Ordumuzun Altınordu ilçe merkezinde şehrin muhtelif yerlerine konuşlandırılan özellikle hastane önlerinde ki bankamatikler mikrop yuvasına dönüşmüş durumda. Adeta mikrop saçıyorlar. Geçen hafta sonu bir hastane önünde birden fazla yan yana bulunan bankamatiklerden birine girdiğimde tuşların kirliliği dikkatimi çekti. Aynı bankamatikte ekranı okumak ta ayrı bir dertti.
Güç bela işimi hallettikten sonra acaba diğerleri de aynı mı diye baktığımda inanın abartısız söylüyorum. Mikrop yuvaları birbirlerini aratmıyorlardı. Bu arada aslında zorunlu veya mecburi olması gereken dezenfektanlardan da eser yok bu bankamatiklerde. Acelesi olan da işini görüp hemen sıvışıyor.
Bankamatiklerin temizliğinden kim veya kimler mesul bilmiyorum. Temizlik konusunda kurumlar arası anlaşmalar nedir? Onu da bilmiyoruz. Halk sağlığını bu kadar açık ve bariz bir şekilde tehdit eden bu cihazların mesuliyeti her kimde ise bu olaya hassasiyet göstererek derhal sorunu çözmelerini bekliyorum.
Konu hassas ve önemli olunca da ilk uyarıyı köşemde yapmayı uygun gördüm. Eğer birkaç gün içerisinde halkın sağlığını tehdit eden cihazlara müdahale edilmezse bu kez fotoğraflayıp haber olarak kamuoyu ile paylaşacağımın da bilinmesini istiyorum.
7/24 sürekli hizmete açık olan bankamatiklerin bana göre günde üç defa dezenfekte edilmesi gerekir. Yani sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç defa temizlenmesi gerektiğine inanıyorum. Pislik yuvasına dönüşen bu cihazlar derhal temizlenmeli ve buralara el dezenfektanı da yerleştirilmeli. İnşallah duyarsızlık, kayıtsızlık fazla uzun sürmez.
Hazır yeri gelmişken bir hatırlatmada şu çocuk parkları için yapmak istiyorum. özellikle hafta içinde çocukların akınına uğrayan park alanlarında ki teçhizatların temizliği de sık aralıklarla yapılmalıdır. Enfeksiyon kapamaya müsait olan çocuklarımızı da bu tehditle baş başa bırakmaya sanırım hakkımız yok değil mi?
Diğer bir hususta ibadethanelerimizin wc bölümleriyle alakalı. Belediyelerimiz her ne kadar camilerimizi temiz ve hijyen tutsa da tuvaletleri çalıştırınlarında temizlik konusunda belediyelerimiz kadar duyarlı ve hassas olmaları gerekmiyor mu? Bazı yerlerde hem ihtiyaç görmek hem de abdest almak neredeyse mümkün olmuyor