Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 12:41 BAŞKAN EYİGÜN, BARIŞ VE HUZUR DİLEDİ
- 12:20 İL MÜFTÜLÜĞÜ VE RAMAZAN AYI ETKİNLİKLERİ
- 17:04 ORDU’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU
- 14:52 “RAMAZAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN “
- 14:24 MAZOT VE GÜBRE DESTEK ÖDEMELERİ BAŞLIYOR
- 14:17 ORDU, KENT BAYRAMLAŞMASINDA BULUŞACAK
- 13:44 ŞANLITÜRK: HER GÜNÜMÜZ BAYRAM OLSUN
- 13:44 ŞENTÜRK: BAYRAMLARIMIZ MÜSTESNA GÜNLERDİR
- 13:12 SIFIR ATIĞI EĞLENEREK ÖĞRENDİLER
- 13:06 MHP’DEN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
- 13:05 ÖZER’DEN Yatırımı Müjdesi
- 12:58 “RAMAZAN BAYRAMI BARIŞ, HUZUR VE ESENLİK GETİRSİN”
- 12:54 LİMON ZAM ŞAMPİYONU
- 12:15 BAŞKAN TEPE: HER ATIK ÇÖP DEĞİLDİR
- 12:10 “EMZİRMEK, MEME KANSERİNE KARŞI KORUYOR”
"HUKUKA UYMAK HERKES İÇİN ZORUNLULUKTUR"

Yeni Adli Yıl tüm Türkiye’de olduğu gibi Ordu’da da başladı. Dün Atatürk anıtına bırakılan çelenk töreni ile start alan yeni adli yıl mesajlarında hukuka uymanın herkes için zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.
Adalet Sarayı önünde düzenlenen törene Ordu Valisi Seddar Yavuz, Adalet Komisyon Başkanı Mesut Bilet, Vergi Mahkemesi Başkanı Samet Karakaya, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ile hakim, savcı ve avukatlar katıldı.
Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz Ordu Adalet Sarayı önünde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada; " Yine geçmiş yıllar içinde ebediyete intikal etmiş hukukçu meslektaşlarım ile adalet emekçilerini rahmet ve minnetle anıyor, sağlık sorunları ve diğer engelleri nedeniyle aramızda bulunamayan değerli meslektaşlarıma acil şifalar ve engellerinin aşılmasını diliyorum.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilimizde adli yıl açılış töreninin yargının üçayağı olan iddia, savunma ve karar makamlarınca birlikte düzenlenmiş olmasını önemsiyor, savunma makamı olarak koordinasyon ve işbirliği için yargının diğer bileşenlerine teşekkür ediyoruz” dedi.
Bir yılı aşkın süredir fiilen ve hukuken olağanüstü dönem yaşanan ülkemizde, devletimizin varlığına ve birliğine olan bağlılığımızı yineliyor, bu sürecin salimen atlatılması, hukuk ve adaletin tecellisi için üzerimize düşen her türlü görevi yaptığımızı ve yapacağımızı beyan ve taahhüt ediyoruz diyen Poyraz, şöyle devam etti;
“Anayasamızın 2.maddesinde belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde, demokrasinin varlığı ancak Hukuk Devleti olunup olunmadığı ve Hukukun üstünlüğünün sağlanıp sağlanmadığı ile ölçülür. Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Hukuk devleti ise, faaliyetlerinde hukuk kurallarına bağlı olan, vatandaşlarına hukuk güvenliği sağlayan, yönetimde keyfiliğin egemen olmamasını sağlayan ve kendisini hukukla sınırlayan devlet demektir. Bir hukuk devletinde hukuka uymak sadece vatandaşlar için değil, devlet için de zorunludur.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1. Maddesinde“Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder” şeklinde düzenleme bulunmakta olup, aynı kanunun 76. Maddesi ile de meslek örgütü olan barolara “hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak” görev ve yetkisi verilmiştir” diye konuştu.
Adalete güven endeksinin son yıllarda maalesef oldukça düşük seviyelerde seyrettiğine de dikkat çeken Poyraz, daha sonra şunları kaydetti; “Ordu Barosu alarak görevimiz gereği şu hususlara değinmek isteriz.
Hakimlik ve savcılık mesleğine kabul, tayin ve terfilerde inanış, siyasi görüş, yaşam tarzı ayrımı yapılmaksızın hakkaniyet ve liyakat prensiplerine uyulmalıdır.
Başta devlet yöneticileri ve siyasiler olmak üzere, Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyecek eylem ve söylemlere son verilmeli, yargı mensuplarının rahat çalışma imkanı sağlanmalıdır.
Ceza hukukunun temel ve evrensel prensipleri olan, savunma hakkının kısıtlanmaması, masumiyet karinesi, şüpheden sanığın yararlanması, suç ve cezada şahsilik, kanun önünde eşitlik gibi ilkelere hassasiyetle uyulmalıdır.
Hukuk fakültelerinin sayısı sınırlandırılmalı, mevcut fakültelerin nitelikli eğitim vermeleri sağlanmalıdır.
Hakimlik, savcılığa kabulde olduğu gibi avukatlığa kabulde de sınav sistemi getirilmelidir. Yargıya Bağlı Adli Kolluk kurulmalıdır.
Avukatlık Kanunu, çağdaş ve amaca uygun şekilde değiştirilmelidir.
İddia, savunma ve karar üçgeninde Silahların eşitliği prensibine saygı duyulmalı, adil yargılamanın ön koşulu olan savunma hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
Olağanüstü hal durumu ivedilikle sonlandırılmalı, düzenlemelerin bu hal ve dönemle sınırlı yapılması gerektiği, genel ve kapsam dışı düzenleme yapılamayacağı unutulmamalıdır.” (Ordu Yeni Haber)