YÜZ YÜZE EĞİTİM DE NELERE DİKKAT! (2)

Mehmet KESKİN2020-10-14 09:56:12

Dünkü yazımda paylaşmıştım. Yüz yüze eğitim de nelere dikkatle alakalı genel hatları sıralamış ve uygulamaların takibine de başlamış olduk. Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitimin nasıl başlayacağı konusunda bir açıklama yapmıştı. Yüz yüze eğitim nasıl yapılacak diye. Bakanlık ilk hafta bir gün yüz yüze eğitim yapılacağını, geri kalan günlerde uzaktan eğitime devam edileceğini söyledi.

Buna göre okullarda ve sınıflarda kalabalığın önüne geçilmesi için sınıflar bölünecek, farklı sınıflara farklı günlerde yüz yüze eğitim verilecek. İkinci hafta ise haftada iki gün, günde 30'ar dakikalık beş ders ile yüz yüze eğitime geçilecek. Teneffüsler 10'ar dakika olacak. Yüz yüze işlenecek dersler Türkçe, matematik ve hayat bilgisi olacak.

Üçüncü haftanın sonunda duruma göre birinci sınıfların eğitime nasıl devam edeceği ve diğer sınıfların da yüz yüze eğitime geçme ihtimali değerlendirilerek konuyla ilgili bir karar verilecek. Öğretmenler öğrencilere temassız oyunlar öğretecek, hijyen, maske ve sosyal mesafenin önemi de eğlenceli etkinliklerle anlatılacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da velilere günlük vaka ve ölüm sayılarını çocuklarının yanında konuşmamalarını tavsiye ediyor.

Öğrencilere ve velilere tavsiyeler!

Koronavirüs pandemisi ve alınan önlemlerin çocuklarda strese yol açabileceğini de belirten WHO, bunun baş veya karın ağrısı, uyuma zorluğu, gece yatağını ıslatma, yalnız kalma korkusu, sinirlilik gibi belirtilere yol açabileceğini söylüyor ve ekliyor:

"Çocuklara olan bitenleri yaşlarına uygun bir şekilde anlatın. Örneğin hastalandığı için okula gidemiyorsa 'Okula gitmemen senin ve arkadaşların için daha güvenli. Bunun zor, korkutucu veya sıkıcı olabileceğini biliyorum ama sağlığımız için bazı kurallara uymamız gerekiyor. Yakında her şey normale dönecek' diyebilirsiniz."

WHO ve UNICEF, çocuklara oynamaları ve rahatlayabilmeleri için imkan sağlanması gerektiğini belirtiyor. İki örgüt de velilere "Çocuklarınızın rahatsızlıklarını ve endişelerini sizinle paylaşabilmelerini sağlayın" diyor.

Okul yönetimlerine ve öğretmenlere tavsiyeler!

WHO, okullarda koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek için okul yönetimlerine de tavsiyeler veriyor. Örgüt çocuklara şarkılarla hijyenin öneminin anlatılmasını ve 20 saniyelik el yıkama süresini anlayabilmeleri için el yıkarken söyleyebilecekleri şarkılar öğretilmesini öneriyor.

Kendini hasta hisseden öğrenci, öğretmen ve çalışanların okula gelmemesi gerektiğini belirten WHO, okullarda öğrencilere belli sıklıklarda el yıkatılmasına dair bir kural olmasını ve kalabalık sınıflar yerine daha az kişilik sınıflarda eğitim verilmesini tavsiye ediyor.

Örgüt el yıkayan çocuklara ödül verilebileceğini, kuklalarla veya çizimlerle hapşırırken, öksürürken ne yapmak gerektiğinin öğretilebileceğini belirtiyor.

WHO ülkelere, gerektiği takdirde yalnızca salgın görülen okulları kapatmayı, sadece birkaç vaka görülen okullar da dahil olmak üzere geri kalanları açık tutmayı tavsiye ediyor.

 

Anasayfa