Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 17:23 ORDU’YA AKTİF KARBON TESİSİ KURULACAK
- 15:45 FINDIK İÇİN ANKARA’DA KRİTİK TEMAS!
- 15:37 TÜRK POLİS TEŞKİLATI’NIN 180. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
- 14:52 SANCAKTAROĞLU: UMUTLARINIZI SATANLARA DESTEK OLMA!
- 14:48 GENÇLİĞİN KALBİ BU MERKEZDE ATIYOR
- 14:35 ALBAYRAK’TAN GAZETEMİZE ZİYARET
- 14:15 METEOROLOJİ’DEN ‘DON’ UYARISI
- 13:13 OGM’DEN DOĞA TEMELLİ EĞİTİM HAMLESİ
- 13:05 SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE İÇİN YETİŞKİN EĞİTİMİ ERASMUS+ PROJESİ BAŞLIYOR
- 12:01 KARLA MÜCADELE EKİPLERİ SAHADA
- 11:04 ÜNYE’NİN GALİBİYETİ GEÇERSİZ SAYILDI
- 11:03 ORDU 67 PLAY-OFF İÇİN VURACAK
- 09:05 GAZİ VURUŞU
- 17:17 ORDU TURİZM GELİŞTİRME KURULU TOPLANTISI YAPILDI
- 16:16 VALİ EROL, AYBASTI AFET KONUTLARINI İNCELEDİ
Beyin check-up’ı ne işe yarar?

Beyin sağlığını korumak, yaşam kalitesini artırmakla yakından ilgili. Beden sağlığınıza olduğu kadar beyninize de iyi bakıyor musunuz? Peki beyin check-up’ının faydalarını biliyor musunuz?
Özel Ordu Sevgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nuri Yüzgül, beyin check-up’ı hakkında merak edilenleri anlattı...
Erken önlem alın
Son yıllarda, beyin damarlarının tıkanmasına veya kanamasına bağlı felç kalanların sayısı istatistiki verilere göre nerdeyse birinci sırayı almıştır. Özellikle genç yaşta geçirilen beyin kanamasının en sık nedeni olan anevrizma, genellikle hasta felç olduktan sonra çekilen ilk beyin MR'ında tespit edilmektedir. Halbuki anevrizma, tespit edildiği takdirde küçük bir müdahale veya yapılan operasyonla önlenebilir. Bunun dışında aktif olmayan MS plakları, kas hastalıklarının erken dönemleri, epilepsi, bel, boyun fıtıkları, beyin ve boyun damar hastalıkları gibi hayatı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar erken tespit edilirse büyük oranda önlenir.
Davranışlarımızı ve duygularımızı idare eden beyin ve sinir sisteminin bu işlevi gören bölümlerinin işleyişi bozulursa, depresyon, takıntı, aşırı sinir, uykusuzluk, aşırı uyku gibi duygu durum bozuklukları oluşur. Yapılan testler ve görüşmeler sayesinde kişinin bu tür gizli kalmış duygu bozuklukları tespit edilir ve tedavisi yapılır.
Nasıl yapılır?
Beyin kontrolü ikiye ayrılır. Birincisi; beyin ve sinir sisteminin görüntüleme ve laboratuvar yöntemleriyle incelenmesidir. Beyin, sinir ve hastalıklarını tespit etmeye yönelik kan tetkikleri, beyin MR'ı, gerekirse beyin elektrik dalgalarını tespit eden EEG, kas ve sinir hastalıklarını tespit etmede kullanılan EMG; bu incelemeleri yapmamızı sağlar. Beynin uzantısı olan gözün ve göz dibinin kontrolü birçok beyin hastalığı hakkında bilgi verir. Damarsal hastalıklara zemin hazırlayan, vücutta halsizliğe sebep olan diş eti ve başta baş ağrısı olmak üzere birçok ağrıyla bağlantılı olan diş çürükleri için diş ve dişeti kontrolü, check-up için vazgeçilmez muayenedir. İkinci olarak ise, içinde bulunduğumuz ruhsal halimiz veya farkında olmadığımız ruh hastalıklarını belirlemek için psikolojik testler ve görüşmeler yapılır. Tüm beyin ve sinir sistemi detaylı incelendikten sonra çıkan sonuca göre ilk inceleme kadar kapsamlı olmasa da her yıl yaptırmakta fayda vardır.