ORDU’DA KADIN İSTİHDAMI!

Şafak DELİÇAKAR2021-06-09 08:13:08

Kadın istihdamı denilince ev hanımlarının ev ekonomisine katkı sunmaları için el emekleri ve göz nurlarıyla yapmış oldukları ürünleri kendilerine açılan Pazar yerlerinde satarak gelir elde etmeleri anlamına geliyordu eskiden.

Kadın istihdamı günümüz dünyasında ekonomik kalkınmanın önemli hedeflerinden değil midir? Bu kadar önemli bir hedefe kadın işgücünün dahil edilmemesi, istenmemesi ekonomik ve toplumsal sonuçlar doğurmaz mı?

Kadın istihdamı her zaman göz önünde bulundurulması gereken bir faktördür. Ordu’da başlatılan istihdamının kalkınmadaki önemini de ele almaktadır. İlimiz ve Ülke nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların nasıl göz ardı edildiğini ve kadınların işgücüne katılımının aslında büyük avantajlar doğuracağını Ordu olarak nihayet fark etmiş durumdayız.

Başta Ordu Valiliğinin Halk Eğitim Merkezi ve İŞ KUR üzerinden yürüttüğü proje ve hizmetler, bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi ile Altınordu Belediyelerinin hemen her alanda başlattıkları istihdam çalışmaları kadınlarımız için önemli bir avantaj oldu.

Bu istihdam çalışmalarında yalnız kadınlarımız değil, bazı önemli projelerde kadın-erkek birlikte istihdama kazandırılıyor. Böylece bir yandan Valilik kendisine bağlı kurumlar üzerinden bir yandan da belediyelerimiz üretken projelerle göz doldurmaya devam ederlerken aynı hassasiyeti Sivil Toplum Kuruluşlarından da (STK) beklemek sanırım haksızlık olmaz.

Bakın bir örnek vereyim. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), kadınlara yönelik oluşturduğu birim ile yıllardır kadın istihdamına öncülük ediyor. Pandemiye rağmen çalışmalarını kesmeyen OTSO son iki yılda özellikle çikolata konusunda önemli mesafeler kat etti. Bugüne kadar birçok alanda hazırladıkları projeleri tamamlamayı başaran OTSO, bundan sonra ki süreçte de hedef artırmayı planlıyor.

STK’larında OTSO gibi istihdamın artırılmasına yönelik kadın birimleri kurarak destek vermeleri çok önemli bir adım olur. Bu çalışma ve hedefi yalnız Altınordu ilçemiz için değil 19 ilçemize yaymakta daha yararlı olur diye düşünüyorum.

Kırsalda ev ekonomisine katkı çok önem arz ediyor. Kırsalda kadınlarımızın pazarlarda sadece sebze, yoğurt ve süt satışlarının yanı sıra birçok alanda da mutfak ekonomisine girdi sağlamalarına vesile olmayı hedeflemek mümkün değil midir? Ordu’da kadın istihdamının önemi nihayet dank etti. Umarım bu faaliyetler 19 ilçede de karşılık bulur.

Anasayfa