Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 16:24 “KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANDIRILMALI”
- 16:05 GRİP TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE AĞIR SEYREDİYOR
- 14:24 “HALKIMIZIN DERTLERİNE DERMAN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
- 14:07 TAVLI: GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ
- 13:59 KIZILAY AFETZEDELERİN YANINDA
- 13:48 “KOKARCA İLE MÜCADELEMİZİ HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”
- 13:46 “KAYBETTİĞİMİZ CANLARIMIZI UNUTMADIK”
- 13:42 “ HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
- 13:36 “AİLELERE VE AİLELER İÇİN ÇALIŞANLARA SAHİP ÇIKILMALI”
- 13:36 ORDU, TÜRKİYE’Yİ AĞIRLAYACAK
- 12:42 UEFA ve ULUSAL LİSANS SÜRECİ BAŞLIYOR
- 12:42 KUPADA 2.HAFTA GERİDE KALIYOR
- 12:42 YÜZÜCÜ EGE MİLLİ TAKIMDA
- 12:43 YILDIRIM GÜMÜŞ KAPTI
- 10:05 GAZİ VURUŞU
GRİP TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE AĞIR SEYREDİYOR
Son günlerde artan grip vakalarına karşı uzmanlar uyarılarda bulundular. Uzmanlar üst solunum yolu hastalıklarına yol açan virüslerden yalnızca influenza virüsüne yani grip hastalığına yönelik spesifik antiviral tedavinin mevcut olduğunu söylediler.
Grip hastalığının özellikle ocak ayının ortalarından itibaren çok yaygın gözlendiğine dikkat uzmanlar “Erken dönemdeki antiviral tedavi ile hastalığın önüne geçilebilir. Viral hastalıklarda spesifik bir tedavinin bulunmadığı anlayışından uzaklaşılmalı” dediler.
Solunum yollarında hastalığa yol açan en önemli virüsler; influenza, rinovirüs, parainfluenza, RSV, adenovirüs, human coronavirus ve SARS-CoV-2 olarak sıralanıyor. Virüsler solunum yoluna öksürük veya hapşırma esnasında havaya saçılan damlacıklar yolu ile bulaşıyor. Uzmanlar üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler konusunda şu bilgileri verdi: “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğu virüslere bağlı gelişiyor ve hepsinin bulaşma yolu birbirine benziyor. Grip hastalığına yol açan influenza virüsünün insanlarda hastalığa yol açan 2 tipi bulunuyor: İnfluenza A ve B. İnfluenza A en sık sonbahar sonunda ve kış aylarında gözleniyor. İnfluenza B’ye ise ilkbahar döneminde rastlanıyor. Rinovirüsler en sık ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde görülüyor ancak aktiviteleri tüm yıla yayılıyor. RSV ılıman bölgelerde kış ve ilkbahar başlangıcında artıyor. Parainfluenza ise ülkemizde özellikle sonbahar döneminde karşımıza çıkıyor.”
“Viral hastalıklarda spesifik bir tedavinin bulunmadığı anlayışından kesinlikle uzaklaşılmalı” diyen uzmanlar şunları söylediler “İnfluenza virüsüne, yani grip hastalığına yönelik spesifik antiviral tedavi mevcut. Diğer virüslere yakalandığımızda genellikle destekleyici tedavilerle iyileşmeyi bekliyoruz ancak, grip hastalığında veya grip şüphesi olan her durumda erken dönemde antiviral tedaviyle hastalığın önüne geçilebiliyor. Grip özellikle kış ve ilkbahar dönemlerinde çok yaygın gözleniyor. Tedaviye geç kalındığında veya tedavi edilmediğinde oldukça ağır seyrediyor. Bu konuda herkesin çok dikkatli olması gerekiyor.”