Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:02 Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan hakedişlerinin garantörüdür
- 16:01 HALK EKMEK FABRİKASI AÇILIYOR
- 15:29 ÜRETİCİLERE GEBE DÜVE DAĞITILDI
- 13:44 BAŞKAN GÜLER’DEN GÜRGENTEPE VE GÖLKÖY’E ÇIKARMA
- 13:25 ORDU’DA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ OPERASYONU
- 13:25 DİKKAT: KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
- 13:13 OKULLARIN YOLU ASFALTLA BULUŞTU
- 13:14 YILMAZ: BÜTÇE YENİDEN REVİZE EDİLMELİ!
- 13:04 MAVİ KUMBARALAR HER YERDE
- 12:57 SANCAKTAROĞLU: İHALELERDE COĞRAFİ KOŞULLAR GÖZ ÖNÜNDE TUTULSUN!
- 12:54 1 MİLYON MÜKELLEF E-DEFTER SİSTEMİNE DÂHİL OLUYOR
- 12:43 HİNDİSTAN, TÜRK FINDIĞINI SEVDİ
- 12:44 BAŞKAN GÜLER’İ DUYGULANDIRAN FOTOĞRAF
- 12:35 ORTA KORİDOR İKLİM DOSTU OLACAK
- 12:11 KARŞIYA CAMİİ VE ÖRNEK CUMA SABAHI BULUŞMASI
TELEFON BAĞIMLILIĞI FARKLI BİR BOYUTA EVRİLDİ
18-34 yaş arasındaki gençlerin dörtte biri, telefon aramalarına hiç cevap vermediklerini belirtiyor. Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, bu durumu gençlerin iletişim tercihlerinin hızlı, kısa ve öz olmasıyla ilişkilendiriyor.
GENÇLERİN İLETİŞİM TERCİHLERİ DEĞİŞİYOR
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, akıllı telefon kullanım biçimlerinin de değiştiğini vurgulayarak “Yapılan bir ankette; 18-34 yaş grubundaki bireylerin dörtte biri, telefon aramalarına hiç cevap vermediklerini bildiriyor. Bu yaş grubunun büyük bir kısmı aramak yerine mesaj göndermeyi tercih ediyor. Katılımcıların çoğu, beklenmedik bir aramanın kötü haber anlamına geldiğini düşünürken, yüzde 70’i arama yerine mesajı, yüzde 37’si sesli not göndermeyi tercih ediyor” dedi.
ORTA YAŞ GRUBU TELEFONLA KONUŞMAYI TERCİH EDİYOR
35-54 yaş grubunun ise geleneksel telefon görüşmesini tercih ettiğini belirten Koç Bal, bu yaş grubunun sadece yüzde 1’inin sesli not göndermeyi tercih ettiğini ifade etti. “Bu yaş grubu, iletişimde daha seçici ve kişilerarası ilişkilerin hissedilebilir olmasına daha fazla önem veriyor” diye konuştu.
UZUN TELEFON GÖRÜŞMELERİ LÜKS MÜ?
Dar vakitler içinde yaşamaya alışan gençler için uzun uzadıya telefon görüşmeleri artık lüks olarak görülüyor. Hızlı iletişim yöntemleri bu ihtiyacı karşılamak üzere gelişiyor. Ancak, bu durum teknolojinin evrimiyle mi yoksa vakitsizlikten mi kaynaklanıyor sorusu akılları karıştırıyor
35-54 YAŞ GRUBU KİŞİLERARASI İLİŞKİLERDE DAHA SEÇİCİ
Koç Bal, geleneksel iletişimi tercih edenlerin eş zamanlı, karşılıklı bir alışverişe önem verdiğini belirterek “35-54 yaş grubunun geleneksel görüşmeleri tercih etmesi, yaş ve deneyimin artmasıyla birlikte kişilerarası ilişkilerde daha seçici olunması ve ilişkilerin hissedilebilir olmasına duyulan ihtiyaçla açıklanabilir” şeklinde konuştu.
BEKLENMEYEN ARAMALAR KÖTÜ HABER ALGISI OLUŞTURUYOR
Koç Bal, tanıdık numaradan gelen beklenmeyen bir aramanın kötü haber algısı oluşturduğunu da kaydederek “Telefonu açmayan kişiler, ulaşmak isterse tekrar arar düşüncesiyle hareket edebilir. Ancak, bu yaklaşım duygusal stresörlerle baş etmenin bir yolu olabilir” ifadelerini kullandı.
DENGEYİ KORUMAK ÖNEMLİ
Koç Bal şunları söyledi: “Yanıtlanmayan aramaların tanınmayan numaralardan geldiğinde ise rahatsızlık verici kampanya aramaları veya dolandırıcılık yöntemlerinden kaynaklanabiliyor. Sosyal bir varlık olan insan, öteki kavramına ihtiyaç duyar. Teknoloji bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı olsa da dengeyi korumak uzun vadede sağlıklı ilişkiler inşa etmek için önemlidir.”