HABER ARAMA
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
16 Ağustos 2024 Cuma Saat: 11:21

"MAYMUN ÇİÇEĞİ YAKIN TEMASLA DA BULAŞABİLİR"

Maymun çiçeği virüsünün enfekte bir kişiyle yakın temas sonucu da insandan insana bulaşabildiğini belirten Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Bulaşma yolları arasında cinsel ilişki, doğrudan cilt t
"MAYMUN ÇİÇEĞİ YAKIN TEMASLA DA BULAŞABİLİR"

Maymun çiçeği virüsünün enfekte bir kişiyle yakın temas sonucu da insandan insana bulaşabildiğini belirten Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Bulaşma yolları arasında cinsel ilişki, doğrudan cilt teması ve vücut sıvıları yer alır. Ayrıca, enfekte hayvanlardan da insanlara geçebilir” dedi.

Poxviridae ailesinin bir üyesi olan Orthopoxvirus cinsine ait olan maymun çiçeği virüsü hastalığının belirtilerinin ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve ciltte döküntü olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Döküntüler genellikle yüzde başlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılır, zamanla içi su dolu kabarcıklara dönüşebilir. Bu belirtiler, genellikle virüse maruz kaldıktan 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar” şeklinde konuştu.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR RİSK ALTINDA”

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Maymun çiçeği virüsü enfekte kişilerle yakın temas halinde olanlar, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve hemcinsleriyle cinsel birliktelik yapan erkeklerde daha yüksek risk oluşturur” dedi.

“KÜRESEL ACİL DURUMUN SEBEBİ KITA DIŞINDA YAYILIM RİSKİ”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) ve Afrika'daki birçok ülkede ortaya çıkan maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgınları nedeniyle küresel acil durum ilan ettiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Maymun çiçeği virüsünün Afrika'daki ülkeler arasında ve muhtemelen kıtadan dışarıya yayılma potansiyeli nedeniyle bu karar alınmıştır” dedi.

“GENETİK OLARAK FARKLI BİR MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ YAYILIYOR”

Hastalığı sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Orta Afrika'daki maymun çiçeği virüsü epidemiyolojisindeki endişe verici değişiklikler de dikkat çekmektedir. Ölüm ile sonuçlanan yeni, genetik olarak farklı bir maymun çiçeği virüsü yayılmaktadır. Bu bölgede, daha önce etkilenmemiş alanlarda çocuklarda hızlı bir vaka artışı görülmüştür. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bu yıl 6500'den fazla vaka ve 345 ölüm bildirilmiştir. Bu vakaların neredeyse yarısı 15 yaş altı çocuklarda görülmüştür. Hastalık dünya genelinde insanları etkilemeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ”

İnsandan insana bulaşmayı önlemek için hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalı, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ayrıca, sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanması ve izolasyon önlemlerini uygulaması önemlidir” dedi.

“İKİ YIL ÖNCE TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ”

2022 yılında Türkiye'de bir maymun çiçeği virüsü vakası rapor edilmiştir ve 2024'te yeni bir vaka bildirilmediğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ancak, hastalığın beklenmedik yerlerde ve kişilerde ortaya çıkması ve küresel salgın riskinin artması nedeniyle, hijyen kurallarına özen göstermek önemlidir” ifadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler : "MAYMUN, ÇİÇEĞİ, YAKIN, TEMASLA, DA, BULAŞABİLİR"

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız