Gün geçmiyor ki bir çocuğumuzun, bir anne kuzusunun canı yanmasın. Tabii ki öncelikle konuşulması gerekenler tarafların adalete doğrudan erişimleri, toplumun eğitimi ve bunların yanında hem mağdurun unutulma hakkının hem de cezası kesinleşene kadar şüphelinin masumiyet karinesinin uygulanmasıdır. Maalesef toplum olarak yaşanan vahim olayları; basın yayın organlarında, medyada ve sosyal medya hesaplarında çokça görüyoruz. Fakat karşılaşılan haberlerin çoğu doğruluktan uzak olmakla birlikte doğru olmayan haberlerin mağdur üzerinde bıraktığı olumsuz etki göz önüne dahi alınmamaktadır.
Çocuk mağdurların henüz hayatlarının başlamadan sonlandırıldığını sürekli görmekteyiz. Mağdur çocuk, maruz kaldığı suçun sonuçlarına adliye koridorlarında herkesin gözü önünde özellikle küçük il ve ilçelerde parmakla gösterilerek, sosyal medya hesaplarında ise güya kamuoyu yaratmak adına paylaşılan fotoğraflar ve yazılarla unutulma hakkından mahrum bırakılmaktadır. Farkında olmadan mağduru zedeleyen hatta mağdur yakınlarının hayatlarının olağan gidişatını anormal noktaya sürükleyen paylaşımlar yapılmaktadır.
Unutulma hakkının mutlak olmaması nedeniyle, kamuoyunun bilgi sahibi olması hakkının zedelenip zedelenmeyeceği tartışması yapılmaktadır. Bununla birlikte, konusu çocuk olan bir paylaşım için önceliğin kamuoyunun bilgi sahibi olması hakkına verilmesi söz konusu olamaz. Öyle ki; unutulma hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı olmasına rağmen, mağdurun mirasçılarının haberlerden olumsuz etkilenmesi halinde unutulma hakkı talep etmesi mümkündür. Ancak mağdurun hayatta olup olmaması, unutulma hakkının ihlal edildiğinden haberdar olup olmaması gibi hususların önem arz ettiği açıktır. Aksi halde unutulma hakkının ne olduğunu bilmeyen, talep etse dahi karşılık bulmamasından endişe eden mağdurun adalete erişimi mümkün değildir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 7.maddesi ile 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun birlikte değerlendirildiğinde talep halinde yapılması gereken usuli işlemler açık şekilde düzenlenmiştir. Bu kapsamda, konusu çocuk olan, haber niteliği taşıyan her konuda ilgili kurumların re’sen inceleme yapması ve çocuğun unutulma hakkını talep olmaksızın işleme alması konusunda düzenleme yapılması kanunun uygulanırlığını daha aktif hale getirecektir.
Hukuk sistemimizde çocuk, diğer tüm durum ve olgulardan farklı olarak en üstün yarar sahibidir. Toplumumuzun devamı, geleceğimiz, aydın yarınlarımız olan çocuklarımızın her konudan bağımsız olarak en üstün yararının gözetilmesi esastır.
Dileriz ki tüm dünya çocukları hep gülsün, her daim fırsat eşitliği ile yollarına devam etme şansları olsun. Vicdanlarımızı rahatlatmak adına yaptığımız ufacık sosyal medya paylaşımları onların geleceğinde leke olarak kalmasın. Çocuklar hepimizin!