Zorlu pandemi sürecini yaşamaya devam ettiğimiz bugünlerde firmaların yeni gramaj hilesi ile marketten alınan pek çok ürünlerin artık yükte hafif ama pahada ağır olduğuna tanık olmaya başladık. Bu durumda tüketici yasal yollara başvurabilir, firmanın yeni gramajına göre etiket belirlemesini talep edebilir.
Günlük hayatımızda marketten hiç düşünmeden aldığımız temel gıda ürünlerinde gramaj ve fiyat arasındaki ilişkiye dikkat ediyor musunuz? Firmaların tüketicilerin farkında olmadan yaptıkları hileler, daha düşük gramajdaki ürünü fazla paralar ödeyerek almanıza sebep oluyor.
Bu noktada tespit ettiğiniz ürünün üretici firmasını şikayet edebilirsiniz. Firma, gramajı azalttığı halde, etiketi yeni gramaja göre yenilemezse burada hile yapılmış demektir ve cezası vardır, bu durumda hemen yasal yollara başvurulmalıdır.
Girdi maliyetinin arttığını hesaplayanlar bu artışı gıda ürünlerine yansıtıyorlar. Bu nedenle dönem dönem döviz kurundaki dalgalanma, petrol fiyatı gibi etkenleri öne süren firmalar, anında harekete geçiyor. Ancak tüketici algısını kullanmak isteyen firmalar ise 'gramaj'a sığınıyor. Yani fiyatlar tüketici için aynı görünürken, aldığı ürün aynı ağırlıkta olmuyor. Çerezler, atıştırmalıklar, hatta pakete giren tüm temel gıda ürünleri bundan nasibini alıyor.
Tüketiciye 'etiketleri okuma alışkanlığı edinin' çağrısında bulunan tüketici dernekleri de, bu sayede hem algıda aldatılamayacaklarını hem de fark ettikleri tüm suçları bildirdiklerinde artık firmaların da buna cesaret edemeyeceğini vurguluyorlar.
TÜKETİCİLER NE YAPMALI?
Derneklerden tüketicilere şu öneriler sunuluyor: Tüketicilerin bu yanılgılara düşmemesi için özellikle 'etiket okumak' öneriliyor. Görülen hatalar, fark edilen hileler ise fotoğraflanabilir. Tüketici her ürünü tartamaz ama şüphe ettiği ürünü tartıp ilgili kurumlara şikayet oluşturabilir.
Çekilen fotoğraflar Tüketici Hakem Heyetleri'ne iletilmeli. Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde de denetimler gerçekleştiriliyor.
Bu denetimler Tarım ve Orman Bakanlığı bağlı birlikleri ile yapılıyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Artışı (HFA) bildirim uygulaması, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ihbar hattı VİMER-189 da kullanılabiliyor. Siz siz olun sakın firmaların bu tür tuzaklarına düşmeyin..!