Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 14:52 AVUKATLARIMIZ DEMOKRATİK SİSTEMİN TEMEL TAŞLARIDIR!
- 14:47 MAAŞ ZAMLARI ADİL DEĞİL!
- 14:43 MHP’DEN 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ MESAJLARI
- 14:38 6 GÜNDE 57 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
- 14:36 “TEKNİKERLER ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ MİHENK TAŞLARIDIR”
- 14:30 “TEKNİKERLER ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ MİHENK TAŞLARIDIR”
- 13:23 AYBASTI’YA BETOL YOL
- 13:07 VALİ EROL’DA AVUKATLAR GÜNÜ MESAJI
- 13:03 ŞANLITÜRK, BAŞBUĞ TÜRKEŞ’İ MİNNETLE YÂD ETTİ
- 12:39 EN YÜKSEK YETERLİLİK DERECESİ FINDIKTA
- 12:28 TELEFONU GECE BOYUNCA ŞARJDA BIRAKMAYIN!
- 11:57 KARADENİZ’İN GÖZDESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
- 11:56 “KALP KRİZİNE BAĞLI ANİ ÖLÜMLERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN”
- 11:17 UZUN YAŞAMIN SIRRI ‘AKIL TEPSİSİNDE’
- 11:01 2 AMATÖRDE 4 MAÇ
“KULAK BURUN BOĞAZ MUAYENELERİ AKSATILMAMALIDIR”

Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hekimi Op. Dr. Ahmet Yılmaz “3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada “yeni doğan döneminde olduğu gibi çocukluk, genç, erişkin veya ileri yaşlarda sonradan gelişen işitme kayıpları bireyin konuşmasında bozulmalara veya toplum içerisinde yalnızlaşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, zamanında yapılacak yıllık rutin kulak burun boğaz muayeneleri, sorunun erken teşhis edilmesini, çözüm yollarının daha kolay olmasını, böylece toplum içerisinde daha katılımcı, kendine güvenli bireyler olmasını sağlamaktadır.” dedi.
“Özellikle 2 - 3 yaşları, gelişmenin büyük ölçüde tamamlandığı, işitme ve konuşma fonksiyonunun değerlendirildiği dönemlerdir. İşitme kaybının bu dönemde teşhis edilip müdahale edilmesi, çocuğun işitme ve konuşma engelli bir birey olmaktan çıkıp topluma normal bir birey olarak kazandırılmasını sağlanmaktadır. Son yıllarda toplumumuzda oldukça yaygın ve başarılı bir şekilde uygulanan “yeni doğan işitme taraması” ile yeni doğan döneminde bu sorun gelişmiş odyolojik testler ile belirlenebilmekte ve sorunu olan bireylerde klasik işitme cihazı ile işitmenin düzeltilmesi sağlanabilmektedir.”
Dr. Yılmaz erken dönemde tespit edilemeyen işitme kaybının çocuğun konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ve düzeltilmesi oldukça zor olan problemlere yol açabildiğini ifade etti. “Özellikle tüm çocukların yenidoğan ve okul öncesi dönemde, işitme testi ile değerlendirilip işitme kaybı, kulak tıkacı veya kulakta sıvı birikmesi gibi rahatsızlıkların basit medikal veya cerrahi uygulamalar ile düzeltilebilir, bu sorunların erken tanısı ile ileride gelişebilecek kalıcı işitme kaybı ve konuşma bozukluklarının önüne geçilebilir. Bu tip basit test ve muayeneler yapıldığı halde konuşulanları sıklıkla tekrar ettirmek, televizyon sesini çok açmak, telefon konuşmalarının anlaşılmasında zorlanmak, işitmede güçlük çekmek, karşısındakinin söylediğini yanlış anlamak, kulaklarda çınlama ve uğultu gibi şikayetler varsa mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurulması gereklidir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.