Dün tüm ülkemizde olduğu gibi Ordu’da da 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için yüz yüze eğitim nihayet başladı. Yüz yüze eğitimin başlamasından yana olanlar vardı, olmayanlar vardı. Nihayet start verildi ve başladı.
Peki bu süreçte acaba okullar, öğretmenler, öğrenci ve veliler nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun cevabını araştırdığımda uzmanların önemli uyarılarda bulunduğunu görünce sizlerle paylaşmak istedim.
Okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokul birinci sınıflar için 21 Eylül'de başlayan yüz yüze eğitimin birinci aşamasının ardından, dün de ilkokul 2, 3 ve 4'üncü sınıflar, ortaokul 8'inci sınıflar, lise hazırlık ve 12'inci sınıflar, köy okulları ve özel eğitim öğrencileri de yüz yüze eğitime başladı.
Birinci aşamada sadece tek gün okula giden okul öncesi eğitim öğrencileri artık haftada 5 gün okulda olacak. Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin bir arada sürdürüleceği yeni düzende okullarda yoklama alınmayacak, katılım isteğe bağlı olacak.
Bu teknik bilgileri paylaştıktan sonra Koronavirüse karşı öğrencilerin ve ebeveynlerinin dikkat etmesi gerekenleri incelediğimizde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) çocuklar için en iyi şeyin okula devam etmek olduğunu söyledikleri çıktı ortaya.
Hastalık belirtisi göstermedikçe ve okulda bir salgın tespit edilmediği müddetçe velilerin çocuklarını okullara göndermeye devam etmesini tavsiye ediyorlar. WHO'nun Eylül'de dünya çapında okulların açılmaya başlamasına dair yayınladığı açıklamada "Küresel vakalar içinde çocukların oranı çok az, yüzde 8,5. Çocuklarda ölüm ise nadiren görülüyor.
Öte yandan okulların kapatılmasının çocukların sağlığı, eğitimi ve gelişimi, ailelerin gelirleri ile genel olarak ekonomiye bariz bir negatif etkisi oluyor" ifadeleri yer alıyor. WHO, "Çocukları okuldan almak yerine el hijyeninin önemini anlatın ve ellerini yıkamadan yüzlerine dokunmamalarını tembihleyin" diyor.
Örgütlerin çocuklara tavsiyeleri ise şöyle:
Arkadaşlarınızla bardak, çatal, yiyecek ve içecek gibi şeyleri paylaşmayın.
Salgına karşı öğrendiklerinizi ailenizle ve özellikle sizden daha küçük öğrencilerle paylaşın.
Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı dirseğinizin içiyle kapatın.
Hastalanan arkadaşlarınızla alay etmeyin.
Hasta hissederseniz bunu hemen ailenizle paylaşın.
Konuyla ilgili bilgileri güvenilir kaynaklardan alın.
UNICEF, velilerin okul yönetimlerine şu soruları sormasını tavsiye ediyor:
Öğrencilerin sağlığı için ne önlemler alındı?
Öğrencilerin akıl sağlığını korumak ve hastalanan öğrencilerin etiketlenmesini önlemek için neler yapılacak?
Özel desteğe ihtiyacı olan öğrencilere bu destekler nasıl sağlanacak?
Okulda zorbalığa karşı uygulamalarda değişiklikler olacak mı?
Okulun aldığı önlemlere ben nasıl destek olabilirim?