HABERİ İYİ OKUYUN!!!

Erol KARAER2018-02-20 09:37:54

En az fındık kadar önemli olan Bal konusunda yıllarca yazdım yazmaya devam ettim.

            Bu çok önemli gelir kaynağının nasıl heba edildiğini nasıl bir marka yaratılamadığını ve nasıl keyfiyet içerisinde davranıldığı yaza yaza kalemimde mürekkep bitmesine karşın  bir iki yıla kadar kimseyi harekete geçiremedik.

Bu kadar önemli bir gelir kaynağını  çakallara kaptırırken Ordu Balının adını rezil rüsva ederken bir marka oluşturamaz bir paketleme tesisi kuramazken  aşağıda ki verilerin  bu ülke var olduğu sürece  geçerliydi dersek abartmış olmayız..

Dediğim gibi bu haberi iyi okuyun. Ve tüm bunlara rağmen Ordu balının nasıl heba edildiğini nasıl bu işle ilgili olanların hiçbir şey yapmadığını görürsünüz.

xxx

Dünya bal üretiminde Türkiye, Çin'in ardından dünya ikincisi olurken, Türkiye'de ise Ordu ili en fazla bal üretimiyle birinciliğini sürdürüyor. İstatistiklere göre, yılda 1,5 milyon tondan fazla gerçekleşen dünya bal üretiminin yüzde 30'unu Çin elinde bulundururken, Türkiye yüzde yaklaşık 7'lik pay ile ikinci sırada bulunuyor. Türkiye'yi yüzde 5,35 ile ABD, yüzde 5,03 ile İran, yüzde 4,96 ile de Rusya izliyor.

 2017 yılı sonuçlarına göre, iller arasında bal üretiminde ilk sırayı geçen yılın birincisi Ordu ili aldı. 2016 yılında 16 bin 280 ton bal üretimi gerçekleştirilen Ordu'da 2017 yılında 16 bin 799 ton bal üretimi gerçekleştirildi. Ordu'nun ardından Muğla 15 bin 500 tonla ikinci, Adana 9 bin 500 tonla üçüncü oldu. Toplam bal üretiminin yüzde 40'ı Ordu, Muğla ve Adana'da üretildi.

YILLIK 220 MİLYON LİRA KATKI

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu ilinde 2017 yılında 16 bin 799 ton bal üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye bal üretiminin yüzde 15'inin Ordu'da üretildiğini belirten Yılmaz, “Ülkemiz dünya bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Balın ülkemiz ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını söyleyebiliriz.

Ordu ilinde fındıktan sonra en fazla ekonomiye katkı yapan ürün bal oldu. Yıllık bal satışlarından Ordu ekonomisine yılda 200-220 milyon lira arasında bir ekonomik katkı sağlanıyor. Biz bu katkıyı daha da arttırmayı hedefliyoruz. Arıcılığın gelişmesi ve arı ürünlerinin geliştirilmesiyle beraber bu sektörün ilimiz ekonomisine katkısını arttırmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Anasayfa