Her sene dönemsel hastalıklar görülür. Bazen adenovirüs göz nezlesi salgını olur. Fındık zamanı dal vurmaları göze yabancı cisim kaçmaları çok yaygınlaşır. Fındık bahçesi altı Temizlenirler Dönen aletin ucundan 3 Ocak uzaktaki eşinin veya evin önündeki annesinin gözüne taş sıçramasını da gördüm maalesef.
Tornacılar taşlama yapanlar gözlerine demir çapağı kaçmış vaziyette günün ilk hastaları olarak polikliniğe başvururlar. Bunlar ya virüse bağlı yakalanan ve hastanın elinde olmayan durumlardır. Yada kişinin işini yaparken başına gelen evinin geçimi sağlarken başımıza gelen durumlardır. Son zamanlarda sıklıkla gördüğümüz çok ciddi göz yaralanmalarına neden olan bir başka durumsa soda kapağı açarken kapağın basınçla açılarak göze çarpmasıdır. Bu yüzden göz korneası delinen ameliyat olan gözü alınan hastalar bile var. İşin daha kötü yanı bu kişilerin yaşlarının genç ve çocuk yaş grubunda olması ve bu olayın etkilerinin yıllarca sürmesidir. Bu yüzden soda şişesinin kapağı çevirmeli olanlar tercih edilmelidir. Şişe basınç oluşumuna neden olmadan çalkalamadan gözle kapak açısı 90 derece açılı olarak açılmalıdır. Bu sayede hepimizi üzen göz travmalarının önüne geçebiliriz.
Sağlık Bakanlığı veya tarım ve gıda bakanlıklarında da bu konuda tedbirler alınmalı kapak mekanizması basınçla açılanlara izin verilmemelidir.
Kendinize ve gözünüze dikkat edin.