Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 17:23 ORDU’YA AKTİF KARBON TESİSİ KURULACAK
- 15:45 FINDIK İÇİN ANKARA’DA KRİTİK TEMAS!
- 15:37 TÜRK POLİS TEŞKİLATI’NIN 180. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
- 14:52 SANCAKTAROĞLU: UMUTLARINIZI SATANLARA DESTEK OLMA!
- 14:48 GENÇLİĞİN KALBİ BU MERKEZDE ATIYOR
- 14:35 ALBAYRAK’TAN GAZETEMİZE ZİYARET
- 14:15 METEOROLOJİ’DEN ‘DON’ UYARISI
- 13:13 OGM’DEN DOĞA TEMELLİ EĞİTİM HAMLESİ
- 13:05 SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE İÇİN YETİŞKİN EĞİTİMİ ERASMUS+ PROJESİ BAŞLIYOR
- 12:01 KARLA MÜCADELE EKİPLERİ SAHADA
- 11:04 ÜNYE’NİN GALİBİYETİ GEÇERSİZ SAYILDI
- 11:03 ORDU 67 PLAY-OFF İÇİN VURACAK
- 09:05 GAZİ VURUŞU
- 17:17 ORDU TURİZM GELİŞTİRME KURULU TOPLANTISI YAPILDI
- 16:16 VALİ EROL, AYBASTI AFET KONUTLARINI İNCELEDİ
“GIDA GÜVENLİĞİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, en önemli meslekler arasında veteriner hekim, ziraat mühendisi, tekniker ve teknisyenlerin geldiğini belirterek, "O kadar önemli ki ve şunu inanarak söylüyorum. 20-25 yıl sonra silah mı, gıda mı? Gıda, gıda gıda. İstediğiniz kadar silahınız olsun ama gıda ile her işi halledeceksiniz. Gıdanız olduğu müddetçe gelişmiş ülke olabilirsiniz. Bu nedenle ziraat fakülteleri ve veteriner fakülteleri, Türkiye'nin tarımsal faaliyetlerini üst düzeyde yönlendirecek olan ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerinin yetiştirilmesi için oluşturulmuş önemli öğretim kurumlarıdır." dedi.
Bakan Fakıbaba, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde ziraat öğretiminin 172. yılı dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, gıda sağlığı ve güvenliğinin önemine değindi.
Ziraat öğretiminin yıl dönümünü "10 Ocak Tarım Bayramı" şeklinde nitelendiren Fakıbaba, eğitimin, her alandaki gibi tarım alanında da önem taşıdığını, yaşamla bağ kurmanın en önemli yolu olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına geldikten sonra bakanlığın koruyucu hekimlik kadar önemli olduğunu gördüğünü aktaran Fakıbaba, "Onun için üzerimdeki yük o kadar fazla ki. Tabii ki verimlilik çok önemli, ihracat çok önemli, ithalatın olmaması çok önemli ama gıda sağlığı, gıda güvenliği her şeyden çok çok önemli." ifadesini kullandı.
Birinci görevlerinin çiftçiyi bilgiyle buluşturmak olduğunu, bunun için üniversitelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Fakıbaba, çiftçilerin doğru bilgiyle donatılması halinde büyük mesafeler alınacağını dile getirdi.
Bakan Fakıbaba, 10 Ocak 1846'da "Mektebi Zirai Şahane"nin kurulmasıyla tarımsal eğitim öğretim alanında ilk adımın atıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Cumhuriyetin ilk yıllarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Milli ekonominin temeli ziraattir' diyerek tarımın ülke ekonomisindeki önemini vurgulamıştır. Ben tarımı sadece ülke ekonomisi için değil, ülkemin bağımsızlığı için de bir temel olarak kabul ediyorum. Eğer bir ülke kendi gıdasını üretemiyor, başka ülkelere muhtaçsa tam bağımsız bir ülke haline de gelememiştir demektir. 1930 yılında Ankara'da Yüksek Ziraat Okulu açılmış ve tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeye gelmiştir. 1980 yılına kadar ülkemiz genelinde tarım eğitimi veren ziraat fakültesi sayısı 5 iken bugün itibarıyla 37'ye ulaşmıştır. Bilimsel ve teknolojik imkânlar her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir. Buna bağlı olarak dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişmektedir. Sektörde rekabetçilik ve sürdürülebilirlik, ön plana çıkan kavramlar haline gelmiştir. Bu şartlar altında tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek emin olun sizlersiniz genç arkadaşlarımız."