Dün milyonlarca insanı ilgilendiren Borç Yapılandırma Kanunu nihayet meclisten geçti. Bana kalırsa 2020 yılını son aylarında gelen bu fırsatı kaçırmayın derim. A’dan Z’ye neredeyse her türlü borç en fazla 18 aylık taksitlerle yapılandırma kapsamına alındı. Taksitler ayrıca iki ayda bir ödenecek. Durumu olanlar borçlarını peşin de ödeme imkanına sahipler.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM), kabul edilen borç yapılandırma kanununa göre; TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri, trafik cezaları, emlak vergisi ve vergi cezalarının da içinde bulunduğu geniş bir kapsam için yapılandırma gerçekleşecek. 18 taksit alternatifi sunulan ödemeler ise Ocak 2021'de başlayacak.
Yapılandırma kapsamına giren Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, Trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, Kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları için bekleyenler 2021 Ocak ayını fırsat bilmelidirler.
Yapılandırmada eğitim alanında ki borçlanmalar da esas alınarak öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, Haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak kullanımı destekleme fonu içinde ki borçlarda takside bağlanabilecek.
Bunun yanı sıra taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları, Madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar Yapılandırmadan faydalanmak isteyenler içinde fırsat oldu.
Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları, İl özel idarelerine olan borçlar, Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi, İlan ve reklam vergisi, Su, atık su, katı atık ücretleri, Yol katılım payları, Muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları, zam ve faizleri de bu kapsamda olacak.
Özellikle KOBİ’leri çok yakından ilgilendiren TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri, KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacakları, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazları hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklarda yapılandırmaya dahil oldu.
Son olarak ise Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, Kalkınma ajanslarının il özel idareleri, Belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standardları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları da yapılandırılabilecek. Bu fırsat kaçmaz derim.