Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
- 15:34 “KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ”
- 14:24 “HALKIMIZIN DERTLERİNE DERMAN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
- 14:07 TAVLI: GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ
- 13:59 KIZILAY AFETZEDELERİN YANINDA
- 13:48 “KOKARCA İLE MÜCADELEMİZİ HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ”
- 13:46 “KAYBETTİĞİMİZ CANLARIMIZI UNUTMADIK”
- 13:42 “ HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
- 13:36 “AİLELERE VE AİLELER İÇİN ÇALIŞANLARA SAHİP ÇIKILMALI”
- 13:36 ORDU, TÜRKİYE’Yİ AĞIRLAYACAK
- 12:42 UEFA ve ULUSAL LİSANS SÜRECİ BAŞLIYOR
- 12:42 KUPADA 2.HAFTA GERİDE KALIYOR
- 12:42 YÜZÜCÜ EGE MİLLİ TAKIMDA
- 12:43 YILDIRIM GÜMÜŞ KAPTI
- 10:05 GAZİ VURUŞU
- 15:49 SINAVA KAMERA DÜZENEĞİ SOKARKEN YAKALANDI
“ HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, Türkiye’de ürettiği ürüne fiyat belirleyemeyen tek kesim üretici köylüler. Üretiyoruz ancak fiyatı alıcı belirliyor” dedi.
Böyle bir sistemde hep üretici köylülerin mağdur olduğunu ifade eden Sağra, “Bu zamana kadar hükümetin doğrudan ya da TMO üzerinden yapılan fiyat belirlemeleri hep maliyetin altında açıklanarak üreticiler mağdur edildi. Üreticilerin içinde olduğu bir komisyon kurulmadığı, üreticiler ürünlerinin fiyatını belirlemede taraf olmadığı sürece bu mağduriyetin devam edeceğini biliyoruz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte ürünümüze, emeğimize taraf olma mücadelesini öne çıkaracağız. TMO’nun zamansız ve ucuza fındık satışını da kabul etmiyoruz” diye konuştu.
KENDİ ÇIKARDIKLARI YASALARA UYMUYORLAR
Üretici köylüleri koruyan kurumların özelleştirme politikalarıyla satılması, işlevsizleştirilmesi sonrası tarımda tekelleşmenin hızlandığına dikkat çeken Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “İktidar kendi çıkardığı yasaya uymuyor. Yasal haklarımızı da vermiyor. Önümüzdeki süreçteki mücadelemiz, üretici köylüler için vazgeçilmez olan ürününün değerinde satabilmesi ve tarımda destek hakkının verilmesinin sağlanması olacaktır.
2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda “Tarım desteklemeleri Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) yüzde 1’inden az olamaz” denmesine rağmen, bugüne kadar tarıma ayrılan destek hiçbir zaman yüzde 1’i bulmamıştır. 2024 yılında yüzde 1 olan 411 milyar yerine, 91 milyar olarak verildi. 2025 yılı bütçesinde ise yüzde bir olan 615 milyar TL yerine, yüzde 0.2’ye karşılık gelen 135 milyar TL pay belirlendi. iktidar, kendi çıkardığı yasaya bile uymayarak suç işleyen bir hükümettir” şeklinde konuştu.
BİRLİKTE OLMALIYIZ
Fındık, kivi, bal üreticilerinin, hayvan besiciliği yapanların birlikte olmasının zorunluluğuna dikkat çeken Sağra, şunları söyledi: “Ordu’da üretim yapan üretici köylüler tüm sorunları ortaklaştırarak birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Sendika, oda, dernek ayrımı yapmadan tek vücut olunmalı ki haklarımızı kazanalım. Üretici köylülerin hakkını alması için hükümete baskı yapmalı, muhalefete görevini anımsatmalı ki mağduriyeti ortadan kalksın. Sendika olarak, üretici köylülerin inanç, kimlik, siyasi görüş farklılıklarını bir kenara bırakıp ürünleri ve emekleri için yan yana gelmeleri için çaba harcıyoruz. Üretici köylülerin bölünmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle yasadan kaynaklanan, “GSMH’nın yüzde 1’in az olmaz” denilen destek hakkımızı almalıyız. Ürünümüzün fiyatının belirlenmesinde taraf olmalıyız. Bu iki konu geleceğimizi belirleyecek. Tüm üretici köylüleri sendikamıza üye olmaya, tüm üretici köylü kuruluşlarını birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”