bilmesi gereken büyük günahlar vardır.Allah katında azaptan korunmak için bu günahlardan korunmasız gerekmektedir.Eğer bu tür günahlardan birini işlediysek,mutlaka tövbe etmemiz gerekmektedir.müsluman Allah katında bu tür günahları işlememeye özen göstermesi gerekir
Konu itibariyle bu gün büyük günahları türlerine göre ele alacağız
1-) Kalple Yapılan Büyük Günahlar: Allah'a şirk koşmak, yapılan günahta ısrar etmek ve tövbe etmemek, Allah'tan ümidini kesmek,
2-) Dil ile Yapılan Büyük Günahlar: Birine zina iftirası atmak, yalancı şahitlik yapmak, sihir ve büyü işleri uğraşmak büyü yapmak, yalan yemini etmek
3-) Mide ile Yapılan Büyük Günahlar: Alkollü içecek tüketmek yani içki içmek, yetim ve öksüz malı Yemek, Faiz yemek
4-) Cinsel Organ ile Yapılan Büyük Günahlar: Zina yapmak
5) El ile Yapılan Büyük Günahlar: Hırsızlık yapmak, İnsan öldürmek
6-) Ayak ile Yapılan Büyük Günahlar: Vatan savunması esnasında savaşı terk etmek
7-) Beden ile Yapılan Büyük Günahlar: Anne ve babanın sözünü dinlememek, saygısızlık yapmak, itaat etmemek
8-)Domuz eti yemek:İslam dininde domuz eti yemenin İnsan sağlığı açısından zararlı, İnsana zarar verebilecek pis ve kötü her şeyi yasaklamış;
Şimdide bahsi geçen büyük günahların detaylı açıklamalardan bahsedelim.
1-) Şirk Koşmak: Şirk koşmak Allah'ın en sevmediği en büyük günahlardandır. Şirk koşmak demek Allah'a ortak koşmak demektir. Allah gibi başka bir yaratıcının varlığını savunmak şirk koşmaktır. Şirk koşmak en büyük zulümlerdendir. Şirk koşmak kişiyi Cehenneme kadar götürür. En büyük günahlar olarak sayılan şirk koşmak nefsine yapılmış bir zulüm olarak tebliğ edilir.
2-) Zina Yapmak: İslam'da zina yapmak en büyük günahlar arasında yer alıyor. Zina yapmak demek evlilik dışında cinsel birlikteliğe girmek demektir. Allah katında tamamen yanlış ve çirkin olarak görülür. Zina yapmak ayrıca kişiye maddi ve manevi zarar vermektedir. Kalbin kararmasına kişinin Allah'tan uzaklaşmasına neden olur.
3-) İçki İçmek: Aklı sarhoş eden kişinin mantıklı düşünmesini engelleyen her türlü alkollü içecek tüketmek büyük günahlar arasında yer almaktadır. İçki içmek Allah'ın şeytan işi diye buyurduğu çirkin işlerden biridir. Cenab-ı Allah içki içmeyi tüm kötülüklerin anası olarak görür. Dolayısıyla içkinin her türlüsü büyük günah olarak sayılmıştır.
4-) Faiz yemek iş yapmak, İslam'da haram olan çirkin olan büyük günahlardan biridir. İslam'da haksız kazanç elde etmenin haram kılındığı bilinmektedir. Kişi elde ettiği malı ve mülkü helal kazançla elde etmesi Allah katında doğru olandır. Faiz ile yapılan her türlü iyiliğin ve sevabın da herhangi bir hükmü yoktur. Faiz yemek insanı ekonomik olarak da yıpratır. Kişiyi tembelliğe sürükler ve çalışma isteğini yok eder. Dolayısıyla faiz büyük günahlar arasında sayılmıştır.
5-) Büyü Yapmak:Büyü yapmak büyü işleri uğraşmak Allah'ın kesin olarak reddettiği çirkin işlerden ve büyük günahlardan birisidir. Allah katına göre ilim öğrenmekte herhangi bir sakınca yoktur. Fakat yapılan büyü ve öğrenilen ilim sonucunda kötü işler yapmak, birini birinden ayırmak gibi büyü işleri uğraşmak, fitne fesat çıkarmak en büyük günahlardan birisidir. Büyü ile bütün bunların mümkün olacağından dolayı büyü yapmak haram kılınmıştır.
6-) Yalancı Şahitlik Yapmak:İslam'a göre bir olayda şahitlik yapabilmek için en az o olayı 3 defa görmek gerekir. Dolayısıyla görmeden yalancı şahitlik yapmak büyük günahlar arasında sayılmıştır.
7-) Adam Öldürmek İntihar Etmek: İslam inancımıza göre bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir. Aynı zamanda intihar etmek kendi canına kıymak da en büyük günahlar arasında sayılmıştır.
8-)Domuz eti yemek:İslâm dini insanı maddî ve mânevî her türlü zarardan korumak için birtakım kurallar koymuş, bu arada beslenme konusunda da bazı temel prensipler belirlemiştir. İnsana zarar verebilecek pis ve kötü her şeyi yasaklamış; temiz, güzel ve faydalı olanı da helâl kılıp serbest bırakmıştır "Domuz eti yemek: Kur’ân-ı Kerîm’de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173)
Son olarak insanız bunlardan birini işlemiş olanlara Rabbimizin mağfiret kapılarının açık olduğunu belirtmektedir. Ve şöyle buyurmaktadır."Allah, tevbe edenleri ve temizlenenleri sever."Bakara/222. Ayet) peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadislerinde Günahından tevbe eden kimse, hiç günah işlememiş gibidir."buyurarak yüreğimize su serpmektedir. Burda bizlere düşen görev günahlara tövbe etmek bir daha işlemek şartıyla Yaratana söz vermekten geçmektedir. peygamber sav bu konu ile alakalı bir hadislerinde;"Günahlarından samimiyetle tövbe eden kişi, hiç günah işlememiş gibidir." (İbn Mâce, Zühd, 30)
Dua et, karanlıklar ışık olsun. Şükret, gönlün huzur bulsun. Tövbe et, Mevlam kabul buyursun.hayırlı Ramazanlar, hayırlı iftarlar.