BİR ZAMANLAR “ORDU SİNEMASI”

Erol KARAER2021-04-08 09:44:43

Arkadaşımız Vatan Çakmak, sinema ile ilgili bir video atınca biraz da hikayesine değinmek gerekiyor deyince bu yazıyı paylaştı: 

Eskiden sinemalar, Ordu’nun tek eğlencesi idi. Yazlık ve kışlık sinemalar her akşam dolar, taşardı, arada gelen konserler de çok rağbet görürdü. Konserler, konferanslar ve kongreler, düğünler, yazın buralarda yapılırdı. Sinemada şehrin hep tanıdıkları bir arada olurdu. Eski filmler siyah beyazdı ama bizim dünyamız renkliydi.

Daha sonra,  60’lı, 70’li yıllarda,  Fidangör’deki Yaraş’lara ait tarihi taş binanın altından giriş  kapısı olan “Yazlık Millet Bahçe” Sineması hizmet vermişti. 19 Eylül Stadyumuna giderken şimdiki Atos binasının olduğu yerdeki  Çebi’lere ait yazlık “Yıldız Bahçe”, Atatürk Kapalı Spor salonunun yanında ise Diş Hekimi Ayhan Öge ve Ayhan Sancak’ın “İnci Bahçe” sinemaları rağbet gören ve uzun yıllar çalışan yazlık sinemalardır. Düz mahallede Fidangör’ün başındaki Millet sineması 1953 yılında Haki Yener ve Bican Orhon ortaklığı ile hizmete açılmıştı. Bir de şimdiki  Ordu Sineması, Anadolu’da 1960 lı yıllarda sırf sinemaya yönelik, devasa ve modern bir mimariyle yapılan çok özel bir projeydi. Türkiye’de modern sinemalara örnek gösterilecek kadar özgün bir projesi olan yapının yapılması için Abbas ve Mustafa Furtun ile Haluk ve Faruk Kefeli hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak Ordu Sineması projesini hızla ve en son teknolojiyle yapmışlardı. Kaloriferli ve deri koltuklu modern sinemayı, 1967 yılında Vali Cemal Orhan Mirkelam heyecanla hizmete açtığında Ordulular, farklı bir bina ve değişik bir hizmet anlayışı ile tanışmıştı. Ordu Sineması Kuduz adlı filmle gösterime başlayarak perdeleri açılmıştı. Kovboy filmlerinin müthiş rağbet gördüğü pazar günleri 10 matinesi  için sabahın köründe kuyruğa girilir, zaman zaman biletler karaborsaya düşerdi. 

Pazar günü yine erken saatlerde yaptırılan yağlılar yenir şehrin önde gelen eşrafları çaylarını kahvelerini Buket pastanesin de içerek filmin saatini beklerlerdi.

Erol Karaer'in notu:  Ordu sinemasının işletmeciliğini  1989 alan Vatan Çakmak tekrar eski günlerine döndürdü. Eşkiya Şener Şen filmiyle sonra da Titanik gibi filmleri getirdi ve ünlü sanatcılara konserler ve tiyatrolarla bir döneme damga vurdu.  Şu an emekli olan Vatan Çakmak şehrimize gelen sanatsal failiyetlerle yaşamına organizatör olarak devam etmekte.

 

Anasayfa