BİR IŞIKTA SEN YAK

Mehmet Ziya Odabaş2019-07-13 12:16:41

 Organ bağışı bu aralar herkesin dilinde. Fakat tam anlamıyla organ bağışının ne amaç için olduğunu bilen çok azdır. Peki ama organ bağışı nedir?

          Organ bağışı , kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını yada tamamını ölümünden sonra başkasının tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 18 yaşını aşan ve akli dengesi yerinde olan herkes bağış yapabilir.

          Bir bakış açısına göre , organ bağışının kan naklinden bir farkı yoktur. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra nakil başlar. Sağlıklı olan her organ nakledilebilir. Ülkemizde bir çok hastane ve üniversitelerde organ bağışı işlemleri yapılabilmektedir.

           Bir kişi organ bağışlayarak bir çok insana hayat verebilir. Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı yapan kişi sayısı çok düşüktür. Binlerce kişi sırada beklerken , yeterince organın bağışlanmadığı  bilinmektedir. Aklımızdan bizimde bir gün bu organlara ihtiyaç duyacağımız geçmez. Bizi bulmaz sanıyoruz. Nakil bekleyen hastalarda böyle sanıyordu.

           Organ nakli yasal yollarla Sağlık Bakanlık’ı gözetiminde yapılmaktadır. Organ bağışı tamamen kişinin kendi iradesine göre yapılmaktadır. Eğer ki siz hayattayken bağış yaptınız ama sizin ailenizin onayı alınmadan organlarınızı bağışlayamazsınız.

          Hepimiz biliriz ki bir şehir efsanesi vardır.’’ Organ mafyası ’’. Haberlerde dinlediğimiz  bu tür olaylar ise asılsız haberlerdir. Araştırma yapıldığında organ mafyası denildikten sonra altından ya töre cinayeti ya da akla gelmeyen bazı sonuçlar çıkar. Demek istediğim içimiz rahat bir şekilde bağış yapabiliriz.

           En büyük faktör ise dindir. Dinimiz organ bağışını kabul eder ve karşı değildir. Fakat dinimiz bazı koşullar koşmuştur. Bunları açıklamam gerekirse:

1)    Organ veya dokusu alınan kişinin ölmüş olması,

2)    Hastalığın sadece organ nakli ile tedavi edileceğinin mesleki başarısına ve yeteneğine güvenilen bir hekim tarafından karar verilmesi,

3)    Bağışlanan organ veya dokular için hiçbir ücret alınmaması,

4)    Tedavi edilecek kişinin onayının alınması,

          Bu konuyla ilgili bazı ayet ve hadisleri de söylemeden geçemeyeceğim. Maide suresi ’ nin 32. Ayetine göre :

   ‘’ Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlığa hayat vermişçesine sevap kazanır.’’

 Kıyame suresi ‘ nin3 .Ayetine göre ise:

  ‘’ İnsan kendi kemiklerini bir araya gelemeyeceğini mi sanıyor?  Bizim onun parmak uçlarını bir araya getirmeye bile gücümüz yeter.’’

Dünyada ki bütün büyük dinlerde organ bağışına büyük destek vermektedirler.

     Son bir noktaya daha değinmem gerekirse nakiller tıbbi aciliyet, doku ve kan grubu uyumuna göre gerçekleşir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde de asla din, dil ve ırk farklılığı gözetilemez.

 ALINTI:

Yağmur ODABAŞ

 

GÜNÜN SÖZÜ: HAYATA YENİDEN MERHABA DİYEMEZSİNİZ AMA DEDİRTMEK SİZİN ELİNİZDE..!

 

 

 

Anasayfa