Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:22 FINVER KALDIĞI YERDEN!
- 15:01 BAYRAM DOLU DOLU GEÇTİ
- 14:49 “HİZMET DOLU BİR YILI GERİDE BIRAKTIK”
- 14:19 ŞEHİT AİLESİ ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ YAŞADI
- 14:13 SPORA HAS
- 14:13 KARA ORDU’DA DÜDÜK ÇALACAK
- 14:13 KİM ŞAMPİYON OLACAK?
- 14:12 ORDUSPOR 67, ERCİYES’İ AĞIRLAYACAK
- 14:12 52 ORDU, SİNOP’LA KAPIŞACAK
- 13:56 ŞEYHOĞLU; “MÜLAKAT KAMUNUN TÜM ALANLARINDAN ÇIKARILMALIDIR!”
- 13:40 ZENGİN'DEN ÜNİVERSİTE PERSONELİNE BECAYİŞ AÇIKLAMASI
- 13:25 SANCAKTAROĞLU; “MEMUR MAAŞLARI GÜNCELLENSİN”
- 13:25 MEZARLIKLAR DUASIZ KALMADI
- 13:14 HORMONLAR VÜCUDUN ORKESTRA ŞEFLERİ
- 13:13 ALERJİK HASTALIKLARA KARŞI 6 ETKİLİ ÖNLEM!
“FINDIK ÜRETİCİSİNİ OYALAMAYIN”

Üreticiler fındığını harmana getirmeye başladıkları halde çözüm üretmekten uzak konuşmaların devam ettiğini söyleyen Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra, “Fındık üreticilerini memnun edecek çözüm var ama inatla mağduriyeti devam ettiriyorlar.” diyerek tepki gösterdi.
Üreticilerin bahçeye girmesiyle başlayan “mağdur ettirmeyeceğiz” söylemlerinin gündeme geldiğini belirten Sağra, “Ürünümüzü harmana getirmeye başladık ama ne her yıl olduğu gibi oyalanıyoruz. Fındık politikasını serbest pazar olarak belirlendiğinden bu yana üreticiler hep mağdur oldu. Artık bu politika terk edilmeli.” dedi.
Belirleyici tekeller oldu
Serbest pazar politikalarının tekelleri egemen yaptığını söyleyen Sağra, “ 2000 yılında çıkan 4572 sayılı birlikler yasası sonrası, özellikle de AKP Hükümetinin çıkardığı tarım-fındık yasaları üreticileri mağdur etti. Her yıl hükümet yetkilileri ve milletvekilleri “Üreticileri mağdur ettirmeyeceğiz”, “Fındık üreticilerine sahip çıkacağız” deseler de uygulanan tarım politikaları sonucu hep üretici köylü mağdur oldu. İzlenen politika sonunda fındık piyasası da yerli ve yabancı fındık-çikolata tekellerinin eline geçti.” dedi.
Konuşma değil çözüm bekliyoruz
Sendika olarak amaçlarının hükümetin üreticiler adına adım atmasını sağlamak olduğunu belirten Sağra, “Sendika olarak üreticilerin sorunlarının çözümü konusunda tarafız. Bu nedenle de taleplerimizi dillendiriyoruz. Fındık üreticilerinin sorununun çözümü var.
Bu konuda kısa ve uzun süreli plan gerekiyor. Şu an üreticiler topladıkları ürünlerinin, harcadıkları emeğin karşılığını istiyor. Bu yıl yapılacak olan hükümetin taban fiyat belirleyerek TMO aracılığıyla fındık almasıdır. Ya da belirlediği taban fiyat altında alım yapan olursa alım müdahalesi yapacağını açıklamalıdır. Üretici ürününü kimin alacağını değil, emeğinin ve ürününün değerinin karşılığını alıp alamayacağıyla ilgileniyor.” dedi.
Yarınla ilgili de önerilerimiz var
Gelecek yıllar için de politika belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Sağra, “Uzun süreci ilgilendiren politika stratejisi yapılmalıdır. Fındık dikim alanlarının belirlenmesi, bahçelerin gençleştirilmesi için devlet desteğinin planlanması, söküm ve yeniden dikimin Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ve üreticilerin eşgüdümüyle yapılmalıdır. Üretici temsilcilerinin bulunduğu fındık fiyatını belirleme (taban fiyat) komisyonu kurulmalı, kooperatifleşme kolaylaştırılmalı, üreticilere yeterli kredi sağlanmalı, araziye değil ürüne destek olunmalı.
Bunların dışında fındığın üretiminden pazarlanması, içinden kabuğuna kadar her anlamda yararlanma olanaklarının geliştirilmesi gibi konuların tartışılarak fındık için yeni yasal düzenlenmelerin yapılması gerekiyor. Fındık üreticilerin olmadığı toplantılarla karar alınmasına son verilmelidir. Tüm Köy Sen olarak taleplerimizin takipçisi olacağız.” dedi.