HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
28 Eylül 2024 Cumartesi Saat: 12:23

ARAYÜZ ÇÜRÜĞÜ ZAMANLA DİŞ YAPISINA ZARAR VEREBİLİYOR

Dişlerin birbirine temas ettiği bölgelerde oluşan diş çürüklerine arayüz çürüğü denildiğini belirten uzmanlar, yiyecek artıklarının buralarda birikmesiyle çürük oluşumunun hızlanabileceğini belirttiler.          Diş arala
ARAYÜZ ÇÜRÜĞÜ ZAMANLA DİŞ YAPISINA ZARAR VEREBİLİYOR

Dişlerin birbirine temas ettiği bölgelerde oluşan diş çürüklerine arayüz çürüğü denildiğini belirten uzmanlar, yiyecek artıklarının buralarda birikmesiyle çürük oluşumunun hızlanabileceğini belirttiler.

         Diş aralarının düzenli temizlenmemesi sonucu arayüz çürüklerinin oluşma riskinin arttığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Bu çürükler genellikle dişlerin arasındaki alanlarda başlar ve zamanla genişleyerek dişin yapısına zarar verebilir” dedi.

         Arayüz çürüğü tedavisinin genellikle çürüğün büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak yapıldığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, düzenli diş hekimine görünmenin çürük oluşmadan müdahale edebilmek için önemli olduğunu vurguladı.

         Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, arayüz çürüğü olarak adlandırılan diş çürümesi tipi hakkında bilgi verdi.

DİŞLERİN ARASI İYİ TEMİZLENMEDİĞİNDE ARAYÜZ ÇÜRÜĞÜ OLUŞABİLİYOR

         Dişlerin birbirine temas ettiği bölgelerde oluşan diş çürüklerine arayüz çürüğü denildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Bu çürükler genellikle dişlerin arasındaki alanlarda başlar ve zamanla genişleyerek dişin yapısına zarar verebilir.” dedi.

         Dişlerin birbirine temas ettiği bu bölgelerin hijyeninin sağlanmasının zor olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, bu nedenle yiyecek artıklarının ve mikroorganizmaların bu bölgelerde birikerek çürük oluşumunu hızlandırabileceğine dikkat çekti.

BESLENME, ÇAPRAŞIK DİŞLER VE GENETİK RİSKİ ARTIRIYOR!

         Arayüz çürüğü oluşması riskini artıran başlıca nedenlere değinen Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, şunları söyledi: “Dişlerin arasının düzenli olarak temizlenmemesi, yiyecek ve bakterilerin birikmesine neden olur. Bu birikintiler, asidik ortamlar oluşturarak diş minesini aşındırır. Şekerli ve asidik gıdalar, dişlerde plak oluşumunu artırır ve çürük oluşumuna zemin hazırlar. Dişlerin çapraşık olduğu durumlarda, dişlerin arasını temizlemek zorlaşır ve bu bölgelerde çürük riski artar. Bazı bireylerde genetik olarak diş minesinin zayıf olması, çürük oluşumunu hızlandırabilir.”

TEDAVİ ÇÜRÜĞÜN DERİNLİĞİNE GÖRE BELİRLENİR

         Arayüz çürüğü tedavisinin genellikle çürüğün büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak yapıldığını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Eğer çürük çok derin değilse, diş hekimi genellikle diş temizliği ve flor uygulamaları önerir. Ayrıca, dişler arasında birikmiş plakların temizlenmesi ve düzenli ağız hijyeni alışkanlıkları geliştirilmesi teşvik edilir” diye konuştu.

         Daha derin çürüklerde, diş hekiminin çürük kısmını temizleyip uygun bir dolgu malzemesiyle doldurmayı tercih edeceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çürük alanın temizlenmesi ve dolgu yapılması çürüğün ilerlemesini durdurur ve dişin işlevselliğini geri kazandırır. Çürük, dişin pulpasına (sinir kısmına) ulaşmışsa, kanal tedavisi gerekebilir. Bu tedavide çürük bölge temizlenir, iç kısımlar dezenfekte edilir ve ardından bir dolgu ile kapatılır. Çok ilerlemiş çürüklerde, dişin yapısı büyük ölçüde zarar görmüş olabilir. Bu durumda, dişe koruyucu bir kaplama (kron) yapılması gerekebilir.”

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

         Çürük tiplerine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Diş minesi üzerinde meydana gelen küçük çürüklere yüzeysel çürük denir. Bu tür çürükler genellikle erken tedavi ile tamamen iyileştirilebilir” uyarısında bulundu.

         Diş minesinin altına, dentin tabakasına inmiş çürüklere de derin çürükler denildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, şunları söyledi: “Çürük dokunun temizlenmesi ve dolgu uygulaması gerektirir. Çürük, dişin iç kısmına, pulpa tabakasına ulaşmışsa, çürük dokunun temizlenmesinin ardından kanal tedavisi gerekebilir.

         Arayüz çürüklerinin, diş sağlığını etkileyen yaygın bir problem. Erken teşhis ile kanal tedavisi gerekmeden dolgular ile tedavi edilebilir.  Düzenli diş hekimi kontrolleri, etkili ağız hijyeni alışkanlıkları ve sağlıklı beslenme ile bu çürüklerin oluşumunu önlemek mümkündür. Dişlerinizin sağlığını korumak için, düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız