Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:16 ORDU’DA U18 KIZLAR ANADOLU ŞAMPİYONASI BAŞLADI
- 15:59 Vali Erol, 61. Kütüphane Haftası Kutlama Etkinliklerine Katıldı
- 14:47 ÜNYE’NİN TARİHİ KÜTÜPHANESİ TAMAMLANIYOR
- 14:32 “EN KÜÇÜK TEDBİR HAYAT KURTARIR”
- 14:24 OSMMMO’DA KURUMLAR VERGİSİ SEMİNERİ
- 14:01 ORDU’NUN GÜVENLİĞİ MASAYA YATIRILDI
- 13:44 SUÇ ORANI DÜŞÜYOR
- 13:22 KONTEYNERLER ESTETİK GÖRÜNÜME KAVUŞTU
- 13:23 MHP’DEN TÜRK POLİS TEŞKİLATINA KUTLAMA
- 13:11 İNTERNETE CEP'TEN BAĞLANIYORUZ
- 12:47 ŞANLITÜRK; “POLİS TEŞKİLATIMIZ, GÖZ BEBEĞİ KURUMLARIMIZDIR”
- 12:43 BU AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI ‘İĞNE VE İPLİK’
- 12:37 “ENFLASYONU DÜŞÜRMENİN YOLU PERAKENDE YASASI”
- 12:34 ŞENTÜRK: POLİSİMİZ, HUZUR VE GÜVENLİĞİMİZİN TEMİNATIDIR
- 11:26 MOBBİNG EN FAZLA SAĞLIK SEKTÖRÜNDE
ANNE SÜTÜ BEBEKLER İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Bebeklerin beslenmesi için en doğal besin anne sütü. Bu, her canlı için de böyle. Anne sütü, tüm besinlerden daha değerli. Çünkü doğal, her zaman, her yerde verilebilir ve bebeği birçok hastalıktan korur. Bebeği emzirmek, çocuğun anne ile ilişkisinin kurulmasını da sağlar. Bebek anneyi emerken, annesinin sıcaklığını duyar ve kokusunu alır. Bu nedenlerle, çocukların anne sütüyle beslenmeleri gerekli. Bebeklerin beslenmesi için ek besinler gerektiğinde, ailenin masrafları artar. Bu yüzden anne sütünün aileye ekonomik faydası da vardır.
MİNİMUM KAÇ AY EMZİRİLMELİ?
Bebekler en az ilk altı ay, tümüyle anne sütü ile beslenmeli. Çoğunlukla anneler, bu gerekli sürede bebeklerini emzirebiliyor. Önemli olan annenin stresini yenip, bebeğine şefkatle yaklaşıp onu besleyeceğine inanması.
MAKSİMUM NE KADAR EMZİRİLMELİ?
Bebekler iki yaşına kadar emebilir. Bazı durumlarda anne sütü olduğu halde, bebeğin ek gıda da alabilmesi için, anne sütünden kesilmesi önerilebilir. Ama eğer çocuk yeterli besleniyorsa, iki yaşına kadar anne sütü alabilir.
ANNE SÜTÜ BEBEĞİ HANGİ HASTALIKLARDAN KORUR?
Anne sütünden geçen pek çok antikor var. Bu antikorlar, bebeği ilk dönemlerde hastalıklara karşı korur. Bebeklerin bağırsaklarına yerleşen antikorlar, mikropların o ortamda yaşamasını engelleyerek, çocukların ishal olmasını önlüyor. Annenin aşılanması sayesinde, annenin antikorları, yeni doğan bebeği tetanostan koruyabiliyor. Böylelikle milyonlarca çocuk, tetanos olmaktan kurtulmaktadır. Anne sütü alan bebeklerde allerjik hastalıklar da daha az görülmektedir. Mamalara baktığınızda, anne sütüne yakın olduklarını iddia ederler. Ama anne sütü üretilemez ve hiçbir mama anne sütünün yerini alamaz.
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Anneler desteklendiğinde, bebeğini emzirebileceğini inandıklarında, bu sorunun yarsını çözüyorlar. Annelerin bol sıvı alması (en az üç litre), bebeği için yeterli miktarda süt salgılamasını sağlıyor. Ama en önemli şey; annelerin kaygılanmaması ve stresli olmamasıdır. Her memeden sonra, ne kadar sütü olduğunu ölçen anneler, başarılı olamıyor.
BEBEKLER NE SIKLIKTA EMZİRİLMELİ?
İlk ayda bebekler 1-4 saat arasında acıkabilir. O yüzden tam süre vermek yerine, anne ile bebek arasında giderek oluşan uyumdan bahsedilebilir. İlk başta her ağladığında bebek emzirilebilir. Ama giderek acıkma süresi uzar ve zamanla belli bir tempoya ulaşılabilir. Anne ve bebeğin arasındaki bu tempoya karışmamak lazım.
ANNE SÜTÜNÜ SAKLAMAK MÜMKÜN MÜ?
Anne emzirirken, sütü fazla ise biriktirebilir. Çalışan anneler de, sütlerini saklayabilir. Anne sütü, steril ortamlarda, buzdolabında 24 saat civarında, derin dondurucuda ise daha uzan süre saklanabiliyor.
ANNE SÜTÜNÜN SAKLANINCA, BESİN DEĞERİ AZALIR MI?
Kanıtlanmış bir şey yok. Ama her dondurulmuş besinde olduğu kadar, anne sütünün de besin değerinde azalma olabilir.
ÖZEL APARATLAR YARDIMIYLA BEBEĞİ EMZİRMEK RİSKLİ Mİ?
Bebeği emzirmeye yarayan aparatların çoğuna karşıyım. Bebeğin emmemesi ile ilgili en büyük problem, genellikle sezaryen sonrasında ortaya çıkıyor. Anneler genellikle doğum şekline kendilerini düşünerek karar veriyor. Ama doğumdan önce, bebeklerinin daha sonra yaşayabilecekleri olumsuzluklar konusunda, çocuk doktorlarına danışmalılar. Çünkü beslenme problemleri, en çok sezaryenle doğan bebeklerde görülüyor. Ameliyat sonrası annenin sıkıntıları olabiliyor veya bebek anesteziden etkilenebiliyor. Bu yüzden de bebek hızla kilo kaybedip, güçsüzleşebiliyor. Bu durum da, bebeğin emmesini zorlaştırıyor. Annenin meme başının küçük veya içeride olması, bebek güçlü olduğunda emmeyi önleyen sebepler değil. Emzirmeyi kolaylaştıran aletlerin kullanılması, bebeği anneden uzaklaştırabilir. Bebek annenin cildine temas etmeli. Çünkü annesinin kokusunu ve sıcaklığını duyarak daha mutlu olur. O yüzden anne ile bebek arasına özel aparatları sokmamak en doğrusu. (Haber Merkezi)