BERAT GECESİ VE ÖNEMİ

HÜSEYİN DENİZ2022-03-17 12:51:32

Berat kandili; İslam âlemi için büyük anlam ve önem arz ‘eden gecelerin başında gelmektedir.

Regaip ve miraç kandillerini çok şükür ihya ettik üçüncüsü olan berat kandilini idrak edeceğiz.

 Berat Kandili; Şaban ayının 14.gününü15.güne bağlayan gece, bu sene 17 Mart 2022  tarihinde yani Perşembe akşamına denk gelmektedir. Duaların kabul olduğu, günahların affedildiği Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfüz'dan dünyaya tamamen indirildiği gece olarak da bilinir Berat kelimesi, sıkıntıdan, borçtan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelen Berat kelimesinin kısaltılmış şeklidir.

Buna göre her yıl Şaban ayının 15. gecesine rastlayan Berat gecesinde, günahlardan, işlenen manevi suçlardan kurtuluş Berat’ının yazılıp verildiği bir gecedir. Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Peygamber efendimizin değerlerini açıklayıcı hadisleriyle yüceleşen üç aylar İslam dinini öğrenme ve yaşamaya özel bir önem verilmesi gereken bir mana mevsimidir. İslami çizgideki güzel amellerimize kat kat mükâfatın verileceği bu bereketli mana mevsiminin  bir özelliği de rahmet ve mağfiret gecelerimiz den Berat Gecesi'ni ihtiva etmesidir.

Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in ilahi bilgilerin mekânı olan yedinci katta'ki Levh-i Mahfuz’dan Cebrail (aleyhi’s-selam)’ın aldığı dünya katında ki, özel mekanına bir bütün halinde indirildiği bir gecedir.

Bunun içindir ki Berat gecesi Kur’an’la ilgili bir gecedir. Duhan Suresi’nin ilk üç ayetinde bu gerçek şöyle açıklanıyor: “Ha-Mim. Gerçekleri açıkça bildiren bu kitaba; Kur’an-ı Kerim’e yemin olsun. Hakikaten biz onu mübarek bir gecede indirdik.” (Duhan Suresi 1–3)

Bizde sizler için soralım bu geceye neden berat gecesi denmiştir.

Bu gecede Yüce Allah, düşmanlarının, sürekli kötülük işleyip tövbekâr olmayanların, ömrünü İslam’a saldırmakla geçirenlerin, inkârcıların ve hülasa kötülük işlemekle ömür tüketenlerin ellerine “Cennetten uzaklaştıklarına dair” bir belge (Beraatname) verilmesi olayıdır. Yine bu gecede Yüce Allah, müminlerin ve Allah korkusunu gönüllerinde yerleştirenlerin “cehennemden uzaklaştıklarına dair” ellerine bir belge (Beraatname) sunar.

Bütün olaylar kader programı içinde yıllık planlar halinde programlıdır. Vazifelileri de meleklerdir. Berat gecesinde gelecek bir yıl içerisinde doğum, ölüm, rızıklar ve tabiat olayları gibi vücuda gelecek bütün olayların planlandığı, programa alındığı bir zamandır. Anlaşılacağı üzere gelecek bir yılımızla ilgili hayat programımızın düzenlendiği gecedir.

Rabbimiz bu gerçeği şöyle buyuruyor: "O gecede her hikmetli iş tarafımızdan bir emirle ayrılır. Gerçekten biz Rabbin tarafından bir rahmet olarak peygamberler göndeririz. Bu Gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Allah Teala o akşam gurup vakti dünya semasına tecelli eder ve buyurur: ‘istiğfar eden var mı ki, affedeyim! Rızık isteyen var mı ki, ona rızık vereyim! Bir de hastalığa uğramış var mı ki, ona afiyet vereyim!’ Var mı ki, var mı ki diyerek ta sabaha kadar devam eder.”(Tac 2/Sh.168 Hadis No:249)

İşte aziz okuyucularım, Ayet ve hadiste de anlaşılıyor ki, Hazreti Peygamber sav Şaban ayına ve özellikle bu ayın 15. gecesine ayrı bir önem vererek değerlendirmiştir. Bizler de Ramazan'ın habercisi olan, Şaban ayına ve idrak edeceğimiz berat gecesini değerlendirmeye gayret gösterelim. Bu zaman dilimlerini “Allah’ın rızasını umarak” ihya etmeye çalışalım.

Selam ve duamla.

 

Anasayfa