TYT VE AYT SINAVLARINDA BUNLARA DİKKAT!

Şafak DELİÇAKAR2018-06-30 11:08:24

Ordu’da bugün yaklaşık 12 bin öğrenci sınav heyecanı yaşayacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), YÖK'ün verdiği karara göre 30 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında iki oturum şekilde yapılacak.

Bu kapsamda, YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 1 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek. Peki öğrenciler sınava bir hafta kala neler yapmalı ve sınavda nelere dikkat etmeli? 

Uzmanlar ise sınavda öğrencilere, stratejik davranmalarını ve motivasyonlarını yüksek tutmalarının başarılarının üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirterek, önemli tavsiye ve uyarılarını bakınız şöyle sıraladılar.  
 
Sınava Gireceğiniz Okulları Mutlaka Görün
TYT ve AYT’lerden önce sınav sabahı okulu bulmada ve okula ulaşmada sıkıntı yaşamamak için sınava girilecek okulların mutlaka öncesinde gidip görülmesi gerekir. Sınav günü TYT ve AYT için en geç saat 10:00’da sınav binasına giriş yapılması gerekmektedir.
Sınav Kurallarını Gözden Geçirin
TYT ve AYT’lerde fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesi bulunması gereklidir. Adaylar sadece pet şişe içinde su getirebilirler. Sınavda üzerinde metal aksesuar bulunmayan sade ve rahat kıyafet tercih edilmelidir. Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kolye, küpe, yüzük, anahtar vb hiçbir şey adayın üzerinde bulunmamalıdır. Detaylı bilgi için ÖSYM başvuru kılavuzu incelenmelidir. 
Sınav Hazırlığına Devam Edin
Son haftada da ders çalışmaya devam edilmeli. Deneme sınavı çözmek, deneme sonrasında yanlış ve boş sorulara dönmek, eksikliklere bakıp konu tekrarı yapmak son haftalar için en iyi çalışma stratejisidir. Son haftada da deneme sınavı çözmek sınavı daha iyi yönetmenize ve başarınızı artırmanıza yardımcı olur.
Sınav Stratejinizi Netleştirin
Sınavlarda başarılı olmak için sadece iyi ders çalışmak değil, sınav anında zamanı iyi yönetmek de gereklidir. Bu nedenle TYT ve AYT’lerde hangi testten başlayacağınıza, hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza önceden karar vermek ve sınav anında bu kararı uygulamak önemlidir. Son hafta şimdiye kadar yapılmadıysa sınavda zamanın nasıl yönetileceğine karar verilmelidir.
Kendinizi Motive Edin
Son haftada öğrencilerimizin kendilerini olumsuz düşüncelerden uzak tutması önemlidir. Sınavın nasıl geçeceğini düşünmek yerine “yapabilirim, başaracağım” şeklinde düşünerek sınava zihinsel olarak kendilerini hazırlamalıdırlar. Başarı için kişinin kendine güvenmesi ve inanması da önemli bir ön koşuldur. Bu konuda aileler de çocuklarına destek olmalıdır.
Beslenme ve Uyku Düzeninize Dikkat Edin
YKS öncesi ve sınav sabahı her zamanki gibi beslenin. Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yenmemesine, sınav sabahı her zamanki gibi kahvaltı edilmesine, alışık olunmayan yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Sınav gecesi uykuya dalmakta güçlük çekmemek için sınava yaklaşılan günlerde uyku düzenine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Altı saatlik uyku bilimsel olarak yeterlidir. Daha az uyunmuş olsa bile bu, kaygı yaratmamalıdır. İnsan bedeni, vücudun birkaç gün için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak depolamaya sahiptir.
Sınavdan Önceki Günü Evde Geçirebilirsiniz
Sınavdan bir gün önce farklı aktiviteler yapılmak zorunda değildir. O gün, öğrencilerimiz kendilerini nasıl iyi hissediyorlarsa öyle vakit geçirmeliler. Mümkünse evde dinlenmeliler.
Son 48 Saat Sınavla İlgili İletişimi Durdurun
Sınav sürecini tören haline getiren aktivitelerden uzak durulmalıdır. Başarılar mesajı, aile ve akrabalarla telefon konuşmaları, arkadaşlarınızla sınav hakkında yapılacak konuşmalar sınava son 48 saat kala bitmelidir. Aileler bu konuda çocuklarına yardımcı olabilirler.
TYT’den Sonra Ne Yapılmalı?
30 Haziran Cumartesi günü uygulanacak TYT’nin hemen ertesi günü uygulanacak AYT için öğrencilerin dinlenmeleri, ev düzeni ve günlük rutin içinde günü tamamlamaları yeterli olacaktır. TYT sonrasında sınavla ilgili olumsuz değerlendirme yapmamaya ve moral bozmamaya dikkat edilmelidir. Cumartesi sınav sonrası öğrenciler kendilerini hazır hissederlerse TYT hakkında konuşabilir, soruları değerlendirebilirler. 

Anasayfa